Ogrevanje in hlajenje s toplotno črpalko

Toplotna črpalka je električna naprava, ki črpa toploto z enega mesta in jo prenaša na drugo. Toplotna črpalka ni nova tehnologija; hladilniki in klimatske naprave so običajna primera te tehnologije.

Zubadan

Toplotne črpalke prenašajo toploto s kroženjem snovi, imenovane hladilno sredstvo, skozi cikel izhlapevanja in kondenzacije. Kompresor črpa hladilno sredstvo med dvema tuljavama izmenjevalnika toplote. V eni tuljavi hladilno sredstvo izpari pri nizkem tlaku in absorbira toploto iz okolice. Hladilno sredstvo se nato stisne na drugo tuljavo, kjer se kondenzira pod visokim tlakom. Na tej točki sprosti toploto, ki jo je absorbirala prej v ciklu.

Hladilniki in klimatske naprave so primer toplotnih črpalk, ki delujejo samo v načinu hlajenja. Hladilnik je v bistvu izolirana škatla s sistemom toplotne črpalke. Tuljava uparjalnika je nameščena v škatli, običajno v zamrzovalnem delu. Toplota se absorbira s te lokacije in prenaša ven, običajno za ali pod enoto, kjer se nahaja kondenzatorska tuljava. Podobno klimatska naprava prenaša toploto iz hiše v zunanjost.

Cikel toplotne črpalke je popolnoma reverzibilen, toplotne črpalke pa lahko nudijo celoletni klimatski nadzor za vaš dom – ogrevanje pozimi in hlajenje ter razvlaževanje poleti. Ker zemlja in zrak zunaj vedno vsebujeta nekaj toplote, lahko toplotna črpalka dovaja toploto hiši tudi v hladnih zimskih dneh. Dejansko zrak pri –18 ° C vsebuje približno 85 odstotkov toplote, ki jo je vseboval pri 21 ° C.

Tudi če vaš dom ni primeren za nizkotemperaturno ogrevanje bodisi zaradi starosti stavbe, debeline izolacije ali ogrevanja radiatorjev, so visokotemperaturne toplotne črpalke še vedno energetsko učinkovita alternativa običajnim visokotemperaturnim sistemom na olje, plin ali les. Načelo delovanja visokotemperaturne toplotne črpalke je dejansko enako kot pri nizkotemperaturni. To velja tako za zajem toplote kot za energijo in ekonomično učinkovitost delovanja toplotnih črpalk. V standardnih merilnih pogojih visokotemperaturne toplotne črpalke dosežejo koeficient učinkovitosti (COP) 4,4 do 5,5.

Visokotemperaturne toplotne črpalke lahko dosežejo višje temperature ogrevalne vode (62 ° C) z uporabo posebnih »ogrevalnih« kompresorjev, ki hladilno sredstvo vbrizgajo v glavo kompresorja, in zaradi večjih toplotnih izmenjevalnikov (kondenzator in uparjalne enote).

Visokotemperaturne toplotne črpalke so še posebej uporabne, ko gre za:

  • starejše stavbe, izolirane v skladu z veljavnimi standardi, kjer izolacija ne ustreza v celoti zahtevam »navadnih« toplotnih črpalk, stroški dodatne izolacije pa bi bili ekonomsko neupravičeni;
  • stavbe, pri katerih namestitev večjih radiatorjev ni mogoča ali ni ekonomična;
  • stavbe pod spomeniškim varstvom;
  • stavbe, ki zaradi različnih razlogov ne morejo pravilno sanirati izolacijskega sistema (enoten videz ulice, velike steklene površine itd.).

Voda, zemlja ali zrak? Kateri vir toplote izbrati?

Tisto, ki je na voljo in ima hkrati najvišjo povprečno letno temperaturo.

Z energijskega stališča je seveda podzemna voda, če je na voljo v zadostni kakovosti in količini, prva izbira, saj je njena povprečna letna temperatura približno +10 ° C. Ti sistemi ponujajo COP nad 5 – največji prihranek. Če podzemne vode ni na voljo, obstaja tudi zrak kot vir toplote, ki je na voljo v neomejenih količinah. Ta vrsta sistema lahko doseže letni faktor sezonske učinkovitosti nad 3,5 (srednja Evropa), celo 4 v obalnih regijah (južna Evropa). Pri izbiri toplotne črpalke za ogrevanje obstaja veliko prednosti. Vsekakor je najpomembneje znižati stroške ogrevanja, ki so ob uporabi toplotne črpalke nižji od običajnih toplotnih virov.

Klasično radiatorsko ogrevanje ogreva zrak v prostoru, talno ali stensko ogrevanje pa segreva element stavbe. Če talno ogrevanje kombiniramo s toplotno črpalko, lahko pri temperaturi, ki je nižja za 2 ° C, dosežemo enak občutek toplote in udobja. Razlika v temperaturi seveda pomeni znižanje ogrevalnih potreb za 5 do 8 %, kar dodatno poveča vaše prihranke. Ker je delovanje toplotnih črpalk skoraj brezhibno, lahko uživate v popolnoma novem občutku udobja.

Katero toplotno črpalko zrak voda izbrati

Katero toplotno črpalko zrak voda izbrati?

Tako nizkotemperaturna kot visokotemperaturna toplotna črpalka Duo 200 (zunanja enota Mitsubishi) nudi možnost samodejnega preklopa na drug vir ogrevanja (bivalentno ogrevanje) in se pogosto kombinira s toplotno črpalko zrak vod Orca Coolwax. Mitsubishi zunanje enote toplotne črpalke zrak voda Orca  Coolwex zelo tiho delujejo in ne bodo motile vas ali vaših sosedov. Če želite resnično največ za svoj denar in optimalno delovanje toplotne črpalke, je za vas najprimernejši izbor zunanja enota Mitsubishi Zubadan.

Mitsubishi Zubadan lahko deluje tudi pri do -28 °C vhodnega zraka, kar je še eden izmed pomembnih razlogov, zakaj izbrati prav zunanje enote toplotne črpalke zrak voda Mitsubishi. Cena ogrevanja bo zaradi vašega odličnega sistema za izkoriščanje alternativnih, brezplačnih virov energije nižja, kot si trenutno sploh lahko predstavljate.

Mitsubishi je, tako kot Orca Coolwex, sinonim za kakovost, učinkovitost in dolgo življenjsko dobo. Ob nakupu tovrstne toplotne črpalke, boste deležni ne le vrhunske kakovosti, ampak tudi ugodne cene.