Prehranska dopolnila za najmlajše: vitamini in probiotiki za otroke

Prehranska dopolnila ne morejo biti nadomestek za uravnoteženo prehrano, ki vsebuje širok nabor esencialnih hranil. Vendar so v določenih okoliščinah nedvomno zelo koristna pomoč pri oskrbi telesa z vsemi snovmi, ki jih potrebuje za normalno delovanje. Še posebej dragocena so prehranska dopolnila za otroke, ki so pogosto precej izbirčni. Če otrok zavrača večino sadja in zelenjave, to običajno hitro privede do pomanjkanja pomembnih hranilnih snovi, zato je nujno čimprejšnje ukrepanje. Vsaj začasna pomoč so lahko prav kakovostna prehranska dopolnila za otroke.

Prehranska dopolnila za otroke za lažji vnos esencialnih hranil

Seveda pa izbirčnost ni edini razlog, zaradi katerega so potrebna prehranska dopolnila za otroke. Potreba po njihovi uporabi je povezana z najrazličnejšimi dejavniki. Starši se na primer zanje pogosto odločajo v zimskih mesecih, ko je tveganje za pomanjkanje določenih vitaminov nadpovprečno visoko. Največja nevarnost za pomanjkanje je zagotovo prisotna pri vitaminu D. Gre namreč za vitamin, ki ga mnogi imenujejo kar »sončni vitamin«, saj je za sintezo vitamina D v koži nujna izpostavljenost sončnim žarkom. Jeseni, predvsem pa pozimi je priložnosti za to precej malo. Čas izpostavljenosti sončnim žarkom je pri večini ljudi bistveno krajši kot v poletnih mesecih, posledično pa začne telesu prej ali slej primanjkovati vitamina D. Ena od posledic pomanjkanja je otežena mineralizacija kosti, saj je  vitamin D nujen za optimalno absorpcijo kalcija in fosforja. Nezadostne količine vitamina D so tako posredno krive za zmanjševanje kostne gostote, s tem pa za večjo nevarnost za zlome (pri starejših lahko to postopoma privede do osteoporoze). Dodajanje vitamina D otrokom je pomembno predvsem za normalno rast in razvoj kosti ter za krepitev njihovega imunskega sistema. Posledica pomanjkanja tega vitamina pri dojenčkih je lahko celo rahitis, obenem pa so dojenčki, ki jim primanjkuje vitamina D, nadpovprečno pogosto prehlajeni.

Koristna prehranska dopolnila so tudi probiotiki za otroke in dojenčke

Zadostna oskrba telesa z vitamini in minerali je najpomembnejši razlog, zaradi katerega se uporabljajo prehranska dopolnila. Probiotiki prispevajo k temu cilju, zato jih je mogoče razumeti kot nekakšna »sekundarna prehranska dopolnila« – za otroke in za odrasle. Probiotiki za otroke se sicer omenjajo precej redkeje, vendar gre nedvomno za dodatek, ki je koristen v vseh življenjskih obdobji (pogosto so priporočljivi celo probiotiki za dojenčke). Podobno kot probiotiki, ki so v osnovi namenjeni odraslim, bodo probiotiki za dojenčke in otroke prispevali k bolj zdravemu črevesnemu mikrobiomu. Gre namreč za koristne bakterije, ki so izjemno pomembne za zdrava prebavila in dobro prebavo, s tem pa za dobro zdravje nasploh. Prepričanje, da so vse bakterije slabe, je torej zmotno. Kakovostni probiotiki za otroke ali dojenčke omogočijo resnično učinkovito absorpcijo esencialnih hranil – tako tistih, ki se vnašajo s hrano, kot hranil, katerih vir so prehranska dopolnila. Probiotiki so zato izjemno koristen dodatek za osebe vseh starosti. Dodajanje probiotikov je še posebej priporočljivo v obdobjih po uporabi antibiotikov, saj antibiotiki ne uničijo zgolj nevarnih bakterij, ampak tudi ogromno koristnih. Nujno je torej poskrbeti za ponovno vzpostavitev ravnovesja oziroma za zdrav črevesni mikrobiom, v katerem prevladujejo koristne bakterije. To boste najlažje storili s kakovostnimi probiotiki za otroke, dojenčke ali odrasle.

 

Kakovostna prehranska dopolnila: probiotiki, vitamini in minerali

Tosamine prodajalne so pravi naslov za vse, ki vas zanimajo kakovostna prehranska dopolnila, probiotiki za otroke in dojenčke ter sorodni izdelki, ki lahko pomagajo do boljšega zdravja in počutja. Na voljo so vam najrazličnejša prehranska dopolnila za otroke. Pomembno vlogo v naši ponudbi ima seveda vitamin D, ki ga je priporočljivo dodajati že dojenčkom oziroma novorojenčkom, in sicer je smiselno začeti takoj po rojstvu. To bo olajšalo razvoj kosti in dojenčkovo rast (kot omenjeno, nekaterim dojenčkom zaradi pomanjkanja vitamina D grozi celo rahitis), hkrati pa bo dodatek poskrbel za močnejši imunski sistem pri dojenčku. Ker se imunski sistem pri dojenčkih šele razvija, so prehladna in podobna obolenja v tem obdobju nadpovprečno pogosta. Imunskemu sistemu vašega dojenčka bo torej zagotovo koristilo nekaj »zunanje pomoči«. Pri nas je mogoče obenem kupiti prehranska dopolnila z vitaminom C, ki bo prav tako prispeval h krepitvi imunskega sistema; omenjeni vitamin je namreč izredno močan antioksidant, kar pomeni, da je zelo uspešen pri nevtralizaciji škodljivih prostih radikalov, ki nastajajo pri oksidacijskih procesih. S tem se zmanjša nevarnost za oksidativni stres, ki bi najverjetneje močno oslabil imunski sistem, na dolgi rok pa bi povečal tveganje za resna kronična obolenja. Zaradi manjše izbire svežega sadja in zelenjave je dodajanje vitamina C še posebej priporočljivo pozimi, če je vaš malček izrazito neješč, pa je ta dodatek smiselno uporabljati dlje časa. Izredno koristna so seveda tudi prehranska dopolnila, ki vsebujejo minerale. Tu naj izpostavimo magnezij, ki med drugim koristi tistim malčkom, ki jih pogosto mučijo mišični krči ter težave s spanjem in ki se težko umirijo. Kot omenjeno, pa je treba ob vsem tem misliti na to, kako zagotoviti čim boljšo absorpcijo snovi, ki jih vsebujejo prehranska dopolnila. Probiotiki za dojenčke in otroke so tista pika na i, ki poskrbi, da bo učinek zares optimalen.