Varilni aparati CO2 v domači in profesionalni delavnici

Varilni aparati so naprave, ki uporabniku omogočajo spajanje dveh ali več delov v celoto, za kar potrebujemo ustrezno opremo. Velikokrat se uporabljajo v delavnicah domačih mojstrov, saj lahko z njimi hitro in enostavno popravimo ali ojačamo želen predmet, srečujemo pa jih tudi na različnih področjih industrije, zato je ključnega pomena, da za določen namen uporabe izberemo primeren varilni aparat. Glede na vrsto električnega toka nekatere vrste varilnih aparatov kot glavni vir energije uporabljajo enosmerni, druge pa izmenični tok. Za obdelavo osnovnih kovin se uporablja zlasti enosmerni tok, medtem ko se za obdelavo nelegiranega in nizko legiranega jekla uporablja izmenični tok. Pri izbiri primernega varilnega aparata za domačo ali profesionalno uporabo je potrebno upoštevati moč in kakovost izbrane naprave, izbrati pa je potrebno tudi primeren model in sicer glede na material, ki ga želimo obdelovati, želeno kakovost spoja in produktivnost varilnega aparata. CO2 varilni aparat se uporablja pri tako imenovanem MAG varjenju – metodi obločnega varjenja v zaščitenem okolju, za ustvarjanje katerega se uporablja ogljikov dioksid (CO2) in neoplaščena elektroda. CO2 varilni aparat je izjemno uporaben pri obdelavi malo legiranih konstrukcijskih jekel ter tanke in srednje debele površine. Pri tem pa velja pravilo, da debelina obdelovanega materiala ne sme presegati enega milimetra, zato se MAG varjenje z uporabo CO2 varilnega aparata uporablja zlasti v avtokleparskih delavnicah, z uporabo CO2 varilnega aparata pa lahko z nekaj izkušnjami uspešno varimo tudi jeklene konstrukcije.

varilni aparati co2 fronius

Kako poteka varjenje z uporabo varilnega aparata CO2?

Pri varjenju z varilnim aparatom CO2 nastane električni oblok med varilno žico aktivni zaščitni plin, delno reagira s staljeno kovino, zato zaščita ni popolna. MAG varjenje zaradi visokih temperatur povzroča ločevanje CO2 na ogljikov oksid (CO) in kisik (O), kar povzroča delno oksidacijo. Prav to pa je tudi razlog, zakaj tega načina varjenja ni mogoče uporabiti za obdelavo lahkih zlitin in lahkih kovin. MAG varjenje z uporabo varilnega aparata CO2 je med vsemi načini varjenja najbolj ugodno. Pri tem pa seveda ne smemo pozabiti na primerno zaščitno opremo, zlasti kvalitetne varilne maske z vgrajenimi filtri za ultravijolično in infrardečo svetlobo, katerih človeško oko ne zazna, a lahko kljub temu škoduje našim očem in prizadene vid. V hujših primerih brez uporabe varilne maske dolgoročno celo oslepimo. Ker so si vrste varilnih aparatov tako zelo različne, so različni tudi načini zaščite – pri določenih je potrebna večja stopnja zaščite. Varilne maske so danes izjemno napredne, saj se pri večini omenjen filter avtomatsko aktivira ter tako omogoča lažje in hitrejše varjenje. Poleg varilne maske je smiselna še uporaba obleke in rokavic. Varnost pri delu naj bo vedno na prvem mestu – ne glede na to, ali je varilec domači mojster ali profesionalec na tem področju. Z uporabo primerne zaščitne opreme je mogoče pravočasno preprečiti morebitne nesreče.

Glavna oprema za varjenje je dober varilni aparat

Kljub temu, da je uporaba zaščitne opreme pri varjenju izjemno pomembna, je še pomembnejša uporaba primernega varilnega aparata. Pri tem je potrebno pomisliti na lastno znanje, sposobnosti in izkušnje, zlasti kadar iščemo primerno napravo za domačo uporabo. Dejstvo je, da ima danes varilni aparat skoraj vsak domači mojster, ki se loteva prenove doma, zato je še toliko pomembneje izbrati napravo, ki je primerna za domačo uporabo, saj profesionalni varilni aparati zagotovo ne sodijo v delavnice domačih mojstrov – so zahtevnejši za uporabo in nenazadnje tudi bistveno dražji od tistih, namenjenih domači uporabi. Najprimernejša izbira za uporabo v domačem okolju so prenosni varilni aparati, ki jih poleg elektro varilnih aparatov najdemo v ponudbi podjetja Pretent. Gre za majhno družinsko podjetje, ki svojo poslovno tradicijo goji in razvija že vse od leta 1990. Poslovanje podjetja je vedno temeljilo na ponudbi kvalitetnih proizvodov in strokovnih, hitrih in kvalitetnih storitvah, kar je podjetju omogočilo, da je postalo eden največjih ponudnikov varilne tehnike in opreme v Sloveniji. V prodajnem programu so na voljo vrhunski CO2 varilni aparati, ki so v večini primerov že na zalogi, zato uporabnikom omogočajo hiter in enostaven nakup.

varilni aparati za tig varjenje

V trgovini najdemo vse na enem mestu

V trgovini Pretent v Ljubljani je na voljo bogata izbira varilnih aparatov – točkovnih varilnih aparatov (ročni, stabilni), MMA, MIG-MAG, TIG, zračne plazme in drugih. V ponudbi so aparati za varjenje aluminija, železa, inoxa, in drugih materialov. Izvedbe so namizne, stoječe in pulzne, vse naprave pa imajo garancijo in zagotovljen servis z rezervnimi deli. Vse aparate lahko pred nakupom testiramo in preverimo, ali so za nas najbolj ustrezni. Zagotovo pa bo vsakomur prišla prav strokovna pomoč s strani prijaznih prodajalcev v specializirani trgovini.