Načrtovanje in opremljanje kuhinje  nasveti, ideje, opozorila

Opremljanje kuhinje je pomemben projekt, ki je lahko zelo kreativen, celo zabaven, za marsikoga pa tudi stresen, saj je izbire toliko, da sploh ne vemo, kje bi začeli in na kaj vse je treba misliti. Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako se lotiti opremljanja kuhinje in izbire kuhinjske opreme, da bo prostor lahko resnično zaživel, načrti za kuhinjo pa bodo realni.

Opremljanje kuhinje

Prvi korak načrta za kuhinjo je izbira sloga

Da bi lahko opremili svojo novo kuhinjo, se morate najprej odločiti, kakšen stil vam ustreza. Danes je na tržišču ogromno kuhinjskih modelov, od klasike, retro videza, rustikalnih kuhinj, skandinavskega sloga, pa vse do zelo modernih kuhinj z minimalističnimi linijami. Ne razmišljajte samo o tem, kaj je trenutno trendovsko, ampak raje, kaj je všeč vam. Odločiti se morate za sebi najbližji slog, da se boste v kuhinji počutili domače vrsto let. Ideje za kuhinje po meri najlažje dobite v razstavnem salonu. Poglejte, otipajte, začutite. Sprehodite se med različnimi modeli kuhinj in poskušajte ugotoviti, kje se počutite kot doma. Če stojite v kuhinji in si sebe lahko prestavljate, da bi tam vsak dan kuhali, potem je to že zelo dober znak. Lahko tudi vnaprej shranite fotografije in ideje za kuhinje z interneta ali iz različnih katalogov ter jih pokažete svetovalcu v salonu. Ta vas bo potem usmeril v pravo smer za vas.

Kuhinjski materiali in nujna oprema

Pult mora biti iz obstojnih in odpornih materialov, saj bo deležen različnih udarcev, vlage in temperaturnih sprememb. Dobra izbira so na primer laminatne plošče ali pa iveral. Okoli pomivalnega korita ne nameščajte lesa, saj ni odporen proti vodi in bo počrnel. Kamen je občutljiv na mastne madeže, ki lahko prodrejo v pore. S svetovalcem se vedno pogovorite o zaščiti materialov, da bo kuhinja dolgo zdržala.

Svetujemo, da kuhinjskih omaric ne nameščajte prenizko, raje izkoristite vertikalni prostor. Predmete, ki jih ne potrebujete pogosto, pospravite najvišje. Ne natrpajte prostora z masivnim pohištvom in dekoracijo na vsakem koraku. Prostor naj bo funkcionalen, a hkrati lahkoten. Hladilnik je eden največjih elementov v kuhinji, ki ga najprej opazimo, zato mora biti skrbno izbran. Če boste uporabljali pečico je ne ločite od delovnega prostora. Zraven nje mora biti nujno pult, da lahko vročo hrano čim prej odložite.

Kuhinjska oprema

Pri načrtovanju kuhinje naj vam pomaga izris

Ko se odločimo, katera kuhinja nam estetsko ustreza, je treba urediti še postavitev. Kuhinjske elemente namreč lahko postavite na več možnih načinov, odvisno od kapacitet prostora. Ko imate idejo za kuhinjo po meri, za lažjo predstavo naročite 3D izris kuhinje. Tako dobite zelo jasno prostorsko sliko o razporeditvi kuhinjske opreme.

V pohištvu Prevc nudimo brezplačen izris kuhinje, lahko tudi v več možnih postavitvah. Na izris se lahko naročite v Alples studiu v ljubljanskem BTC-ju ali pa v salonu pohištva Žabnica. Odločitev za postavitev kuhinje bo potem veliko bolj enostavna, saj si boste natančno predstavljali, kakšne so možnosti in kako bo kuhinja videti.

Razporeditev elementov kuhinjske opreme

Pri načrtu za kuhinjo je izredno pomembno, da imate vse na dosegu roke oziroma da med delom naredite čim manj korakov. Največ se boste gibali med štedilnikom, pomivalnim koritom z delovno površino in shrambo (ali drugim prostorom za shranjevanje živil). Tej poti notranji oblikovalci rečejo tudi delovni trikotnik. Obseg stranic trikotnika naj ne bi presegal 6-7 metrov. Kuhinjo lahko postavite v obliki črke L, črke U ali paralelno.

Pri opremljanju kuhinje je zelo pomemben tudi razmislek o vašem življenjskem stilu. O kuhinji naj vedno odloča tisti, ki kuha in ve, kaj potrebuje. Če ljubite kuhanje in boste kuhali pogosto, izberite veliko delovno površino in si zagotovite dovolj prostora za shranjevanje vseh pripomočkov. Če ste bolj tip človeka, ki hrano samo pogreva ali pa raje uživa ob kozarcu vina, dajte več prostora jedilnici oziroma dnevni sobi, za kuhinjo pa kupite samo najnujnejšo kuhinjsko opremo. Ne pozabite tudi na primerno osvetlitev.

Povezava kuhinje z jedilnico

S kuhinjo je zelo tesno povezan še en bivanjski prostor – jedilnica. Običajno se prostora združujeta in morata biti tudi estetsko usklajena. Če je kuhinja bolj delovne narave, naj bo jedilnica prostor druženja, užitka, zbiranja družine. Priporočljivo je, da je svetla in prostorna, seveda pa se moramo v njej počutiti kar najbolj udobno. Če je vaš prostor kvadratnega tlorisa, predlagamo okroglo ali kvadratno mizo, za podolgovate prostore pa raje ovalno ali pravokotno. Če nimate dovolj prostora, se odločite za raztegljivo mizo, ki jo lahko pospravite. Razmišljati morate, da bo dovolj prostora za vse člane in dovolj globine za pripravljene jedi n vse ostalo. Če je možno, se raje odločite za večjo mizo, da bodo normalno lahko sedeli tudi gostje. Med stoli in mizo naj bo vsaj 50 cm prostora. Opremljanje jedilnice naj poteka skupaj z opremljanjem kuhinje; poiščite elemente, vzorce in barve, ki so lahko skupna nit obeh prostorov. Pri manjših stanovanjih se za povezavo pogosto uporablja kuhinjski otok. Njegov podaljšek lahko služi kot jedilna miza.