Odločite se za ogrevanje s toplotno črpalko!

Nedavne raziskave so pokazale, da se največ slovenskih gospodinjstev ogreva na drva, čeprav se postopoma vedno več ljudi, ob prenovah in novogradnjah, odloča za drugačne sisteme ogrevanja. Omenjena sprememba je pozitivna in dobrodošla predvsem z vidika izboljšanja kakovosti zraka. Kurjenje z drvmi s tehnološko zastarelimi kurilnimi napravami povzroča izpust trdih delcev v okolje, kar je nevarno za zdravje. Zmanjšanje porabe drv je v zadnjih letih spodbudil tudi odlok o onesnaženosti zraka v mestnih občinah ter ugodne subvencije Eko sklada za zamenjavo kotlov na trda goriva. Del gospodinjstev, ki so za ogrevanje uporabljala drva, se je priklopil na daljinsko toploto. Naslednji okolju prijazen ukrep na tem področju, pa so različne spodbude, da do leta 2030 v slovenskih gospodinjstvih za ogrevanje ne bi več uporabljali kurilnega olja.

Svetovne smernice na področju ogrevanja so trenutno energetsko varčni električni sistemi, ki zajemajo različne oblike in vrste ogreval. Med temi so trenutno najbolj vroči IR-paneli, električno talno ogrevanje in najsodobnejše hladilno-ogrevalne klimatske naprave. Takšne naprave kljub omejenim možnostim delovanja, uporabnosti in učinkovitosti uporabnike najbolj nagovarjajo s preprostejšo in hitrejšo vgradnjo ter z nizko ceno. Kupi, namesti in uporabljaj, je namreč pri ljudeh zelo privlačna in hitra rešitev in se zanje odločajo pogosteje kot za veliko potezne odločitve za dolgoročno najučinkovitejše ogrevalne sisteme.

 

Toplotne črpalke so zmogljive in prilagodljive

Toplotne črpalke so odlična oblika ogrevanja tako pri novogradnjah kot pri že zgrajenih objektih, kot nadomestni ali dopolnilni ogrevalni sistem. Gre za tehnološko zelo privlačno, okolju prijazno, čisto in popolnoma avtomatizirano obliko ogrevanja. Toplotnih črpalk je več vrst (TČ zrak voda, TČ zemlja voda ali TČ voda voda), v preteklih letih pa je njihova tehnologija v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi tudi najbolj napredovala. Začetna investicija pri nakupu toplotne črpalke je resda nekoliko visoka, vendar jo že v nekaj letih uporabe odtehtajo nizki obratovalni stroški. Toplotne črpalke energijo za svoje delovanje jemljejo iz virov, ki so dostopni, ne presahnejo, so brezplačni in obnovljivi. Toplotna črpalka zrak voda je zelo priljubljena med uporabniki, saj zahteva najmanjši poseg v okolje in je med vrstami toplotnih črpalk tudi najcenejša. Energijo za svoje delovanje omenjena črpalka jemlje iz zraka, zmogljivejše toplotne črpalke lahko črpajo tudi zelo hladen zrak, temperature do -20 stopinj Celzija. Toplotne črpalke zrak voda se pogosto uporabljajo tudi za ogrevanje sanitarne vode. Na prvi pogled je sanitarna toplotna črpalka zelo podobna električnemu bojlerju, vendar ima sama naprava na vrhu vgrajen kompresor in elektroniko za upravljanje ter delovanje toplotne črpalke. Toplotna črpalka za sanitarno vodo nam omogoča, da imamo toplo vodo ves dan, saj lahko dnevno segreje tudi do 1400 litrov vode.

Toplotne črpalke

 

Drugi sistemi toplotnih črpalk

Toplotne črpalke voda voda črpajo toploto iz podtalnice, zato je montaža toplotne črpalke projekt, na katerega se je potrebno dobro pripraviti. Pred njeno montažo moramo pridobiti vodno dovoljenje Ministrstva za okolje in prostor RS ter naročiti kemijsko analizo vode. Podtalnica do toplotne črpalke pride iz vrtin, ki se navrtajo do globine 20 metrov. Najmanjša razdalja med vrtino črpanja (sesalno vrtino) in vrtino ponikalnice (ponorno vrtino) pa je 15 metrov. V sesalno vrtino strokovnjaki vgradijo potopno črpalko, ki prečrpava podtalno vodo skozi uparjalnik toplotne črpalke voda voda in jo zopet vrača v ponorno vrtino.

Toplotna črpalka zemlja voda za svoje delovanje izkorišča toploto pod zemljo tako, da skoznjo prečrpava vode. Ločimo dva sistema toplotnih črpalk zemlja voda: sistem s horizontalnimi zemeljskimi kolektorji in sistem geosond, z vertikalnimi zemeljskimi sondami. S toplotnimi črpalkami voda voda so grelna števila večja, torej imajo boljše izkoristke skozi vse leto, kar za naše gospodinjstvo pomeni nižje stroške za električno energijo. Geotermalne toplotne črpalke zemlja voda tudi dosegajo visoka grelna števila, vendar praviloma nekoliko nižja kot pri sistemu voda voda. Oba sistema veljata za zelo zanesljiva in učinkovita.

 

Pred nakupom zahtevajte test toplotnih črpalk

Ker je nakup toplotne črpalke velika odločitev, poiščite prodajalca, ki bo poleg prijaznega nasmeška premogel tudi znanje o delovanju različnih toplotnih črpalk. S testom toplotne črpalke izmerimo učinkovitost posamezne toplotne črpalke in dobro je, da je ta test kar se da realen. Skupaj s prodajalcem črpalk na testu primerjajte letne vrednosti učinkovitosti (SPF) in se ne zadovoljite zgolj s primerjavo različnih črpalk na podlagi grelnega števila (COP). Le s primerjavo delovanja naprave skozi vse leto je mogoče pričakovati realne rezultate. Verodostojno sliko o učinkovitosti toplotne črpalke dajo predvsem rezultati v realnem okolju, torej na podobnih objektih in v enakih klimatskih pogojih. Splošno pravilo je, da je učinkovit tisti sistem, ki zagotavlja letno grelno število (SPF), višje od 3.

Ker si neekonomičnih odločitev v primeru nakupa toplotne črpalke res ne želimo, saj so neizogibno povezane z višjimi stroški ogrevanja, skrbno preverimo ponudnika izbrane toplotne črpalke. Izberimo podjetje z dolgoletno tradicijo, ki nam bo lahko zagotovilo tudi vso podporo s strani proizvajalca izbrane naprave. Podjetje Elektroprom, d. o. o., trgovina, proizvodnja in instalacije, je na trgu od leta 1989 in velja za zelo zanesljivega partnerja. Za svoje stranke lahko pripravijo tudi vso potrebno dokumentacijo za pridobitev nepovratnih sredstev Eko sklada.