Zastirka se na vrtovih uporablja za zastiranje plevela

Zastirka je kakovostna rešitev na vsakem vrtu, saj kot že ime pove zastira vrtna tla, kar pomeni, da preprečuje rast plevelu, ki bi lahko škodoval našim rožam in zelenjavi, ki jo imamo na vrtu. Samooskrbno kmetijstvo je v Sloveniji v zadnjem času v velikem razvoju, saj se vse več ljudi zaveda, kako pomembno je imeti svojo zelenjavo, ki jo pridelaš sam na vrtu in je veliko bolj okusna od tiste v trgovinah, obenem pa točno veš, kaj ješ. Ne glede na to, ali imate velike vrtove, kjer imate pridelek tudi za prodajo ali pa zgolj majhen vrtiček za lastne potrebe je pomembno, da uporabljate zastirko, saj vam bo pomagala do boljše in predvsem uspešne rasti zelenjave in verjamemo, da boste nad njenim delovanjem, v kolikor jo še ne poznate, resnično navdušeni. Poznamo več vrst zastirke proti plevelu od kompostnih zastirk na vrtu, ovčje volne, kartona, lesnih sekavcev do slame. V podjetju EVJ vam zagotavljamo kakovostno zastirko iz sekancev, narejeno iz smrekovega lesa, ki deluje dekorativno in okolju prijazno, obenem pa jo lahko uporabite tudi izven vrta in z njo posipate tla ter uredite pohodne steze in poti ali označite gredice na vrtu.

Zastirka

Zastirka ima številne pozitivne učinke na vrt

Glavna lastnost zastirke je, da ščiti rastline pred plevelom, da lahko zelenjava nemoteno raste in se razvija ter ima dovolj prostora. Poleg zastiranja plevela ima zastirka na vrtu še druge pozitivne učinke, ki se jih na prvi pogled morda sploh ne zavedamo. Zastirka ščiti in neguje tla, obenem pa dolgoročno ohranja rodovitnost ter živost tal, kar je izjemno pomembno za kakovostno rast zelenjave na vašem vrtu, obenem pa je nujno za dolgoročno ohranjanje vrta, saj le s kvalitetno prstjo lahko pričakujete odlične rezultate vsako leto, Pomembna naloga zastirke je tudi zmanjševanje porabe vode za zalivanje vrta, kar še posebej pride v poštev v poletnih mesecih, ko je vročina zares neizprosna. Obratno se zgodi v zimskih mesecih ali ko pritisne mraz v spomladanskih mesecih, ko je zastirka odlična rešitev, da je rastlinam bolj toplo in ne pomrznejo, v takem primeru še posebej pride do izraza ovčja volna, ki varuje rastline pred mrazom. S pomočjo lesnih sekancev lahko na vrtu označimo in ločimo gredice med seboj, saj jih enostavno posipamo po zemlji in tako ločimo eno vrsto zelenjave od druge. Zavedamo se pomembnosti zastirke na vašem vrtu in verjamemo, da boste z našo zastirko proti plevelu dosegli pozitivne učinke.

Zastirke – različne vrste imajo različne namene

Poznamo več različnih vrst zastirk in vsaka zastirka proti plevelu ima poleg tega, da varuje rastline pred plevelom tudi druge specifične lastnosti, zato je pomembno, da izberete pravilno, ki bo imela pravilno funkcijo na vašem vrtu. Kompostna zastirka je ena najboljših za uporabo na vrtu in ustvarja odlične pogoje za rast, saj lahko v njo kar direktno sadimo in sejemo. Slama spada med svež ogranski material in je primerna predvsem za zastiranje gredic, kamor bomo rastline presajali, pomembno je, da jo dodajamo kasneje, ko je zelenjava že velika. Ovčja volna je odlična zastirka, saj zadržuje vodo, obenem pa varuje rastline pred nepričakovanim mrazom. Pod lesene zastirke spadajo tako lesni sekanci kot nasekljane veje, za katere je pomembno, da jih položimo zgolj po vrhu vrta in ga ne dajemo v zemljo. Ključna lastnost lesenih zastirk, predvsem zastirke iz sekancev je, da izjemno vplivajo na dolgoročno rodovitnost tal, obenem pa odlično vpijajo vlago in imajo podobno funkcijo kot kompost. V kolikor želite lahko na vrtovih uporabljate kot zastirko tudi seno, travo, karton ali papir. Pravilno uporabljene zastirke bodo pomagale rastlinam na vašem vrtu do kakovostne rasti in boljših pridelkov. 

Zastirka proti plevelu

Zastirka proti plevelu ter za urejanje poti

Kot smo omenili že v prejšnjem odstavku je zastirka iz sekancev izjemno priljubljena na vsakem vrtu, saj poleg zastiranja plevela obenem tudi zadržuje vlago. Poleg uporabe na vrtu, kjer lahko sekance uporabljamo tudi za označevanje in ločevanje gredic, lahko imamo lesne sekance iz naše ponudbe tudi za posipanje poti in pohodnih stezi, s čimer jih označimo in popravimo. Hoja po takšnem materialu je izjemno prijetna in blagodejno deluje na stopala. V podjetju EVJ imamo na voljo kakovostne smrekove sekance, ki so slovenski proizvod narejen iz slovenskega lesa smreke. Les je ekološki material in kot tak deluje zelo dekorativno in prijazno do okolja, v katerem živimo, zato bo za vaš vrt ali okolico izjemna pridobitev. Zastirko proti plevelu iz smrkeovih sekancev prodajamo v vrečah po 50 l, kar zagotavlja enostaven prevoz in prenašanje, saj jih zaradi majhne teže lahko enostavno dvignemo in naložimo v avto, kasneje pa jih prestavimo kamor želimo. V kolikor imate glede zastirke proti plevelu kakršnokoli vprašanje nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo pomagali. Prepričani smo, da bo zastirka pomagala vašemu vrtu, da zasije, obenem pa bodo pridelki obilnejši in okusnejši.