Nasvet kako izbrati pravi varilni aparat

Danes je na voljo varilni aparat prav za vsakega varilca. Če iščete navaden varilni aparat, varilni aparat mig mag, varilni aparat tig, varilni aparat mma, varilni aparat inverterski, točkovni varilni aparat, imajo trgovci, kot je Pretent skoraj zagotovo na zalogi pravega glede na vaš proračun in predvideno uporabo.

Preden pa se odpravite po vaš varilni aparat, bodite prepričani, da veste kaj iščete. Posebej pozorni morate biti denimo na to, katero tehniko varjenja boste uporabljali, saj so od slednje odvisne lastnosti, ki jih bo moral ponujati za vas idealen varilni aparat.

Ko je tehnika določena, se osredotočite na jakost varilnega toka. Uveljavljeno splošno pravilo je, da za varjenje milimetrske debeline jekla potrebujete moč 40 amperov. Na podlagi izračuna, izberite varilni parat prave jakosti. Ne pozabite na izbor pravega delovnega cikla za vaš varilni aparat. Slednji preprečuje, da bi se varilni aparat preveč segrel. Ključnega pomena je izračun delovnega cikla za 60 %, kar predstavlja 6 minut neprekinjenega varjenja. Če je delovni cikel pri 60 % denimo 160 amperov, pomeni, da lahko z napetostjo 160 amperov varite 6 minut, nato pa se mora varilni aparat 4 minute hladiti.

Pomembni sta tudi pulzna in sinergična funkcija. Prva z možnostjo preklopa med dvema tokoma, kar največkrat ponuja varilni aparat tig in varilni aparat mig mag, omogoča varjenje pri nižjih temperaturah. Sinergično varjenje mig / mag pa omogoča enostavno avtomatsko varjenje.

 

Varilni aparat tig ac dc