Kuhinja – središče prijaznega doma

Že dolgo kuhinja ne velja le za prostor, kjer pripravljamo obroke, temveč se v sodobni kuhinji družinski člani predvsem družijo in skupaj preživljajo prosti čas. Že ob samem arhitekturnem snovanju kuhinje ji zato namenimo osrednje mesto v hiši ali stanovanju, prostor za kuhinjo naj bo dovolj velik in svetel. Načrtovanje kuhinje upošteva potrebe in navade vseh družinskih članov, slediti pa moramo tudi lastnemu slogu, sodobnim trendom in tehnološkemu napredku, ki je v zadnjih letih  pri opremi kuhinj močno napredoval.

Sodobni trendi v kuhinjah

Kar dolgo vrsto let so bile kuhinje v naših domovih združene z jedilnico in dnevnim prostorom. Ta trend je zahteval velik osrednji prostor, pri hišah pa se je ta prostor nadaljeval še v zunanjo teraso. V zadnjem času pa so vse bolj v veljavi samostojne kuhinje, ločene od dnevne sobe in preostalih prostorov v hiši. Kuhinja kot samostojna enota prepreči širjenje vonjav po preostalih bivalnih prostorih, predvsem pa se nered, ki nastane ob kuhanju, dodatno ne širi naprej po našem domu.

Individualni pridih lahko svoji kuhinji dodamo s posebej izbranim kuhinjskim ozadjem, ki je skladno s preostalimi kuhinjskimi elementi. Ljudje si v novih kuhinjah zaželijo predvsem kuhinjska ozadja iz vodoodbojnih tapet, atraktivne keramike, kamnitih oblog ali cementnih premazov. Sodobni kuhinjski elementi so nežno ali močno teksturirane in matirane površine, ročaji so dolgi, v obliki utorov ali imajo poseben industrijski dizajn. Nič nenavadnega niso v sodobnem snovanju bivalnih prostorov niti kuhinje brez ročajev. Vse bolj je opazen trend, da so spodnji in zgornji kuhinjski elementi različnih barv, vendar v odtenkih, ki se ujemajo. Iz preteklosti v sodobnost so se v kuhinje naselile tudi omarice s steklom ter uporaba brona in medenine, predvsem pri kuhinjskih ročajih, pomivalnem koritu s kuhinjsko armaturo in svetilih. Vse našteto v kuhinjo prinese pridih prestiža.

Sodobna kuhinja ima veliko prostora za shranjevanje pripomočkov in uporabnih gospodinjskih aparatov, kot so grelnik vode, kavni avtomat, sekljalniki, aparat za pripravo smoothiejev in podobno.

Trend modernih kuhinj so tako postale shranjevalne niše, širši delovni pulti in odprte police, ki omogočajo veliko lahko dostopnih shranjevalnih površin. Na področju kuhinjske bele tehnike pa vse bolj velja pravilo: manj je več. Kuhinjski bloki ali otoki skrivajo vgradni hladilnik, pečice in druge električne naprave, vse več ljudi se ob prenovah kuhinje odloča tudi za potopne nape in skrite električne vtičnice.

Pred prenovo kuhinje

Preden se lotimo prenove kuhinje, je dobro poznati nekaj največjih napak, ki jih lahko pogostokrat zagrešimo, ko snujemo novo kuhinjo. Vsekakor je zamenjava kuhinje velik projekt, zato si tukaj napak ne moremo privoščiti. Nikakor kuhinje ne izbirajmo zgolj po tem, kaj nam je všeč, pač pa dobro pretehtajmo funkcionalnost in razporeditev v novi kuhinji. Trije najpomembnejši kuhinjski elementi – hladilnik, pomivalno korito in štedilnik naj si sledijo v tem vrstnem redu, saj drugačna razporeditev privede do številnih nepotrebnih gibov in posledično do utrujenosti ob kuhinjskih opravilih. Kuhinja potrebuje tudi dovolj delovne površine, kjer se hrano očisti, nareže in pripravi za nadaljnjo toplotno obdelavo. Ena pogostih napak pri kuhinjah je tudi slabo izkoriščen prostor. Tako zasnovane kuhinje imajo mnogo nepotrebnih kotnih omaric, neizkoriščen prostor nad hladilnikom ter prenizko zmontirane viseče omarice.

Če je prostor za vašo novo kuhinjo majhen, razmislite o spodnjih omaricah z velikimi predali, ki omogočajo veliko preglednost nad njihovo vsebino. Tudi če nam zmanjka prostora za delovno površino, lahko to rešimo z izvlečnimi pulti ali premičnim kuhinjskim otokom.

Še ena od pogostih napak pri urejanju nove kuhinje, je izbira pretemnih barv kuhinjskih elementov. Temne barve namreč prostor še dodatno zmanjšajo. Nikar pa ne pozabite dobro razmisliti tudi o razsvetljavi v kuhinjskem prostoru. Brez dobre svetlobe je priprava jedi zelo otežena, prav tako je neprimerna svetloba v kuhinjah lahko zelo moteča. Najpomembneje je, da ima kuhinja veliko naravne svetlobe, v primerih, ko to ni mogoče, pa si pomagajmo s kombinacijo različnih tipov osvetlitve, kar omogoča prilagajanje količine in smer svetlobe glede na trenutne potrebe.

Kuhinjo opremimo s stropnimi svetili, ki naj imajo toplo svetlobo in naj enakomerno osvetljujejo prostor, brez močnih senc. Pod viseče omarice lahko nalepimo led trakove ali namestimo linijske luči, ki dodatno in usmerjeno osvetljujejo delovno površino.

poceni kuhinje erjavec

3D izrisi kuhinj

Posebne spletne aplikacije omogočajo snovanje kuhinj z vseh možnih perspektiv in tako dobro predstavljivost, kakšen bo končni videz sodobne kuhinje v našem domu. Prostor, ki si ga težko predstavljamo opremljenega z izbranim pohištvom, dobi s pomočjo 3D izrisa, realno podobo. S pomočjo 3D izrisa najlažje vpeljemo izboljšave, preizkušamo različne oblike, barve in materiale. Gre za dragoceno orodje v svetu arhitekturnega projektiranja in notranjega oblikovanja, saj lahko še tako kompleksne in edinstvene ideje predstavimo vizualno. Obstaja več različnih brezplačnih programov za izris notranje opreme, zato lahko 3D izris kuhinje naredimo kar sami doma. Bolje pa je, da nam ob tem pomaga izkušen svetovalec, ki mu zaupamo svoje ideje, želje in potrebe glede barv, razporeditve in dodatkov v svoji novi kuhinji. Načrtovanje se vselej prične z vnosom dimenzij prostora in umestitvijo odprtin (okna, vrata), nato pa v prostor vnašamo pohištvo in prilagajamo slog, barve in dimenzije elementov, ustrezajo izbranemu prostoru.