Krčne žile – zdravljenje z injekcijami – skleroterapija

Krčne žile so vijugaste, nabrekle vene na nogah, ki nastanejo zaradi različnih razlogov in lahko povzročajo malo morje težav. Glede na stopnjo bolezni in simptome, ki jih povzročajo, se zdravnik odloči za enega od načinov zdravljenja krčnih žil.
Zdravljenje krčnih žil je odvisno od stopnje bolezni, in sicer lahko krčne žile zdravimo s spremembo življenjskega sloga, z uporabo kompresijskih nogavic in povojev, skleroterapijo ter z različnimi kirurškimi tehnikami.

Kompresijsko zdravljenje krčnih žil

Zdravljenje krčnih žil z zunanjo kompresijo se uporablja za zmanjšanje pretoka skozi povrhnje krčne žile in s tem blaženje težave, ki jih povzročajo krčne žile. Uporabljamo kompresijske povoje ali medicinske nogavice. Pritisk povoja mora biti največji na stopalu in okoli gležnjev, ki se naj enakomerno zmanjšuje proti kolenu. Povoji morajo biti vedno pravilno nameščeni in dovolj elastični. Zaradi pogostih napak pri nameščanju kompresijskih povojev vse pogosteje priporočamo uporabo medicinskih kompresijskih nogavic, ki so po velikosti, obliki in stopnji kompresije prilagojene bolniku. Stopnjo kompresije predpiše zdravnik glede na stopnjo bolezni krčnih žil.

Krčne žile - pregled

Skleroterapija – zdravljenje krčnih žil z injekcijami

Skleroterapija je način zdravljenja krčnih žil z injekcijami, kjer z vbrizgavanjem snovi povzročimo vnetje in zlepljenje žilne stene v trdo brazgotino. S skleroterapijo želimo iz obtoka izključi prizadeti del vene- krčno žilo, po katerem je kri zatekala nazaj v ud, namesto da bi se vračala proti srcu. Kri iz podkožja se po skleroterapiji vrača proti srcu po globokih venah, zato se moramo pred posegom prepričati o prehodnosti globokih ven in opraviti ultrazvočno preiskavo. Čez nekaj časa se težave lahko ponovijo, zato je potrebno ponovno zdravljenje krčnih žil z injekcijami.

Operativno zdravljenje krčnih žil

Za kirurško zdravljenje krčnih žil se odločamo pri težjih oblikah krčnih žil. Pred kirurškimi posegi na krčnih žilah moramo vselej preveriti prehodnost globokega venskega sistema z ultrazvočno preiskavo. Po operaciji priporočamo bolnikom zgodnje vstajanje in več kratkih sprehodov po sobi že prvi dan po posegu. Bolniki morajo po odstranitvi povojev še pet tednov nositi kompresijske nogavice, da je zdravljenje krčnih žil lahko čimbolj optimalno.

Zdravljenje krčnih žil

Kako zdraviti krčne žile z venoaktivnimi zdravili

Zdravljenje krčnih žil z zdravili pride v poštev že pri blažjih stopnjah bolezni krčnih žil za zmanjševanje funkcionalnih težav, kot so bolečine v nogah, nočni krči, občutek napetih ter težkih nog. Zdravila so v obliki tablet, ki jih je mogoče kupiti v lekarnah po priporočilu zdravnika ali farmacevta tudi brez recepta. Zaradi kronične narave bolezni krčnih žil in njenega napredovanja pa je priporočljivo dolgoročno jemanje. Ker je zdravljenje krčnih žil z zdravili manj učinkovito od kompresijskega ali kirurškega zdravljenja, ga priporočamo v kombinaciji s kompresijskim zdravljenjem ali drugimi načini zdravljenja krčnih žil.