Solarni paneli za sončno elektrarno omogočajo samooskrbo

Solarni paneli so odlična rešitev za vse, ki si želite stopiti na pot okoljske ozaveščenosti. O tem je začelo razmišljati vedno več porabnikov predvsem v zadnjih mesecih, ko cene elektrike strmo naraščajo. S paneli za sončno elektrarno lahko stroške električne energije bistveno zmanjšate (za 75%) in tako postanete skoraj v celoti neodvisni od distributerja električne energije. V nadaljevanju vam bomo razkrili, zakaj to v celoti ni čisto mogoče, kakšna je cena sončnih celic in kaj pomeni izdelava fotovoltaične elektrarne na ključ.

solarni-paneli za samooskrbo

 

Kaj samooskrba z električno energijo zares pomeni?

Samooskrba z električno energijo lahko deluje malce zavajujoče, saj smo tudi s solarnimi paneli odvisni od omrežja električne energije. S fotovoltaično elektrarno sicer res proizvajamo svojo električno energijo, a moramo biti še vedno priključeni na omrežje. Le tako lahko ostanemo sigurni, da nikoli ne bomo ostali brez napajanja. V poletnem času, ko je sončnih dni več, ob proizvedenem presežku v električno omrežje oddamo višek energije, v zimskem času, ko je vreme slabše in lastna proizvodnja ne zadošča, pa imamo možnost odjema.

Samooskrba z električno energijo torej pomeni, da smo še vedno odvisni od distribucijskega omrežja, saj le-ta deluje kot »virtualni« hranilnik energije. Poleg solarnih panelov zato nujno potrebujemo tudi napravo za samooskrbo, ki omogoča net metering.

 

Kakšno povezavo ima net metering s paneli za sončno elektrarno?

Ko se zanimamo za nakup sončnih celic, cena katerih zna biti na prvi pogled kar visoka , se moramo najprej zavedati vseh stroškov, ki jih bomo imeli v prihodnosti. Posledično je še pred nakupom solarnih panelov potrebno vedeti, kaj net metering sploh je. To je obračun električne energije, ki se opravi enkrat letno oz. enkrat v tekočem koledarskem letu.

sončni paneli-za-soncno-elektrarno

Ker s paneli za sončno elektrarno v omrežje oddajamo presežke in odjemamo energijo, ko nam jo primanjkuje, se enkrat letno obračuna razlika med porabljeno in proizvedeno energijo. Torej, v primeru, da ste proizvedli več energije, kot ste jo iz omrežja prevzeli, boste tako rekoč višek omrežju podarili. Če pa se je zgodilo ravno obratno, da ste torej iz omrežja prevzeli več energije, kot so jo solarni paneli proizvedli, boste morali razliko doplačati. Čeprav se vse skupaj sliši, kot da boste odvisni le od števila sončnih dni in moči solarnih panelov, pa to ni čisto res, saj boste občasno še vedno morali plačati razliko med oddano in prevzeto energijo.

 

Se nakup solarnih panelov kljub net meteringu izplača?

Marsikdo se najprej začne spraševati, ali se nakup, glede na začetno investicijo, sploh izplača. Odgovor je definitivno da! Vedno bolj se splača investirati v sončne celice. Cena le-teh je nižja kot cena elektrike, katera se s časom samo viša. Zavedati se je potrebno, da se net metering obračunava na celotno leto.

Če ste torej v poletnih mesecih s paneli zasončno elektrarno proizvedli več kot ste porabili, se vam bo to obrestovalo v zimskem času. Poleg tega pa je nujno treba opozoriti, da pri obračunu plačate le razliko, ne pa celotne porabe. Posledično vedno višje cene električne energije na vas nimajo velikega vpliva. Vaši stroški bodo nižji za kar 75 %, kar pomeni, da se vam bo investicija povrnila nekje med 10 in 12 leti.

solarni paneli tvorijo sončno elektrarno

 

Kakšna je cena sončnih celic oz. solarnih panelov?

Cena sončnih celic oz. solarnih panelov je odvisna od nazivne moči. Zaradi net meteringa je nesmiselno vlagati v preveliko nazivno moč, saj je električna energije proizvedena s paneli za sončno elektrarno namenjena izključno pokrivanju lastnih potreb. Ker viška energije, oddane v omrežje, ne boste dobili povrnjene, je zelo pomembno, da skrbno izberete moč sončnih celic. Cena je namreč odvisna od nazivne moči, zato je potrebno, da ne bi bila investicija previsoka brez pravega učinka, dobro preračunati, koliko energije v povprečju porabite.

Cena sončnih celic je sicer vedno ugodnejša, sploh če zaprosite za subvencijo Eko sklada. To lahko storite, če ste lastnik / solastnik objekta, na katerega bi solarne panele radi namestili, etažni lastnik / solastnik objekta ali pa družinski član lastnika objekta.

 

Zakaj vam svetujemo izdelavo fotovoltaične elektrarne na ključ?

Nakup in montaža na ključ je odlična izbira, saj je cenejša od samogradnje. Temu je tako, ker pri izgradnji, ki se je lotite sami, hitro pride do neprevidenih stroškov in okvar. Da bi bili čimbolj samooskrbni z električno energijo, je potrebno celoten postopek izvesti karseda natančno. Prav zato vam toplo priporočamo izdelavo sončne elektrarne na ključ, saj profesionalci poskrbijo za čisto vse.

izdelava-soncne-elektrarne s solarnimi paneli

Ko oddate povpraševanje, najprej pripravijo okvirno ponudbo, nato si ogledajo sam objekt in izvedejo vse potrebne meritve s pomočjo drona ter nato pripravijo končno ponudbo. Če se s ceno sončnih celic strinjate, plačate prvi obrok, oni pa pripravijo vso potrebno dokumentacijo za pridobitev dovoljenja priklopa fotovoltaične elektrarne in Eko sklad subvencije. Ko je vse urejeno, sledi montaža solarnih panelov in izgradnja celotnega sistema ter na koncu priklop s strani pristojnega elektro podjetja. Preden se za izgradnjo odločite, se morate sicer zavedati, da samooskrba z električno energijo ni mogoča, če je streha vaše hiše obrnjena proti severu.