Ženske drsalke

Klasične ženske in moške drsalke imajo dolge jeklene kline, pritrjene na čevlje. Bolj izpopolnjene imajo poseben mehanizem, s katerim so kline pritrjene samo na sprednjem delu drsalk. Poleg tega so tudi kline različno visoke. Za rekreacijsko drsanje na naravnem ledu so najbolj primerne drsalke z nizkimi klinami. Za hitrostno drsanje in drsanje po ledenih stezah pa je bolje izbrati višje modele. Treba pa se je zavedati tega, da je pri višjih klinah potrebna večja spretnost. Običajne drsalke naj bi bile za številko manjše od številke stopala. Gre za to, da se morajo drsalke resnično tesno prilegati, tako da ima človek nad njimi popoln nadzor.

Cena drsalk

Največ potrošnikov nakupuje drsalke za rekreativno drsanje, za katerega so pravzaprav primerni vsi tipi drsalk. Zadnja leta so zelo priljubljene moderne plastične drsalke, ki so na nek način izpodrinile drsalke iz usnja. Rekreativni drsalci se pogosto odločajo tudi za hokejske drsalke, ki zagotavljajo veliko okretnost.

Poleg drsalk za rekreacijsko drsanje poznamo tudi moške in ženske drsalke za:

  • umetnostno drsanje,
  • hokej,
  • hitrostno drsanje in
  • “fresstyle” drsanje.

Izbira drsalk je torej pestra. Vi se morate samo odločiti, kaj pravzaprav želite in pričakujete od drsanja. Ali boste drsali samo za sproščanje in splošno družabno rekreacijo, ali pa bo vaše drsanje bolj profesionalne narave z izvajanjem trikov in figur.

Drsalke za umetnostno drsanje – ženske in moške drsalke

Umetnostno drsanje je zvrst, ki jo zagotovo najbolj poznajo dekleta. Vendar pa umetnostno drsanje ni samo ženski šport. V zadnjem času je opaziti trend, ki kaže, da se v Sloveniji vedno več moških odloča za ta izjemni šport. Drsalke za umetnostno drsanje so se skozi zgodovino na prvi pogled še najmanj spremenile med vsemi drsalkami. Najprimernejše drsalke za to zvrst drsanja so izključno usnjene drsalke z vezalkami. Na sprednjem delu je izrazit nazobčan zaključek, na zadnjem predelu kline je ta zaključek raven. Drsalke za umetnostno drsanje so namenene tako ženskam kot moškim, začetnikom pa jih ne priporočamo. Začetnikom namreč velikokrat povzroča težave prav sprednji del, saj se lahko ob nepravilnem položaju noge kar hitro spravijo na kolena.

Moške drsalke – drsalke za hokej

Drsalke za hokej so v izhodišču namenjene hokejskim igralcem. Pri nakupu hokejskih drsalk je potrebno upoštevati mnogo dejavnikov. Najprej se je potrebno prepričati, da kupujete hokejske drsalke in ne klasične drsalke, ki imajo prstne konice z nazobčanim robom spredaj, za pomoč pri skokih. Naslednja pomembna stvar, ki je ne smemo spregledati je to, da drsalke niso prevelike, hkrati pa je zaželeno, da imajo predele v gležnju in drugih kritičnih delih telesa dodatno oblazinjene in zaščitene. Pred prsti je zaželeno, da imamo še za palec prostora, saj tako ohranimo stabilnost drsalke, ki pa še vedno ni premajhna. Zelo pomembno je tudi, da izberemo drsalke glede na višino narta. Drsalke za hokej so običajno izdelane iz trdnega materiala, igralčevi nogi pa se prilagodijo s pomočjo spominske pene ali katere druge oblikovalne komponente. Pogosto so drsalke  ojačane s kovinsko mrežico, ki preprečuje, da bi rezilo predrlo čevelj. Klina je zaokrožena na sprednjem in zadnjem delu zaradi okretnosti, drsalke pa se tudi razlikujejo glede na položaj, ki ga posamezen hokejist igra (napadalec, obrambni igralec, vratar ipd.). Vendar se na trgu najpogosteje dobijo univerzalni hokejski modeli.

Ženske in moške drsalke za hitrostno in ”freestyle” drsanje

Hitrostno drsanje postaja vedno bolj priljubljeno med rekreativci tudi v Sloveniji. Drsalce v tej kategoriji ločimo na dolgoprogaše in kratkoprogaše. Klina na drsalkah za dolgoprogaše deluje preklopno zaradi bolj optimalnega odriva in segajo nižje od gležnjev ali tik nad gležnji, vsekakor pa precej nižje kot na primer hokejske. Za drsanje na kratke razdalje uporabljajo skoraj povsem enake drsalke, vendar imajo tanjše in daljše kline, ki so v celoti ravne brez napetega loka, običajno pa so tudi višje zaradi lažjega zavijanja, saj vemo, da jih uporabljajo drsalci, ki tekmujejo v zelo kratkih krožnih dirkah.

”Freestyle” drsanje je najmlajša in s tem najnovejša kategorija drsanja, ki temelji na umetnostnem drsanju, vendar z močnim pridihom agresivnosti in dinamike ter moči. V to kategorijo spadajo tudi triki, kot smo jih vajeni na rolkah, rolerjih, skirojih ali BMX-ih. Tekmujejo tudi v bočnem zaviranju ali drsenju, slalomu med ovirami. Drsalke so običajno hokejske z izboljšanimi klinami, ki so zaradi agresivnosti med freestyleri pravi po­trošni material. Ženske in moške drsalke za ”freestyle” drsanje se vedno znova izpopolnjujejo in se tehnično najhitreje razvijajo.

Ženske drsalke

Ali se še vedno sprašujete, kje dobiti kakovostne ženske in moške drsalke? Obiščite spletno trgovino B2MS, kjer so v ponudbi tudi otroške drsalke. Cena drsalk še nikoli ni bila tako ugodna.