Zakaj je umivanje in razkuževanje rok ključnega pomena

Ker smo trenutno v obdobju izredno uničujočega virusa, ki je za ljudi s šibkim imunskim sistemom smrtonosen, moramo še toliko bolj intenzivno paziti na svoje zdravje. To najbolje storimo tako, da upoštevamo vsa navodila, ki so nam bila dana. Kar pomeni, da si moramo redno umivati roke ter nato poskrbeti, da je opravljena tudi pravilna dezinfekcija rok, ki je ključnega pomena za ohranjanje zdravega telesa.

Dezinfekcija rok poteka s primernim razkužilom. Vsakdo mora imeti v tem obdobju doma vsaj eno razkužilo za roke, ki bo poskrbelo, da jim bomo po prihodu iz trgovine lahko dezinficirali. Seveda je pomembno, da smo v tem času doma in da gremo ven iz hiše le po najnujnejših opravkih. Ko pa e vrnemo v prostor je dezinfekcija rok nujno potrebna. Le tako bomo ohranili zdravje in bomo veliko naredili zase ter za svoje najbližje.

Kako si pravilno dezinficiramo roke

Seveda moramo pri dezinfekciji rok biti pazljivi, a roke pravilno razkužimo. Pri tem se lahko držimo osnovnih smernic, ki nam bodo pomagale da bo dezinfekcija rok čim bolj temeljita. Poznavalci pravijo, da obstajajo tri splošna pravila, ki jih morajo ljudje upoštevati.

Na prvo mesto postavljajo pravilo popolne prekritosti dlani z razkužilom. dezinfekcija rok bo temeljita le v primeru, da jih bomo popolnoma prekrili z razkužilom. Nikakor namreč ni dovolj, da se le na hitro poškropimo po rokah. Poskrbeti moramo za popolno prekritost kože. Da pa bomo dosegli vse kotičke kože, si moramo roke dobro umiti ter temeljito splahniti. Čistila lahko namreč ščitijo bakterije in viruse pred dezinfekcijo.

Da bo dezinfekcija rok temeljita ne smemo pozabiti tudi na dejstvo, da ima dezinfekcijsko sredstvo določen čas delovanja. Nekateri virusi so namreč veliko bolj trdovratni od ostalih in zato bo potrebnega kar nekaj časa, da bo razkužilo začelo delovati. Zato mora biti dezinfekcija rok opravljena pazljivo in po njej je dobro malce počakati, preden se dotikamo hrane.

Pravilno odmerjanje sredstva za dezinfekcijo rok

Dezinfekcija rok mora biti opravljena tudi s primerno količino razkužila. Najbolje je, da imamo doma takšno razkužilo, ki je pripravljeno za takojšno uporabo in ga ni potrebno še dodatno redčiti. Takšna razkužila so odlična predvsem zato, ker jih vsakič, ko se vrnemo domov, lahko brez težav nanesemo na površino svojih rok.

dezinfekcija rok je v takem primeru enostavna in nanjo ne bomo nikoli pozabili. Pozorni moramo biti le na to, da si po prihodu domov ne pozabimo razkužiti rok.