Kako opremiti otroško sobo za dva otroka?

Veliko otrok ob misli na to, da bo moralo svojo sobo deliti ni niti najmanj navdušenih. Vendar raziskave kažejo, da otroci, ki sobo delijo s svojim bratom ali sestro v življenju bolje shajajo skozi težke situacije, sploh pa se s svojim bratom oz. sestro trdno prevežejo ter tako postanejo zavezniki za vse življenje. Poleg tega krepijo pa tudi empatijo in sposobnost prilagajanja drugim, ki jim bo v življenju še kako koristila.

Otroško sobo za dva je priporočljivo opremiti s pogradom. Na ta način pridobimo dovolj prostora za omare in dve pisalni mizi, obenem pa otroci in še posebej najstniki s tem kljub vsemu dobijo občutek večje zasebnosti. Zgornjo posteljo je nujno zaščititi z ograjico, s pomočjo katere zavarujemo otroka, ki spi na zgornji postelji.

Načelno moramo tudi pri opremljanju otroške sobe za dva upoštevati, da otroško sobo sestavljajo štirje ”osnovni gradniki”. Gre za otroško oz. mladinsko posteljo (v našem primeru pograd), pisalno mizo in pisarniški stol ter garderobno omaro za shranjevanje oblačil in seveda polic za shranjevanje knjig, šolskih potrebščin, igrač in drugih osebnih predmetov.

otroška soba za dva

Na tržišču obstaja veliko različnih stilov v katerih lahko opremimo sobo

Dan danes obstaja veliko trendov in stilov v katerih lahko otroško sobo opremimo. Paziti moramo, da so elementi sobe med seboj skladni, poleg tega pa mora biti soba skladna tudi barvno. Otroško sobo za dva lahko popestrimo z zanimivi stenskimi vzorci in barvami ter preprogo, ki bo zagotovila tudi toplo igralno površino, če pa želimo sobo res popestriti se lahko odločimo za otroško posteljo s toboganom, ki bo služila kot razvedrilo ves čas otroštva. Da je opremljanje še bolj preprosto, proizvajalci otroških in mladinskih sob največkrat ponujajo programe otroškega in mladinskega pohištva, ki vsebujejo slogovno sorodne elemente in jih celo prilagodijo najrazličnejšim velikostim oziroma drugim značilnostim prostora. Za popestritev sobe je odlična izbira tudi udobna sedalna vreča, ki bo poskrbela za prijetno vzdušje pri druženju s prijatelji ali pa uporabna in moderna magnetna tabla, kamor bodo otroci z veseljem pripeli pomembna sporočila, priljubljene fotografije in šolski urnik.

Velikokrat se starši sprašujejo ali naj bo otroška soba za dva velika ali majhna. V bistvu je najpomembneje, da se otrok v njej počuti varno in zaščiteno. Tudi otroci imajo namreč potrebo po varnosti in nekaj zasebnosti, tako kot vsi odrasli, otroška soba pa mu mora nuditi prav to – mir in zasebnost, pa tudi prostor za igro in sproščanje.

otroška soba

Kako naj v otroški sobi razporedimo pohištvo?

Pozorni moramo biti tudi pri razporejanju pohištva. Nujno je, da miza stoji ob oknu. V idealnih razmerah naj bi pisalna miza stala tako, da vir dnevne svetlobe prihaja iz smeri, ki je nasprotna roki, s katero otrok piše. Če je otrok desničar, je priporočljivo, da miza stoji desno od okna in obratno. Če prostor v sobi tega ne dopušča je dobro, da miza stoji vsaj v bližini okna ter tako pridobi nekaj dnevne svetlobe.

Najpomembneje pa je, da pri opremljanju otroške sobe poslušamo otroka in njegove želje ter tako prilagajamo otroško sobo otrokovi starosti. Otrokom lahko pustimo proste roke pri izbiri preproge, postelje, zaves ali celo barve sten. Zavedati se moramo, da se mora otroška soba –  tako kot otrok – razvijati ter se iz otroške sobe preleviti v mladinsko.