Krožne žage so močne, uporabne in nepogrešljive v marsikateri delavnici

Krožne žage za kovino, les in ostale materiale se uporabljajo že vrsto let. Marsikaj ne bi bilo mogoče storiti če krožne žage ne bi opravile svojega dela, zato pa jih rokodelci, obrtniki in podjetja marsikdaj ne morejo pogrešati pri svoji dejavnosti. Na tržišču je ogromno vrst krožnih žag. Obstajajo ročne, prenosne, namizne krožne žage, krožne žage za železo in ostale materiale ter še mnogo drugih. Tudi njihove velikosti se razlikujejo, prav tako pa se razlikujejo velikosti njihovih listov. Če se zanimate za krožne žage, je pomemben podatek moč motorja, s katerim bo npr. namizna krožna žaga delovala in seveda število vrtljajev njenega lista. Dobra in funkcionalna lastnost krožne žage – namizne ali prenosne je nastavitev, ki jo lahko uporabite kadar želite in je nepogrešljiva. To je regulacija globine reza s katero lahko režete praktično vse za kar je namenjena in to pod katerim koli kotom želite. Preden pa se lotite nakupa, če ste morda začetnik in bi potrebovali krožno žago morda za hobi, morate poznati in se naučiti osnovna varnostna pravila, brez katerih se dela z njo raje ne lotevajte. Krožne žage za kovino, les in vse ostale so namreč izjemno nevarne in ko pride do poškodbe, ta skoraj nikoli ni lahka. Krožne žage imajo določena varovala, ki delujejo avtomatsko in varujejo tistega, ki z njimi upravlja. Kljub temu pa vam ta varovala ne bodo koristila če sami ne boste pazljivi in ne boste upoštevali kako ravnati z namizno krožno žago ali katerokoli drugo.

Krožne žage

 

Kako vedeti katera je prava namizna krožna žaga?

Namizna krožna žaga, ne glede na to ali govorimo o krožni žagi za kovino ali kateri drugi, mora omogočati natančno rezanje. Pozorni bodite tudi na vibracije, ki so lahko zelo moteče poleg tega, da so izredno škodljive za zdravje. Tudi jakost krožne žage ni zanemarljiva in tisti, ki se spoznajo na delo z njo to dobro vedo. Izbrati morate model, kateri vam bo glede na delo ki ga boste opravljali nudil največ in vam najbolj ustrezal. V ponudbi je veliko namiznih krožnih žag različnih jakosti in velikosti, ki so lahko namenjene hobi uporabi ali pa profesionalnemu delu v delavnici. Obstaja kombinacija krožne žage katero je mogoče uporabljati za rezanje lesa in kovine. Ampak če tega ne potrebujete, potem to ni prava namizna krožna žaga za vas. Naj vas opozorimo, da tako kot pri vseh ostalih stvareh, tudi pri nakupu krožne žage za železo, orodja in aparatov ni priporočljivo kupovati od neznanih proizvajalcev, temveč se je bolje odločiti za znane znamke, ki so preizkušene in poznane kot kvalitetne. Prihranek pri ceni vam ne bo koristil, če boste imeli ves čas težave in boste svojo krožno žago neprestano popravljali ter iskali dele zanjo. Zagotovo se v tem primeru ni pametno odločiti za najcenejšo varianto, ki niti ne nudi primernega servisa ko ga potrebujete. Na tržišču so prisotne krožne žage za železo v zelo dobrih izvedbah, še enkrat več pa jih je izjemno slabih in nekvalitetnih. Zato dobro premislite za katero se boste odločili, ko boste kupovali krožno žago – namizno ali prenosno, naj bo proizvajalec uveljavljen.

 

Krožne žage za železo naj bodo enostavne za uporabo in rokovanje

Če ste začetnik in vas zanima krožna žaga za kovino, bodite pozorni tudi na to, da bo vaša krožna žaga omogočala hitro menjavo rezila. To je zelo praktična lastnost, ki je pri delu s krožno žago (namizno) zelo priporočljiva, saj ne boste izgubljali časa z menjavo lista. Krožne žage za kovino oz. železo so lahko avtomatske, katere omogočajo serijsko rezanje določenih materialov in profilov. Z njimi je mogoče rezati barvne kovine, umetne mase, palice, polne materiale, železo, jeklo… Priporočljivo je, da imajo urejen sistem hlajenja z emulzijo in, da imajo več stopenj hitrosti vrtljajev. Tukaj se spet postavi vprašanje za kaj boste uporabljali krožno žago. Za železo, kovino, les, umetne materiale v profesionalne namene ali ljubiteljsko. Pri nakupu krožne žage (namizne) je pomembno še veliko lastnosti, da jo boste lahko res optimalno izkoristili. Zaželen je hitro vpenjalni sistem za menjavo kota v levo in desno, ki ima veliko skalo. Tudi primež za vpenjanje materiala katerega boste obdelovali mora omogočiti hitro rokovanje, prav tako kot tako imenovani ekscenter, ki bo obdelovani material hitro vpenjal, ko se boste lotili serijskega dela.

Namizna krožna žaga

 

Sodobna krožna žaga (namizna), je večinoma opremljena z elektroniko

Krožne žage za kovino imajo lahko popolnoma avtomatiziran cikel. Seveda je za njih potrebno odšteti več denarja, ampak načeloma se takšne krožne žage za železo uporabljajo v delavnicah, ki se s razrezom ukvarjajo profesionalno. Namizne krožne žage imajo možnost zagona celotnega cikla na krmilnem pultu kar delo zelo olajša. Njihovo krmiljenje je enostavno in je namenjeno za serijsko proizvodnjo, omogoča pa tudi posamično rezanje. Krožni žagi preprosto vstavite potrebne mere in cikel zaženete. Torej, pred nakupom zberite vse informacije o lastnostih krožnih žag, preverite ponudnike in se odločite za znano znamko. Tako ne boste zgrešili pri izbiri in vaša krožna žaga vam bo dobro in dolgo služila.