Odločili ste se za rastlinjak – kako začeti?

Če se je tudi vas dotaknil sodobni trend samopreskrbe, vračanja k naravi in meditetativnega ukvarjanja z zemljo in rastlinami, ste gotovo že razmišljali o postavitvi lastnega rastlinjaka. Realnost je namreč takšna, da pri nas velik del leta ni ravno prijazen do vrtnarjenja na prostem, topli meseci pa so tudi čas počitniških odsotnosti, ko spomladi skrbno urejeno rastlinje rado podivja. Da bi od dela v prostem času odnesli čim več – tako pridelka kot zadovoljstva – je zato postavitev rastlinjaka še kako smiselna odločitev. Na srečo je tehnologija gojenja rastlin na delno ali v celoti pokritih površinah že dobro razvita. To dokazujejo ogromni rastlinjaki, ki jih boste srečali na izletih po Sloveniji in drugod. Ni majhna verjetnost, da smo rastlinjak, ki ga gledate in iz katerega roma zelenjava na tržnice  in v trgovine po vseh Sloveniji, pomagali postaviti prav v našem podjetju. Imamo namreč bogate izkušnje z izdelavo in izbiro polikarbonatnih plošč za različne namene, posebej ponosni pa smo na polikarbonatne plošče in kritine za rastlinjake in zimske vrtove, ki morajo izpolnjevati številne tehnične zahteve.

Polikarbonatne plošče

Polikarbonatna plošča za rastlinjak mora združevati več lastnosti

Najprej naj poudarimo, da mora biti kakovost polikarbonatnih plošč in kritin enaka ne glede na velikost rastlinjaka. Razlika je morda v dimenzijah – pri večjih rastlinjakih lahko kombiniramo večje plošče, pri manjših pa predvsem zaradi pogosto razgibanih oblik več manjših hkrati. V obeh primerih naročnikom plošče razrežemo glede na načrt rastlinjaka, da jih lahko sami enostavno sestavijo. Poleg lastnosti, ki jih običajno poudarjajo kot prednosti polikarbonatnih kritin, kot so trdnost, lahkost, vzdržljivost … za uporabo v rastlinjakih izbiramo prozorne polikarbonatne plošče, ki sončno svetlobo prepuščajo enako kot steklo. Poleg tega morajo plošče rastlinjak toplotno izolirati, za kar imamo pri nas na voljo večslojne polikarbonate v debelini 4 ali 6 mm. Plošče imajo tudi zaščito pred UV žarki in drugim sevanjem, zaradi česar z leti ne spremenijo barve (ne porumenijo, kar bi zmanjšalo prepustnost svetlobe), kar je pogosta težava pri drugih materialih iz umetnih mas.

Na kaj moramo biti pozorni pri načrtovanju rastlinjaka

Ko ste našli primeren košček zemlje, boste pred izbiro polikarbonatnih plošč in njihovim sestavljanjem morali narisati načrt. Pri načrtovanju bodite pozorni na višino (ki naj bo vsaj v večjem delu stojna), prehode, vhod/izhod, ter možnost polovičnega ali popolnega oziroma kombiniranega odpiranja posameznih panelov. Morda boste hoteli vrt zaščititi le pred vetrom, morda le pred škodljivim UV sevanjem, poleti boste rastlinjak povsem zaprli ob možnosti toče, itd. Vse to zahteva prilagodljivo načrtovanje in enostavno sestavljanje, razstavljanje ter ponovno zapiranje rastlinjaka. Vse to omogočajo prozorne polikarbonatne plošče za rastlinjake, ki jih nudimo v podjetju MS Viscom. Naše izkušnje tako z večjimi kot “hobi” vrtnarji kažejo, da je načrtovanje pomemben del procesa, ki mu je smiselno posvetiti dovolj časa. Pri tem vam bomo z veseljem svetovali in vam pomagali do najboljše individualne rešitve za vaš rastlinjak. Za vsa vprašanja in nasvete smo vam na voljo na elektronskem naslovu info@ms-viscom.si ali po telefonu na številkah 04 25 25 159 in 0599 37 057.

polikarbonatni rastlinjaki

Pri gradnji rastlinjaka poceni ne pomeni vedno najceneje

Čeprav prozorna polikarbonatna kritina ni najcenejša izbira na trgu, njena kvaliteta daleč odtehta razliko v ceni. V primerjavi z drugimi materiali, ki so jih predvsem v preteklosti uporabljali za gradnjo rastlinjakov, imajo polikarbonatne plošče za rastlinjake veliko prednosti. Izjemno dobro prenaša tako visoke kot nizke temperature ter vse vremenske razmere, zaradi česar imajo relativno dolgo življenjsko dobo, do 15 let in več. V podjetju MS Viscom svojim kupcem zagotavljamo le najkvalitetnejšo polikarbonatno kritino, zato zanjo nudimo do desetletno garancijo na barvo in mehanske lastnosti. Poleg tega je enostavna za vzdrževanje, zagotavlja urejeno in čisto delovno okolje ter maksimalni izkoristek površine ne glede na velikost rastlinjaka. Morda najboljši garant za naše polikarbonatne plošče so ravno naše stranke iz Slovenije in večine drugih evropskih držav. Tudi o tem vam bodo več povedali naši sodelavci, dosegljivi na prej navedenem naslovu in telefonskih številkah.

Ob koncu dneva je najpomembnejše zadovoljstvo z opravljenim delom

Tudi s tem v mislih vam priporočamo izbiro polikarbonatnih plošč za vaš rastlinjak, pa naj gre za postavitev novega objekta ali za posodobitev oziroma razširitev že obstoječega rastlinjaka. Prozorne polikarbonatne plošče z UV zaščito bodo poskrbele, da bodo vaše rastline na svetlem in toplem ter da bo tudi vaše delo z njimi potekalo v prijetnem okolju. Ker rastlinjaki iz polikarbonatnih plošč in kritine zmanjšujejo negativne vplive iz okolja in pomagajo vzpostaviti optimalne pogoje za rast, si drznemo trditi, da odločitve za polikarbonatne plošče ne boste obžalovali.