Srebrni poročni prstani postajajo danes vedno bolj razširjeni

Poročni prstani imajo nedvomno močan simbolni pomen. Sklenjenost oziroma krog ponazarja zaobljubo večne zvestobe, medsebojnega podpiranja med zakoncema, varnosti in popolnosti ljubezni. Hkrati pa niti to, da se praviloma nosijo na prstancu leve roke, seveda ni naključje. Gre za običaj, ki izvira še iz obdobja starih Egipčanov. Ti so namreč verjeli, da je omenjeni prst prek žile povezan z našim srcem. Že ta kratek pregled simbolike priča o tem, da poročni prstani nikakor ne bi smeli biti izbrani naključno in mimogrede – navsezadnje niti zato, ker se bodo verjetno nosili zelo pogosto, če ne kar vsakodnevno. Bodoča zakonca morata torej dobro razmisliti, kakšne so njune želje glede materiala, posebnih detajlov, vgraviranih napisov ipd.

Unikatni poročni prstani – spomin na zaobljubo, ki bo vedno z vama

Po naročilu izdelan nakit je zagotovo nekaj čisto posebnega, saj boste tako prepričani, da gre za kos, kot ga nima nihče drug na svetu, le vi. To pa je še toliko pomembneje, ko gre za nakit, ki vaju bo vedno spominjal na dan, ko sta si dahnila usodni da. Najboljša izbira so zato nedvomno povsem unikatni poročni prstani, zasnovani in izdelani posebej za vaju. Unikatni poročni prstani imajo tako še močnejšo simboliko, saj so edinstveni in neponovljivi, kot je edinstvena in neponovljiva vajina ljubezen.

Vse pogostejši srebrni poročni prstani – cena ni edini razlog za to …

Kot smo že omenili, je izbira materiala zagotovo ena izmed najpomembnejših odločitev, ki jih morata sprejeti, ko se odločata glede tega kosa nakita. V preteklosti je bila brez dvoma daleč najpogostejša izbira zlato ali kvečjemu poročni prstani iz belega zlata, vse drugo so bile resnično zelo redke izjeme. Vendar pa je danes stanje precej drugačno. Srebrni poročni prstani so namreč deležni povečanega zanimanja. Deloma lahko razlog za to morda iščemo v nižjih stroških. V povprečju so namreč najugodnejša opcija prav srebrni poročni prstani. Cena pa po drugi strani kljub vsemu ni glavni razlog, zaradi katerega postaja srebro vse bolj priljubljena izbira. Najverjetneje je to v veliki meri povezano z dejstvom, da imajo mlajše generacije za vsakodnevno nošnjo med plemenitimi kovinami pogosto najraje prav srebro. Vsekakor pa je mogoče priljubljenost povezati tudi s posebnim simbolnim pomenom, ki ga imajo srebrni poročni prstani. Srebrna barva namreč velja za barvo čistosti. Še eden izmed možnih razlogov, ki je sicer redek, pa vendarle ne povsem nemogoč, pa je alergija na (belo) zlato, ki je prisotna pri določenih posameznikih. Srebrni poročni prstani imajo torej kar nekaj odlik, zato je to vsekakor ena izmed možnosti, o kateri je smiselno vsaj razmisliti.

Po meri izdelani poročni prstani: (belo) zlato, srebro ali jeklo

V Zlatarskem ateljeju Mengeš z bogato tradicijo delovanja za vaju izdelamo natanko takšen nakit, kot sta si ga zamislila. Povsem proste roke imata že pri izbiri materiala, iz katerega bodo ročno ustvarjeni vajini poročni prstani – (rumeno ali belo) zlato, srebro, jeklo itn. Oblikovanje in detajli bodo nato povsem prilagojeni vajinim željam. Podobno pa velja za morebitno graviranje datuma poroka, vajinih imen, posebnega sporočila ipd. To bodo torej povsem unikatni poročni prstani, kilometre daleč od množične, generične izdelave. Počaščeni bomo, če nam bosta zaupala priložnost, da s svojim bogatim znanjem in izkušnjami na tem področju, predvsem pa z ljubeznijo do oblikovanja nakita prispevamo k čarobnosti enega najlepših oziroma najbolj pravljičnih dni v vajinem življenju. Omenimo naj še, da so lahko poročni prstani po želji ustvarjeni z dodajanjem dragih kamnov, na primer briljantov.

Poročna prstana si lahko izdelata tudi čisto sama …

Še ena možnost, ki je doslej še nismo omenili, pa je, da se izdelave (iz srebra ali drugih materialov) lotita kar sama. Tako vaju poročna prstana ne bodo spominjala le na dan, ko sta si ju nadela, ampak tudi na dan, ko sta ju izdelala. Se sliši zelo nenavadno ali morda celo povsem nemogoče, saj nimata nikakršnih izkušenj s to obrtjo? V resnici predhodne izkušnje niso potrebne. Vse, kar morata vedeti, vaju namreč naučimo na posebnem tečaju oz. v okviru delavnice, ki jo pripravljamo prav za bodoče mladoporočence. Delavnica traja en dan, vodi pa jo strokovnjak, ki bo obenem vajin mentor. Ko se bosta odločila glede osnovnih lastnosti, kot so dimenzije, material, vrsta površinske obdelave itn., se bo začela izdelava. Med tem vaju bo mentor vseskozi vodil in vama pomagal z vsemi potrebnimi napotki. Na koncu lahko mojster vstavi še izbrane kamne in poskrbi za gravuro. Poročni prstani, ko so jih izdelali pari, ki so se doslej že udeležili te delavnice, so bili brez izjeme čudoviti. Obenem pa pretekli udeleženci potrjujejo, da gre za zares nepozabno izkušnjo, ki predstavlja svojevrstno pripravo na zakon. S skupnimi močmi morata namreč ustvariti nekaj lepega – nekaj, kar bo samo vajino – pri čemer morata usvajati nove veščine in znanja. Odlična popotnica za skupno pot, ki je pred vama, torej – pot učenja, medsebojne podpore, dopolnjevanja in spodbujanja, predvsem pa pot lepote in ljubezni, pot skupnega ustvarjanja!