Varilna maska med varjenjem varuje naše oči, obraz in vrat

Varnost in zaščita sta pri varjenju ključnega pomena, zato obvezno uporabljamo varilno masko z zatemnjenim steklom in UV-filtrom, ki mora zagotoviti ustrezno zaščito za naš obraz (vključno z vratom), oči in v določenih primerih tudi dihala (varilne maske z vpihovanjem svežega zraka).

Tovrstno masko vedno izbiramo glede na tip varjenja, ki ga izvajamo. Velikost njenega vidnega vpliva na udobnost in boljši občutek pri varjenju. Avtomatske varilne maske nam omogočajo nastavljanje stopnje zatemnitve, ki je pogosto odvisna od želje varilca.

Obstaja nekaj parametrov, ki določajo njihove različne značilnosti ter nam lahko pomagajo pri izbiri. Optični razred pove kako jasna je slika, ko pogledamo skozi masko, parameter pa v kakšni meri je popačena. Ocena homogenosti ocenjuje razlike v območjih svetlobne prepustnosti Ocena kotne odvisnosti pa pove, kako se, v primeru da pogledamo skozi masko pod kotom, odziva slika pri varjenju. Samozatemnitvene varilne maske se napajajo preko sončnih celic in baterij. Določene modeli imajo možnost menjave baterij, medtem ko jih pri drugih potrebno za menjavo odnesti k proizvajalcu oz. dobavitelju.

Zaščitne maske (zlasti tiste boljše) so dostopne tudi z različnimi funkcijami, kot so funkcija brušenja, nastavljiv čas odpiranja, trueColor, možnost blueTooth povezljivosti, avtomatski način dela in vpihovanje svežega zraka.

Podjetje Varikon ponuja profesionalne elektronske varilske maske švicarskega izdelovalca Optrel, ki je eden vodilnih na področju zaščite pri varjenju, poleg tega pa imajo tudi lasten razvoj, s čimer skrbijo za stalne novitete in očem najbolj prijazne rešitve.

Varilna maska