Toplotna črpalka – čas je za akcijo!

Nakup toplotne črpalke je učinkovit način, kako dolgoročno precej zmanjšati stroške ogrevanja. Strošek ogrevanja prostorov je pozimi seveda največji, strošek za ogrevanje sanitarne vode pa je na položnicah prisoten celo leto. Slaba stran ogrevanja s fosilnimi ali trdnimi gorivi je predvsem ta, da jih moramo nenehno dokupovati in za njih drago plačevati. Če pa investiramo v nadgradnjo svojega ogrevalnega sistema z nakupom toplotne črpalke začnemo uporabljati energijo iz obnovljivih virov, ki je brezplačna. Največji strošek tega sistema predstavlja začetna investicija, potem pa lahko leta dolgo za zelo malo denarja učinkovito ogrevamo svoje prostore. Čas je torej za akcijo! Tudi pri starejših objektih, kjer fasadna izolacija ni najboljša, je nakup toplotne črpalke za sanitarno vodo v akciji pametna investicija. Sploh če naša akcija nakupa sovpada s prodajno akcijo, ki jo občasno pripravijo prodajalci toplotnih črpalk.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo in ogrevanje – celoleten prihranek

Ko govorimo o stroških ogrevanja, najprej pomislimo na ogrevanje prostorov. Še posebej v zimskih mesecih je ta strošek res občuten, strošek za toplo sanitarno vodo pa plačujemo celo leto. Obstajajo toplotne črpalke, ki so namenjene zgolj ogrevanju oziroma hlajenju zraka, bolj smiselna pa je investicija v toplotno črpalko za ogrevanje vode. Ta črpa toploto iz zraka in z njo segreva ogrevalno ali sanitarno vodo. Na ta način sočasno precej znižamo stroške za ogrevanja prostorov in sanitarne vode. To je še posebej opazno, če investiramo v kvalitetne toplotne črpalke, ki svojo učinkovitost ohranjajo tudi pri zelo nizkih temperaturah (npr. zubadan), ko dobro ogrevane prostore še najbolj potrebujemo.

Toplotna črpalka akcija

Zakaj je toplotna črpalka zrak-voda tako zelo priljubljena?

Glede na obnovljiv vir, ki ga toplotne črpalke izkoriščajo, je na voljo več različic le-teh. Tako poznamo toplotne črpalke, ki toploto zajemajo iz okoliškega zraka, iz tal ali podtalnice. Med vsemi je najbolj priljubljena prav toplotna črpalka zrak-voda, ki za svoje delovanje izkorišča akumulirano toploto, ki je prisotna v zraku. S to toploto se segreva hladilni plin, ki potuje čez kompresor, kjer se stisne. Stisnjenemu plinu se temperatura bliskovito poveča in ta skok v temperaturi nato segreje bodisi ogrevalno ali sanitarno vodo.

Toplotna črpalka zrak-voda je poleg svoje učinkovitosti priljubljena predvsem še zaradi dveh dejavnikov: relativno nizke cene v primerjavi z drugimi črpalkami in enostavne montaže. Ker zajema energijo iz zraka, za njeno montažo ni potreben večji gradbeni poseg: ničesar ni treba vkopati, ni potrebno zvrtati jaškov do podtalnice, kot je to potrebno pri toplotnih črpalkah zemlja-voda in voda-voda. Toplotno črpalko zrak-voda je mogoče prosto postaviti na podstavek na tleh oziroma jo pritrditi na steno. Potrebujemo samo priklop na električno energijo in povezavo z vodo, ki jo ogreva. Tako so stroški montaže res minimalni, s tem pa se občutno zniža končna cena nakupa.

toplotna črpalka za sanitarno vodo akcija

Toplotna črpalka zubadan in ecodan– napredna tehnologija v akciji

Podjetje Mitsubishi Electronic je že vrsto let eno izmed vodilnih podjetij na področju hladilnih in ogrevalnih sistemov. V njihovi ponudbi je več serij zelo učinkovitih toplotnih črpalk, med katerimi prav gotovo izstopa serija črpalk zrak-voda, ki je sestavljena iz dveh enot: zunanje in notranje. Notranje enote ecodan so na voljo v dveh različicah: lahko le segrevajo vodo za ogrevanje prostorov, če pa poleg tega ogrevajo še sanitarno vodo, imajo dodatno vgrajen še 200-litrski rezervoar. S tem notranjim elementom toplotne črpalke lahko kombiniramo dve različni zunanji enoti: ecodan in zubadan. Oba sistema sta učinkovita, vendar je zubadan zaradi novejše tehnologije učinkovitejši tudi pri zelo nizkih temperaturah. Svoje visoke rezultate namreč ohrani pri -15, modeli nove generacije pa celo pri -28 stopinjah Celzija. To je za uporabnika zelo pomemben podatek, saj je učinkovito ogrevanje najbolj pomembno prav pri teh zimskih pogojih, sploh če gre za območje, kjer vladajo ostrejši vremenski pogoji.

Kako torej v akcijo za novo toplotno črpalko?

Velika investicija, kot je nakup toplotne črpalke, se lahko sprva zdi precej zastrašujoč projekt, a ni treba, da je tako. Najprej je najbolje določiti, kaj natančno rabimo. Če načrtujemo novogradnjo, kjer bomo največ ogrevali s talnim ogrevanjem, je bolje izbrati nizkotemperaturno toplotno črpalko, saj bo njena moč zadostovala nizki potrebi dobro izolirane hiše. Če pa hočemo nadgraditi že obstoječ sistem ogrevanja na radiatorje v starejši hiši, ki nima dobre fasadne izolacije, je bolje izbrati močnejši sistem visokotemperaturne črpalke. Prav tako je dobro premisliti, ali se nam splača vrtati do podtalnice ali mogoče povsem zadostujejo kvalitetne toplotne črpalke (npr. zubadan), ki izkoriščajo toploto iz zraka.

Na koncu se seveda ne moramo izogniti vprašanju cene. Pretehtati je treba svoje finančne zmožnosti in kaj lahko zanje dobimo. Nekateri ponudniki nudijo tudi nakup na obroke, kar lahko olajša marsikatero odločitev. Ne smemo pa pozabiti tudi na sofinanciranje Eko sklada. Eko sklad ima namreč namenjena nepovratna sredstva, ki pokrijejo do 20 % investicije toplotne črpalke, sploh če smo se odločili za obnovo že obstoječega ogrevalnega sistema v starejšem objektu. In nenazadnje, velja se pozanimati, ali so na voljo kakšne prodajne akcije toplotnih črpalk, ki bi nam še dodatno olajšale začetno negotovost pri lastni akciji nakupa toplotne črpalke.