Terapevtska žoga – sedenje na žogi namesto na stolu?

Terapevtska žoga je medicinski pripomoček, zasnovan za domačo ali profesionalno rabo (odvisno od izbire), ki se velikokrat uporablja na področju fizioterapije, rehabilitacije in v fitnes centrih. So odličen pripomoček za telesno vadbo ali razvedrilo, saj združujejo koristno z zabavnim. Terapevtske žoge se lahko pri otrocih uporabljajo za poučevanje ravnotežja, zagotavljajo energetsko igro in so pomemben del senzorne integracije. V zadnjih nekaj letih smo velikokrat slišali, da je sedenje na žogi veliko bolj zdravo od tistega na stolu, to trditev pa so podprli tudi strokovnjaki, ki so prepričani, da bi morali terapevtske žoge uporabljati na delovnem mestu in v šolah. To veliko, okroglo žogo imenujemo tudi gimnastična ali švicarska, poznana pa je tako na domačem, kot tudi na tujem trgu. Vsi se strinjamo, da je osem ali celo večurno sedenje izredno naporno, še posebej za hrbtenico, ki pri tem najbolj trpi. Po dolgotrajnem sedečem delu občutimo hude bolečine, ki se v nekaterih primerih razvijejo v kronično obliko, zato so zaposleni prisiljeni vzeti bolniški stalež in se odpočiti.

Sedenje na žogi ne le omogoča in spodbuja pravilno telesno držo (pokončno in stabilno), saj moramo na njej loviti ravnotežje, temveč tudi olajša naše delo. Uporaba terapevtske žoge pomeni fitnes za naš hrbet. Sedenje na žogi je stabilnejše od stoječega položaja, a manj stabilno kot na stolu, zato tovrsten način obvladovanja ravnotežja predstavlja izziv vsakomur. Še posebej začetniki so tisti, ki imajo sprva težave pri uporabi terapevtske žoge, saj težko vzpostavijo pravo ravnovesje in niso dovolj pozorni na pravilno izvedbo vaj. Vaje, ki jih lahko izvajamo s pomočjo terapevtske žoge, so različne, pomembno pa je, da jih prilagodimo potrebam svojega telesa. Začetniki in ljudje s prekomerno telesno težo naj uporabljajo manj napihnjene terapevtske žoge, saj bodo tako lažje izvajali želene vaje in bodo prav tako imeli manj težav pri lovljenju ravnotežja. Kadar je terapevtska žoga popolnoma napihnjena, pri izvedbi vaj vključimo več mišičnih skupin. Z veliko vadbe in vztrajnosti se bomo naučili popolnega nadzora nad lastnim telesom.

Žoga za sedenje

Ravnotežna polžoga in druge vrste žog za trening stabilnosti, fitnes in rehabilitacijo

Ravnotežna polžoga omogoča lažjo in zahtevnejšo vadbo. Na njej lahko izvajamo statične ali dinamične vaje in krepimo celotno telo. Polžogo uporabljamo samostojno, lahko pa po želji dodamo tudi ostale pripomočke – mehke utežne žoge, pilates žoge, uteži, idr., na ta način pa napravimo vadbo bistveno zahtevnejšo. Ravnotežna polžoga, ki je narejena iz vzdržljivega materiala in se lahko uporablja na obeh straneh – na plastičnem ravnem delu ali na polžogi, je na voljo tudi v spletni trgovini Fizio trgovina. V naši ponudbi lahko izbirate tudi med terapevtskimi žogami za vadbo, pilates in medicinskimi žogami. Telovadna žoga SPARTAN je primerna za široko uporabo, od gimnastike, fitnesa, športa, plesa, ravnotežja, terapije, kot tudi za spodbujanje pravilne drže hrbtenice in pokončnega sedenja doma, v šoli ali v pisarni. Sprva so jo pričeli uporabljati v Švici v 60-tih letih, tako pa so jo drugi pomotoma začeli klicati (kot smo že omenili) »švicarska žoga«. To ime se uporablja še danes, poznana pa je tudi pod drugimi imeni. Prenese obremenitev do 130 kilogramov, njena velika prednost pa je visoko kakovosten elastičen ANTI BURST material, ki poskrbi za enakomeren izpust v primeru poškodbe. Weplay masažna žoga ima na eni strani bodičasto površino, na drugi strani pa je gladka. Bodičasta površina omogoča nežno masažo in izboljšuje krvni obtok tekom vadbe. Ovalna telovadna žoga je primerna za vse, ki želijo vaditi z nižjo višino. Njena posebna ovalna oblika omogoča odkrivanje različnih možnosti vadbe. Nudi boljšo oporo in manj gibanja med izvajanjem različnih vaj, zaradi svoje ovalne oblike pa je gibanje možno samo v eno smer, kar zagotavlja večjo kontrolo gibanja. V kolikor želite namesto stola za sedenje uporabljati žogo, potem preverite odlično ponudbo v naši spletni trgovini, v kateri boste zagotovo našli pravo rešitev zase, mi pa vam bomo pri tem z veseljem svetovali.

Masažna žoga

Izkoristite vse prednosti uporabe žoge za sedenje

Znano je, da je dolgotrajno sedenje izredno škodljivo za naše telo, čeprav se mnogi tega niti ne zavedamo. Bolečine v hrbtenici pogosto izvirajo prav iz tega. Sedenje na terapevtski žogi namesto na stolu uporabniku prinaša številne prednosti, prav tako pa lahko vaje izvajamo kar na delovnem mestu. Z uporabo terapevtske žoge hitro in zanesljivo odpravimo nepravilno držo, nepravilen položaj pri sedenju in napor, ki smo ga pri tem deležni. V Fizio trgovini vam nudimo le najboljšo kvaliteto raznovrstnih pripomočkov za doseganje boljšega zdravja in počutja, med drugim tudi terapevtske žoge. Prizadevamo si ponuditi kakovostne pripomočke po dostopnih cenah.