Kuhinje po meri

Odločitev za kuhinje po meri nam zagotavlja, da bo kuhinja, opremljena točno po našem okusu in bo tako postala zares naša. Kuhinja je namreč več kot le prostor za pripravo hrane. Če v njej ustvarimo pravo atmosfero, lahko postane zbirališče za celotno družino in prostor zabave, klepeta ter druženja. Pri tem pa ne smemo pozabiti na funkcionalnost. Potrebno je zagotoviti enostavnost uporabe in upoštevati pravilno razporeditev elementov, da si olajšamo vsakodnevno delo. Delovni trikotnik (sestavljen iz hladilnika, kuhalne površine in pomivalnega korita) ne sme biti prevelik, saj se bomo morali sicer neprestano sprehajati od enega konca do drugega in si tako otežili ter podaljšali delo. Prav tako ne sme biti premajhen, da omogočimo nemoteno uporabo vsakega elementa. Odpiranje in zapiranje velikih gospodinjskih aparatov nas tudi ne sme ovirati pri delu. Na splošno morajo biti vsi elementi na videz atraktivni, praktično razporejeni in nam omogočati dovolj prostora za shranjevanje.

Kuhinje po meri

Zakaj se odločiti za kuhinje po meri?

Prednost kuhinj po meri je, da lahko natančno preučimo svoje potrebe in se na podlagi ugotovljenega odločimo za rešitve, ki nam bodo zares ustrezale. Če sklepamo, da potrebujemo veliko prostora za shranjevanje živil in posode, lahko izvajalca prosimo, da poskrbi za več vgradnih shramb in drugih prostorskih rešitev. Odločimo se lahko tudi za funkcionalnosti kot so moderni zapiralni sistemi z dvižnimi vrati, ki nas med delom ne bodo ovirali, ter za sistem ločenega zbiranja odpadkov. Kar se tiče samega dizajna, se lahko odločimo za modernega (minimalističen, čiste linije in odprti prostori z nevtralnimi barvami), tradicionalnega (rustikalni videz, uporaba lesa in toplih barv), kombinacijo obojega ali kaj povsem novega. Če ne vemo kaj izbrati, bomo morda dobili nekaj navdiha s sprehodom po salonu kuhinj ali če si prelistamo kak katalog ali revijo o opremi doma.

Mat ali visoki sijaj pri kuhinjskih pultih?

Izgled naše kuhinje je v veliki meri odvisen od zunanjega videza gospodinjskih naprav in od delovnih in odlagalnih površin oziroma kuhinjskih pultov, za katere se odločimo. Najpogostejši izbiri sta mat in sijaj obdelavi, včasih pa tudi druge alternative. Pri odločitvi moramo vedno imeti v mislih kuhinjo kot celoto. Obdelava visokega sijaja je nekaj, kar se uporablja že desetletja, vendar je še vedno prav tako priljubljena kot nekoč. Omogoča skoraj zrcalno površino, ki odbija svetlobo in je zato koristna predvsem za manjše prostore. Soba tako zgleda večja in bolj svetla. Čiščenje je sicer enostavno, a pogosto pride do prstnih odtisov in drugih znakov uporabe. Po drugi strani pa tudi mat pridobiva na priljubljenosti. Ne odbija svetlobe in zagotavlja veliko svobode pri vključevanju barvnih tonov, enostavno kombiniranje in ustvarjanje drznih videzov. Če se bomo odločili za materiale kot so les, je mat boljša izbira, saj se z njimi bolj sklada. Prav tako ne zahteva tako pogostega čiščenja kot sijajne površine.

Salon kuhinj ponuja široko izbiro

Dobri saloni kuhinj poskrbijo, da obiskovalca seznanijo s prednostmi predstavljenih kuhinj, obenem pa mu podajo realno sliko o stroških in tem, kaj je možno izvesti in kaj ne. Da se med obiskom ne bomo zmedli zaradi toliko različnih opcij, se je priporočljivo že doma pogovoriti o željah in pregledati kak katalog. Ta namreč predstavlja prvo informacijo, ki nam bo pri končni odločitvi sigurno v pomoč. Na tak način dobimo dobro predstavo o tem, kaj vse je na voljo in po kakšni ceni. Posamezne elemente lahko med seboj tudi primerjamo. Najbolje je, da naredimo seznam stvari, ki so nam zelo pomembne in od katerih nismo pripravljeni odstopiti: mogoče si zares želimo sijajnega izgleda in odprtih polic ter nočemo nobenih elementov lesa. Morda smo na tesnem z denarjem in smo za določen aparat pripravljeni plačati sedemsto evrov in nič več. Ko se zavemo, kaj nam je najpomembnejše, bomo pri obisku salona lažje izključili vse ponudbe, ki nam nikakor ne ustrezajo. Tako bomo prihranili veliko časa.

Salon kuhinj

Dodatki za kuhinjo, ki poskrbijo za optimalen izkoristek prostora

Kuhinjski dodatki so tisto, kar prostoru doda svoj čar. Na voljo jih je nešteto in nikoli ne bomo mogli imeti vseh – na tem področju namreč prihaja do nenehnih inovacij, ustvarjanja novih patentov in avtomatizacije. Od naših želja in potreb je odvisno, kaj nam je pomembno in kaj ni. Če se soočamo s prostorsko stisko, bomo najbrž želeli čim bolj optimalno izkoristiti svojo kuhinjo, kar nam omogočajo različne rešitve s področja shranjevanja: omare z izvlečnimi košarami, shrambne omare, element z vtičnicami, vgradnja hladilnikov in zamrzovalnikov, večnamenski vozički na kolesih, predali v različnih širinah in višinah ter navsezadnje vključen mehanizem za tiho zapiranje vseh teh elementov. Če gospodinjstvo obsega le enega ali dva člana, se lahko odločimo tudi za manjši hladilnik in druge gospodinjske naprave. Prav tako so dobra izbira večnamenski pripomočki, recimo lupilniki, odpirači ali »vse-v-enem« procesorji hrane, ki nadomestijo več enostavnejših naprav.