Kaj moramo vedeti o sajenju okrasnih dreves pri nas?

Na parceli se velikokrat soočamo s sajenjem okrasnih dreves, pri čemer se nam nemalokrat postavljajo različna vprašanja o tem, kakšno drevo na določenem mestu sploh posaditi in kdaj je najprimernejši čas za sajenje okrasnih dreves. Dan danes, ko večino sadik okrasnih dreves kupimo v loncih skupaj z zemljo, je pravzaprav vseeno, kdaj jih posadimo. Pozorni moramo biti le na to, da tla še niso zamrznjena, saj v tem primeru drevesa ne bi uspevala. Res pa je, da so jeseni pri nas relativno vlažne in je z vidika oskrbe na novo posajene rastline z vodo, sadike priporočljivo saditi jeseni.

Za tri vrste okrasnih dreves pa velja upoštevati nekaj posebnih navodil o sajenju. To so sadike okrasnega drevja in grmičevja na golih koreninah, iglavci in vedno zeleni listavci.Sadike na golih koreninah je potrebno posaditi takoj, ko jih prinesemo iz drevesnice, sicer pa le-te nič ne zaostajajo za sadikami v loncih, vsaj ne, kar se tiče kakovosti. Sadike listavcev na golih koreninah se vedno sadijo, ko je rastlina brez listov (od sredine oktobra naprej, še bolje pa novembra), prej jih drevesničarji niti ne izkopavajo. Razlistena rastlina se namreč pripravlja na mirovanje in je nekaj časa neodzivna na zunanje dražljaje, zato laže prenese presajanje. Vedno zeleni listavci se sadijo v zgodnjem pomladanskem času, najbolje kar marca.V Pri njih se pojavi težava pri oskrbi z vodo pozimi. Če zemlja zmrzne, nimajo od kod potegniti vode, skozi liste pa rastlina ves čas izgublja vlago. Zaradi manj izgub in sušenja listov jih je torej bolje saditi spomladi. Seveda moramo pred sajenjem okrasnih dreves poskrbeti za sadike. Dobro je, da se za nakup sadik odločimo pri drevesničarju, saj bomo tam lahko kupili zares kvalitetne sadike, ki bodo najverjetneje uspevale.

Obrezovanje dreves

Pri sajenju okrasnih dreves moramo biti pozorni na dovolj veliko sadilno jamo

Ko se lotimo sajenja okrasnih dreves z grudo, moramo le to pred samo posaditvijo sadike namočiti, saj suha gruda, ki je največkrat posledica šote, ki jo dodajo substratu, vodi v propad rastline. To je po mnenju nekaterih strokovnjakov tudi najpogostejša napaka, ki jo ljubiteljski vrtičkarji ponavljajo. Ko je rastlina napojena, izkopljemo sadilno jamo, globoko vsaj toliko, kot je visok lonec, ali toliko, da bo sadika posajena enako visoko, kot je bila v drevesnici. Širina sadilne jame naj bo najmanj za dva premera koreninske grude, pri golih koreninah za dva premera krošnje. Ko rastlino posadimo v sadilno jamo se je potrebno lotiti zakopavanja koreninske grude oz. korenin. Med zasipavanjem koreninske grude sadiko držimo v pokončnem položaju, pri čemer pazimo na višino. Zadostuje, da nasuto prst utrdimo tako, da jo dobro pohodimo s čevlji. Pri drevesih zapičimo v zemljo debelejši lesen kol, ki jim bo v oporo dve ali tri leta, dokler se ne bodo dobro ukoreninila, po nekaj letih pa bomo kol seveda umaknili, saj ga drevesa več ne bodo potrebovala.

Kaj moramo vedeti o obrezovanju okrasnih dreves?

V kolikor se odločimo za sajenje okrasnih dreves pa se moramo podučiti tudi o obrezovanju okrasnih dreves. Načeloma velja, da nam okrasnih dreves ni potrebno obrezovati. V kolikor drevesu pustimo dovolj prostora, bo le-to razvilo čudovito krošnjo. Če pa se soočamo s premalo prostora pa nam bo znanje o obrezovanju okrasnih dreves vseeno prišlo prav. Pri tem je najprej potrebno odstraniti vse mrtve in bolne veje. Nato izrežemo šibke veje in poganjke, ki rastejo preveč intenzivno. Po tem se lotimo vej, ki jih nameravamo odžagati ali skrajšati. Iglavce in zimzelene rastline je najbolje obrezovati poleti, medtem ko je najprimernejši čas za obrezovanje listavcev pozno jeseni ali celo pozimi, ko le ti mirujejo.

Sajenje dreves

Kje je najbolje posaditi okrasna drevesa za vrt?

Okrasna cvetoča drevesa ljudje sadijo kot sam okras na domačem vrtu, velikokrat pa se zanje odločamo tudi ker si želimo nekaj sence. Okrasna drevesa za senco so primerna tako za zasaditev prostora z vrtnim pohištvom, kjer bomo preživljali prijetne popoldnevi z našimi najdražjimi, okrasna drevesa za senco lahko postavimo tudi okrog bazena, ali pa se odločimo, da si želimo mirnega kotička za prebiranje najljubše knjige ter tako okrasna drevesa za senco posadimo v nekoliko bolj odmaknjen del dvorišča, kjer s pomočjo ležalnika in nekaj vrtnega pohištva naredimo prijeten intimni kotiček za sprostitev.

Storitev sajenja dreves in urejanja okolice hiše ponujamo tudi v Tisa d.o.o.

Storitev sajenja okrasnih dreves ponujamo tudi v podjetju Tisa d.o.o. kjer poleg slednjega ponujamo številne gozdarske storitve, odločite pa se lahko tudi za celotno ureditev okolice hiše. Vse storitve, ki jih pri nas izvajamo so kvalitetne in natančno narejene, poleg tega pa se lahko osebje pohvali z obilico strokovnega znanja, ki ga pri sajenju okrasnih dreves in drugih rastlin s pridom uporablja. Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo z veseljem odgovorili.