Zakaj si ne bi privoščili majhne montažne hiše?

Majhne montažne hiše so vse bolj priljubljene. Njihova gradnja je preprosta in neodvisna, obenem pa zagotavljajo vse udobje in komfort klasičnih gradenj.

Navajamo nekaj razlogov, zakaj so majhne montažne hiše dobra odločitev:
• Hitra gradnja majhnih montažnih hiš: montažne gradnje so veliko bolj predvidljive od klasičnih. Ker sledijo določenim korakom, jih je možno načrtovati bolje in so zamude manjše.

• Učinkovita zasnova majhnih montažnih hiš: ker so majhne montažne hiše tipske, to pomeni, da sledijo predhodno določenemu modelu oziroma načrtu. Ta je izjemno domišljen in učinkovito zastavljen, da na najmanjšem prostoru dosežemo čim večji izkoristek.

• Raznolikost razpoložljivih modelov majhnih montažnih hiš: majhne montažne hiše so na voljo v različnih stilskih variantah, kar vam olajša izbiro glede sloga in zagotavlja različne možnosti za izbiro.

nizkoenergijska-in-pasivna-gradnja

 

Moderne hiše na ključ: cena vas bo presenetila

Hiše na ključ, cena katerih je vse bolj dostopna, so pogosto večje ali majhne montažne hiše. Včasih se je morda hiš na ključ držal nekoliko slabši sloves, saj je bilo pri nas moderno, graditi svojo hišo. A sedaj mnogi nimajo ne časa, ne denarja za samostojno gradnjo, spremenili pa so se tudi predpisi in gradna v lastni režiji je vse težje izvedljiva. Ravno zato so hiše na ključ, cena katerih je pogosto nižja od klasične gradnje, vedno bolj privlačna rešitev za marsikoga. Omogočajo veliko raznolikost arhitekturnih slogov, pa tudi izbire materialov.

Pri hišah na ključ cena variira glede na vaše želje: najprej se gleda, do katere zaključne faze se hiša zgradi. Poleg tega pa odločilno vlogo igrajo materiali, ki jih kupec izbere. Tiste najbolj osnovne različice so vključene v osnovno ceno, bolj prefinjene pa ceno zvišajo. Pomembno je, da vam ostaja v rokah izbira, kako nadgradnjo želite.

majhne montazne hise na kljuc

 

Gradnja nizkoenergijske hiše tudi za montažne hiše

Gradnja pasivne nizkoenergijske hiše je za marsikoga zelo pomembna in nujna. V sedanjem času, ko se dogajajo podnebne spremembe in ekološke krize, je bistveno, da ne prispevamo dodatno k poslabšanju razmer. Zato se mnogi odločajo za gradnje, ki manj obremenjujejo okolje. Nekaj načinov, kako zagotoviti manjši ogljični odtis vašega gospodinjstva:

o Odločite se za nizkoenergijsko ali pasivno gradnjo: tako boste porabili manj energije, kar bo pozitivno vplivalo tudi na stroške vašega bivanja. Takšne gradnje so narejene z namenom, da zgradba ohranja čim več energije, ki se sicer izgublja. To pomeni, da se ustvari neprodušno zaprte konstrukcije, ki se jih zrači preko ventilacijskih sistemov.

o Ogrevanje je pogosto na biomaso ali toplotno črpalko. Ti energijski viri ne obremenjujejo okolja in ne koristijo fosilnih goriv. Zaradi tega so bolj trajnostni in prijazni okolju.

o Reciklaža odpadkov: še vedno ne recikliramo dovolj, zlasti kar se tiče ponovne uporabe plastike in uporabe odpadkov za ogrevanje. Velik problem je embalaža za enkratno uporabo. Bodimo odgovorni in ne uporabljajmo vrečk za enkratno uporabo, temveč si nabavimo platnene torbe. Prav tako izberimo embalažo, ki je bolj trajnostna, npr. papirnata.

gradnja-nizkoenergijske-hise

 

Nizkoenergijska in pasivna gradnja ohranja okolje

Nizkoenergijska in pasivna gradnja ima nekaj pomembnih lastnosti:

• Odlična izolacija: zaradi zaprtosti odprtin in dvojne, če ne celo trojne zasteklitve oken ter debelega sloja izolacijske volne je pasivna konstrukcija dobro, pravzaprav odlično izolirana. Namen je, toliko zaščititi zgradbo, da iz nje ne uhaja toplota oziroma da se poleti ne greje.

• Nižja poraba energije: zaradi odlične izolacije se zgradba ogreva manj kakor bi se v primeru klasične gradnje. Vemo, da se računi za energijo bistveno znižajo, kar v današnjem času ni nepomembno. Prva nekoliko večja investicija se povrne v dolgoročnem pogledu. Ne pozabite, da se z vlaganjem v nizkoenergijske načine gradnje in ogrevanja upravičeni do subvencij državnega energetskega sklada, ki se financira pretežno iz evropskih sredstev.

• Ohranjanje okolja: že na več mestih smo izpostavili, da nizkoenergijski načini gradnje prispevajo k ohranjanju okolja in njegovemu varovanju. Vse našteto pomaga, da bo vaš način življenja naravno okolje, v katerem živimo, ohranil še za naslednje generacije.

pasivna-gradnja

 

Lesena gradnja hiše je tradicionalna in varčna

Lesena gradnja hiše je na Slovenskem prisotna že stoletja. Njene bistvene prednosti so trajnost in povezanost z naravo, pa tudi dobra izolacija in čudovit material. Les je lep, so vedeli že od nekdaj. Les pa je tudi zelo dober izolator, ki hkrati omogoča izjemno dobro dihanje in prezračevanje prostora. Če razmišljate o gradnji, je tudi odločitev za leseno konstrukcijo korak v pravo smer. Nekaj časa smo zanemarjali tradicijo lesenih gradenj, ki pa se vse bolj vračajo v naš prostor.

Tudi pri Marlesu spoštujemo les, saj ga s pridom uporabljamo že več kot petdeset let. Kot eden najbolj prepoznavnih izdelovalcev montažnih konstrukcij v tem delu Evrope smo strokovnjaki za gradnjo, ki je trajnostna in spoštljiva do narave, v kateri živimo in ki jo bomo predali našim zanamcem.

lesena-gradnja-hise