Polaganje parketa in oljenje, obnova parketa ter menjava dotrajanih talnih oblog

Polaganje parketa je dejavnost, ki zahteva veliko znanja in izkušenj. Potrebna je izjemna preciznost in upoštevanje pravilnega postopka. Posebna natančnost pa je potrebna tudi takrat, ko se izvaja obnova parketa. Postopek je sicer tu praviloma nekoliko manj kompleksen, vendar je vsekakor nujno, da se ga loti izkušena oseba, še posebej, če je talna obloga zelo dolgo uporabljena in so na njej vidne manjše poškodbe.

parket

 

Kako poteka polaganje parketa in kdaj pride na vrsto oljenje parketa?

Osnovni korak pri samem začetku projekta je ustrezna priprava podlage. Zahtevnost tega koraka se lahko od primera do primera precej razlikuje. V nekaterih primerih zadošča brušenje podlage, spet v drugih pa je za polaganje parketa nujna nekoliko kompleksnejša priprava podlage (utrjevanje s primerjem, nanos izravnalne mase ipd.).

oljenje-parketa

Ko je podlaga pripravljena, pride na vrsto samo polaganje parketa. Pri tem imamo praviloma na voljo dve možnosti, lepljenje in plavajoče polaganje, pri čemer je prva možnost precej pogostejša. Postopek je obenem odvisen od tipa talne obloge. Če se uporablja tovarniško izgotovljena različica, je polaganje relativno preprosto. Eden od pomembnih razlogov za to je, da ni potrebno naknadno oljenje parketa. Ko je polaganje končano in ko so nameščene kotne letvice, je treba počakati samo približno 24 ur, preden je možna normalna uporaba prostora.

Če gre za polaganje parketa v »surovi obliki«, moramo po samem polaganju najprej počakati nekaj dni, saj je pomembno, da je lepilo popolnoma suho. Nato pridejo na vrsto brušenje, zapiranje rež in nameščanje kotnih letvic, čemur sledi lakiranje ali oljenje parketa. Pri tem je izjemno pomembno, da se pri izbranem postopku (oljenje ali lakiranje) uporabijo kakovostna parketna olja oziroma laki. S tem bo zagotovljena optimalna površinska zaščita, posledično pa daljša življenjska doba talne obloge.

 

Kdaj je smiselna obnova parketa in kdaj je nujna menjava?

Kot omenjeno, je obnova običajno manj zahtevna kot polaganje na novo oziroma menjava parketa. Vendar pa je treba najprej ugotoviti, ali je sploh izvedljiva. Na srečo so primeri, ko postopek ni izvedljiv oz. smiseln s finančnega vidika, izredno redki. Običajno se menjava parketa priporoča samo v primeru izrazite dotrajanosti in poškodb, npr. zaradi poplav. Seveda pa je za konkretne informacije o tem, ali je možna obnova oziroma ali bi bila morda bolj smiselna menjava parketa, potreben ogled talne obloge v živo.

Če se ugotovi, da je obnova izvedljiva, bo sledilo popravilo deščic, ki so odstopile. Nato bo prišlo na vrsto brušenje, ki traja toliko časa, dokler ne dosežemo zdravega lesa. Naslednji korak je zapiranje rež. Nato pa sledi še lakiranje ali oljenje parketa. Nujno je, da se uporabijo kvalitetna parketna olja oz. laki. Poleg omenjenih korakov lahko obnova vključuje še menjavo kotnih letvic.

parketna-olja

menjava-parketa

Pri izbiri izdelkov za oljenje in lakiranje je treba upoštevati okoljski in zdravstveni vidik. Pomembno je, da izdelki ne vsebujejo potencialno nevarnih snovi, ki bi lahko ogrozile zdravje vas in vaših najbližjih. V preteklosti so se denimo pogosto uporabljali laki, ki so vsebovali veliko formaldehidov. Tovrstni laki so sicer poskrbeli za zelo učinkovito površinsko zaščito oz. za utrditev lesa, vendar so bili tovrstni izdelki nato prepovedani, saj je bilo s pomočjo znanstvenih raziskav ugotovljeno, da je tveganje preprosto preveliko. Danes se tako za lakiranje in oljenje uporabljajo izdelki, ki so bistveno bolj prijazni do zdravja, pa tudi do okolja.

Profesionalno izveden postopek poskrbi za to, da je talna obloga videti tako, kot bi bila popolnoma nova. Če niste prepričani, ali bi bila v vašem primeru možna obnova ali pa bi bila morda boljša rešitev celostna menjava parketa, je vsekakor priporočljivo, da se čim prej dogovorite za termin za ogled na terenu. Na podlagi ogleda stanja talne obloge boste namreč dobili najzanesljivejše informacije, ki bodo olajšale vašo odločitev o nadaljnjem ukrepanju.

obnova-parketa