Prava zaščitna oprema za varilce je ključnega pomena

Varilci razumejo, da zaščitna oprema in oblačila niso ključnega pomena samo za to, da ostanejo varni na delovnem mestu, bistveno je, da brez zaščitne opreme niti ne morete dobro variti – zato je malo verjetno, da boste videli, da poklicni varilec ne nosi zaščitne obleke za varilce.

Zaščitna oprema vključuje varilna zaščitna očala, zaščitne varilne rokavice, usnjene gamaše, varilni zaščitni rokavnik, zaščitni varilni predpasnik, prav tako je to zaščitna varilska jakna, varilna odeja, zaščitna zavesa, zaščitna varilna maska, podkapa, zaščitna cev za gorilnike in zaščitna obleka za varilce.

Zaščitne rokaviceZaščitna očala Zaščitna jaknaUsnjen predpasnik

Zaščita glave

Zaščita glave je v obliki čelade, podkape, ščitnika za glavo in / ali varilne maske za zaščito pred UV-sevanjem, infrardečo svetlobo, staljeno kovino in udarci.

Zaščita glave in obraza, ki jo potrebujete, bo odvisna od industrije, vendar se prepričajte, da so ščitniki v skladu s predpisi.

Zaščita oči

Kljub temu, da bodo nosili čelado za varjenje, varilci potrebujejo zaščitna očala ali obrazni ščitnik / vizir, za zaščito oči.

Zaščito oči ne potrebujejo samo varilci, ampak vsi, ki delajo ali obiskujejo območje, kjer poteka varjenje.

Zaščita rok

Za popolno varnost so odlične zaščitne rokavice Pretent. Rokavice za varjenje so pogosto izdelane iz kevlarja, ovčje kože ali usnja. Zaščitne obleke za varilce pokrivajo podlaket in imajo posebne obloge, kot je denimo varilni zaščitni rokavnik. Obstajajo tudi posebne vrste zaščitnih rokavic, kot so zaščitne rokavice TIG.

Zaščita dihal

Najpomembnejše je, da se, če se le da, vari v razprostiranem, zračnem in ne v majhnih, zaprtih prostorih.

 

Vendar pa obstajata dve glavni vrsti respiratorjev za varjenje: električni respiratorji in ventilski. Respiratorji s pogonom se najpogosteje uporabljajo za profesionalni varilci in zagotavljajo največjo varnost, saj skozi sistem prehaja dobro filtriran zrak. Ventilski respiratorji so podobni obraznim maskam z dodano tehnologijo filtriranja.

Zaščita telesa

Zaščitne obleke za varilce so odvisne od trajanja in namena varilne dejavnosti. Celotno telo je treba prekriti z materialom, ki zavira gorenje.

Oblačila morajo ustrezati predpisom / standardu za varjenje. Prav tako morajo biti antistatična. Za največjo zaščito morajo biti proti antistatičnim in širjenjem plamena preizkušeni tudi šivi zaščitne obleke.

Zaščita za noge

Za zaščito stopal varilci potrebujejo varilne čevlje in dodatne gamaše. Pomembna je varnostna obutev, kjer je prav tako kot zaščita, pomembno tudi udobje.

Vsa obutev mora biti preizkušena in mora imeti lastnosti, ki preprečujejo udarce in toploto. Zaščitna obutev za varilce mora prenesti toploto nad 300 ° C.

Usnjene gamaše varilci obujejo čez delovne čevlje za zaščito pred iskrami med varjenjem.

Varnost na delovnem mestu

Za dodatno varnost na delovnem mestu morajo varilne okoliščine imeti zaščitne zavese za varjenje, gladko stekleno krpo in zaščitne varilne odeje.

Različne varilne dejavnosti zahtevajo, da nosite različne vrste zaščite za glavo, oči, roke, telo, dihala in stopala. Družinsko podjetje PRETENT d.o.o., ki svojo poslovno tradicijo goji in razvija že tri desetletja, nudi več vrst zaščitne opreme. Od zaščite glave, rok, telesa, nog, oči in navsezadnje tudi okolice. Ne pozabite tudi na zaščito delovne opreme.