Sedežne garniture z ležiščem

Marsikdo novoletne praznike izkoristi za sprejemanje dobih sklepov, med katerimi so pogosto tudi odločitve, povezane z opremljanjem stanovanja. Po praznični čas razprodaj in popustov nudi več priložnosti, da dobre sklepe in želje uresničimo, brez da bi pri tem pretirano trpela naša denarnica. Številni lepi kosi pohištva in opreme za dom, pa tudi stavbnega pohištva in gradbenega materiala, čakajo na nas v prodajalnah z ugodnimi popusti. Pri vsej izbiri je večkrat prav težko vedeti, za kaj se odločiti, in človek se včasih v vsej preširoki ponudbi kar izgubi. Da ne bi bilo tako, je dobro upoštevati nekaj smernic in nasvetov, ki nam lahko pomagajo pri izbiri novega stila opreme ali pohištva.

Začnite pri svojih željah in zmožnostih

Glede na to, ali želite svoj bivalni prostor opremiti na novo ali zgolj osvežiti, boste izbrali določen znesek, ki ga boste projektu pripravljeni nameniti. Seveda tudi tukaj velja, da je dobro primerjati ponudnike med seboj, pa tudi to, da ni vedno dražje tudi boljše. Svetujemo vam, da si vzamete dovolj časa in prebrskate tudi ustrezne publikacije in revije, ki so lahko dober navdih za ideje. Ni vam treba zapraviti celega premoženja, saj lahko s pametno ponovno uporabo in minimalnim spreminjanjem nekaterih ključnih starejših kosov pohištva prenovimo stanovanje bolje, kot če bi vanj vložili milijone. Vse zahteva le nekoliko drugačen pogled, morebiti malo poguma in kakšen nasvet vajenega očesa ali strokovnjaka. Je pa tudi res, da če se odločite za nove kose pohištva ali opreme, daste domišljiji in željam prosto pot. Zato velja premisliti, kam boste vložili denar in katerim blagovnim znamkam boste zaupali. Enako velja za izbiro materialov in slogov, kjer je velikokrat dobro staviti na diskretnost in večno eleganco.

Sedežna garnitura

V kuhinji sledite naravnim barvam in materialom

Kuhinja že dolgo ni več le stvar kuhanja, ampak se vse bolj spreminja v dnevni prostor in prostor za druženje. Zlasti v modernih in predelanih stanovanjih se velikokrat vgrajujejo odprte kuhinje, ki so povezane z dnevno sobo in tvorijo celoto za celo družino. Zaradi tega tudi niso omejene več zgolj na kuhanje in uživanje hrane, kar ta prostor dela bolj prijeten, domačen in svetovljanski. Pogosto je v njem tudi sedežna garnitura z ležiščem, televizor ali računalnik. Izbira barv kuhinje je stvar osebnega okusa, pa tudi materiali so odvisni od vaših preferenc. Trend v letošnjem letu so temne površine v črnih ali naravnih tonih. Tudi lesene plošče kot vrata omar in kuhinjskih elementov ter lesene reprodukcije igrajo ponovno pomembno vlogo.  V oblikovanju kuhinj se pojavlja še ena sprememba glede na prejšnja leta: odprtim kuhinjam s popolnoma odprtim prehodom med bivalnim in jedilnim prostorom ter območjem za pripravo in shranjevanje hrane se zdaj pridružujejo polodprte kuhinje, kjer obstaja rahla razmejitev teh dveh področij uporabe. To lahko zagotavljamo z lahkimi predelnimi stenami ali uporabimo drsna vrata, polodprte stene, visoke omare z oblikovano zadnjo steno ali predelne police.

V kopalnici velja manj je več in svetlo je večno

Tudi v kopalnicah gredo trendi v smeri naravnih linij in materialov. Nadaljuje se trend minimalističnega industrijskega oblikovanja in po drugi strani vgrajevanje elementov, ki spominjajo na barok in so pogosto pozlačeni ali posrebreni. Lahko tudi kombiniramo oba stila in ustvarimo nov trend, kjer je osnovna linija, ki je precej minimalistična ali morebiti celo groba, dopolnjena s posameznimi bolj mehkimi kosi pohištva. Ti so lahko v baročnem stilu ali oblikovani stilsko in edinstveno ter bodo grobemu, minimalističnemu stilu podali mehkejši pečat. Nikoli ne umre večen trend opremljanja kopalnice – naravni stil. Tega se doseže z elementi iz naravnih materialov, kot je bambus. Ta stil sledi trajnostnim tendencam v družbi, saj se opira na materiale, ki jih je mogoče reciklirati, je pa tudi precej bolj prijazen za družinski proračun od kakega drugega, bolj razkošnega sloga.

sedežna garnitura klaus

V spalnici in dnevni sobi naj bo merilo uporabnost in estetika

Pogosto najbolj obiskan in oboževan del stanovanja je dnevna soba, ki pa se vse bolj spaja s kuhinjo zaradi manj strogo razdeljenih delov dneva in poznejšega uživanja obrokov. Zato se v dnevnih sobah pogosto dogaja vse družinsko življenje, nemalokrat pa v njih stojijo sedežne garniture z ležiščem, ki se uporabljajo za goste ali celo družinske člane. Zaradi prostorske stiske in varčevanja pri visokih najemninah je izbira sedežne garniture s posteljno funkcijo včasih nujna, vendar moderni modeli omogočajo izjemno lepe rešitve in neopazno spajanje s funkcionalnostjo prostora. Marsikdo se zavestno raje odloči za sedežno garnituro z ležiščem namesto klasične postelje, s čimer pridobi na prostoru in uporabnosti. Pri izbiri posteljnega pohištva se lahko prilagodite ostalim kosom pohištva v stanovanju, da izbran slog prelivajoče odmeva po celotnem domu. Harmonija odtenkov igra pomembno vlogo, lahko pa jo peljemo tako v pohištvu kot v igri dodatkov. Tekstil, preproge, tudi brisače in okraski so poleg pohištva in barve sten možnosti za uigrane barve, ki pa naj ostanejo nevpadljive, morda jih raje skušajmo razprostreti po različnih površinah in v različnih odtenkih.