Toplotne črpalke za centralno ogrevanje – katera je najboljša izbira?

Toplotne črpalke brez vsakega dvoma danes vztrajno nadomeščajo druge vire ogrevanja, saj imajo pred njimi kar nekaj prednosti, med drugim prinašajo tudi prihranek, saj uporabljajo povsem brezplačno energijo iz okolja. Splošen odgovor na vprašanje, katera izmed toplotnih črpalk za ogrevanje je najboljša, ne obstaja, saj je vse odvisno od učinkovitosti naprave, od izkoriščanja stabilnega vira toplote, od namena uporabe in od namestitve oziroma montaže. Danes se toplotne črpalke zelo pogosto uporabljajo tudi za centralno ogrevanje, najdemo jih tako v starejših zgradbah, ki so slabše izolirane in s tega vidika zahtevnejše za ogrevanje, kot tudi povsod tam, kjer se nahajajo radiatorji. Možnosti uporabe so praktično neomejene, le izbrati moramo pravo. Mnogi se za pravo odločijo na podlagi začetne investicije, ki sega od 4.000 € do 8.000 € (odvisno od tega, za kakšno vrsto hiše gre), vendar je takšno odločanje povsem napačna izbira. Zavedati se je potrebno, da je cena toplotne črpalke za centralno ogrevanje odvisna od njene moči, od tehnologije izvedbe in od izbranega vira toplote, zato najcenejše mnogokrat niso najprimernejše. Napravo je mogoče uporabiti za sanitarno vodo, zato si je zares potrebno vzeti čas za izbiro prave in si priskrbeti pomoč strokovnjaka. V začetno investicijo moramo všteti še stroške namestitve toplotne črpalke, od katere je odvisno pravilno delovanje.

toplotna črpalka za ogrevanje zemlja voda

Kako pa je v primeru starejše, slabo izolirane ali neizolirane hiše?

V primeru slabše izolacije nimamo večjih težav, pri neizoliranih hišah pa se načeloma uporaba toplotnih črpalk za ogrevanje odsvetuje, čeprav je mogoča. V tem primeru je potrebno izbrati napravo, ki omogoča višjo izstopno temperaturo ogrevalne vode, ki je primerna za radiatorje. V tem primeru bo učinkovitost toplotne črpalke za centralno ogrevanje nižja, vse to pa pomeni povišano porabo električne energije. Precej boljša izbira je zato najprej poskrbeti za toplotno izolacijo zgradbe in šele nato razmisliti o alternativnem načinu ogrevanja, kot je uporaba toplotne črpalke. V podjetju Atlas Trading še za tako zahteven primer poiščemo tisto pravo rešitev, ki bo v vseh pogledih zadovoljila pričakovanja in želje bodočega uporabnika. Pri nas so med drugim na voljo toplotne črpalke za ogrevanje zemlja voda, ki izkoriščajo toplotno energijo, ki je shranjena v zemlji. Tam se namreč skladišči sončna toplota, ki je povsem brezplačen vir energije in idealen za izkoriščenje pri uporabi toplotne črpalke za centralno ogrevanje.

toplotna črpalka za centralno ogrevanje

Dom bo vedno topel, poleg tega bomo prihranili pri stroških

Eden izmed razlogov, zakaj se vse več ljudi odloča za uporabo toplotne črpalke za centralno ogrevanje, je prihranek pri stroških električne energije. Naprava nam zagotovlja najvišjo raven udobja. Hitro bomo opazili enakomerno in prijetno tople prostore, ne glede na uro in dan, skozi celo zimo. Ker je sistem prilagodljiv potrebam in zahtevam, nam pomaga poiskati in načrtovati pravo rešitev glede na situacijo in potrebe posameznega objekta. Pravilno dimenzioniranje in zasnova sistema sta odločilna dejavnika za maksimalne prihranke in v podjetju Atlas Trading prevzemamo polno odgovornost, da boste z investicijo v toplotno črpalko dobili najboljši učinek. Prihranili bomo tudi velik del stroškov ogrevanja sanitarne vode. Naprava ne zahteva večjega vzdrževanja, zato gre za zelo priročno in varno rešitev. Ena izmed najboljših v naši ponudbi – toplotna črpalka za ogrevanje Thermia ima inteligentni nadzorni sistem, kar pomeni, da jo je mogoče nadzirati in upravljati kar preko interneta, torej na daljavo. Optimizacija delovanja je bolj preprosta in bolj natančna kot kadarkoli doslej. Po zagonu toplotne črpalke za centralno ogrevanje preprosto priklopimo toplotno črpalko preko širokopasovnega omrežja. Stroškov, ki bi nastali pri vzdrževanju praktično ni ali pa so zelo nizki, saj nas serviser ne rabi obiskati enkrat letno, razen, če se je pojavila napaka pri delovanju. Zato je še posebej pomembno pravilno načrtovanje in dimenzioniranje, od katerega so posledično odvisni optimalno delovanje toplotne črpalke za ogrevanje in potreba po vzdrževanju. Kljub temu pa se uporabnikom svetujejo redni pregledi, ki naj se odvijejo vsakih nekaj let.

Brez hrupa, ki bi motil člane gospodinjstva

Toplotne črpalke za centralno ogrevanje delujejo povsem tiho, zato s svojim delovanjem ne motijo članov gospodinjstva pri najrazličnejših opravilih. Ker je naprava velikokrat nameščena v zaprt prostor, je povsem nemoteča. Bodoči uporabniki naj se pred nakupom posvetujejo o možnosti pridobitve subvencije iz Eko sklada. Potrebno je še omeniti, da toplotna črpalka predstavlja energetsko učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja, saj koristi obnovljive vire energije, ki so povsem brezplačni. Gre za odlično rešitev, ki jo lahko uporabimo tudi za ohlajevanje prostorov. Na trgu je mogoče izbirati med visokotemperaturnimi in nizkotemperaturnimi, v podjetju Atlas Trading pa boste našli še naprave zemlja voda. Če želite izkoristiti največji vir geotermalne energije in pri tem prihraniti, nas obiščite in preverite našo odlično ponudbo. Z veseljem vam bomo svetovali.

You may also like...