Krčne žile na nogah – kako lahko lajšamo simptome

Krčne žile na nogah nastanejo, ko se vene v nogah razširijo in začnejo popuščati. Glavna naloga ven je vračanje krvi k srcu, pri čemer jim v nogah pomagajo zaklopke, ki preprečujejo stekanje krvi nazaj proti stopalom. Če se zaradi povišanega tlaka vene razširijo, zaklopke ne morejo več opravljati svojega dela in kri začne zastajati v nogah. Posledica so težke in utrujene noge, ki jih spremljajo bolečine, srbečica in krči. To bolezensko stanje ni mogoče popolnoma ozdraviti, obstaja pa več načinov, kako lajšati simptome in upočasniti slabšanje že obstoječega stanja.

krčne žile

Vzroki za nastanek krčnih žil

Nastanku krčnih žil na nogah botrujejo oslabele stene venskih žil na nogah, zmanjšano delovanje zaklopk in povišan tlak v venah. Kako natančno pride do takega stanja, še ni dokončno razloženo, znano pa je, da igra dednost veliko vlogo. Nagnjenost k razvoju krčnih žil na nogah se prenaša po ženski liniji in se povečuje v starosti. Največkrat obolevajo ženske, verjetno zaradi hormonskih sprememb, ki vplivajo na strukturo žilnih sten, kar se lahko izrazi tudi med nosečnostjo. Na nastanek krčih žil vpliva še nezdrav življenjski slog s premalo gibanja, prekomerno težo in pretiranim uživanjem alkohola. Na dedno nagnjenost in hormonske spremembe v telesu nimamo velikega vpliva, lahko pa pripomoremo k preventivi nastanka tega bolezenskega stanja z aktivnejšim življenjskim slogom in uporabo posebnih izdelkov (npr. krem) za lajšanje simptomov.

Preventiva – kaj lahko naredimo sami

Ker gre pri krčnih žilah za zastajanje krvi v nogah, venam pomagamo z večjo telesno aktivnostjo, saj delovanje mišic pomaga pri vračanju krvi k srcu. Povečano gibanje je ključnega pomena, sploh če je naše delo pretežno sedeče: pomagajo že krajši odmori, ko razgibamo stopala ali se na hitro sprehodimo, da povečamo cirkulacijo v nogah. Podobno delujejo tudi hladne kopeli nog in tuširanje s hladno vodo od stopal navzgor. Nasprotno pa vroče kopeli in pogosti obiski savne stanje le poslabšajo, saj zaradi prevelike toplote širijo vene v nogah. Dobra preventiva za nastanek krčnih žil je tudi ohranjanje primerne telesne teže, ki razbremeni pritisk na noge.

krčne žile

Če pa so se simptomi krčnih žil že pojavili, lahko napredovanje bolezenskega stanja upočasnimo z dodatnimi ukrepi. Najbolj učinkovite in priljubljene so kreme in geli, ki jih nanašamo neposredno na kožo, pomaga pa tudi redno nošenje posebnih kompresijskih nogavic za krčne žile.

Kompresijske nogavice in dokolenke za krčne žile

Delovanju žil v nogah lahko pomagamo s kompresijo: s povijanjem z elastičnimi povoji ali uporabo posebnih kompresijskih nogavic in dokolenk. Te fizično stisnejo nogo in z nežno masažo ob gibanju pripomorejo k učinkovitejšemu vračanju krvi. Pri uporabi elastičnih povojev je treba paziti, da jih povijamo od gležnja navzgor, pri tem pa pritisk povoja postopoma zmanjšujemo. Če slučajno zgornji del povoja namestimo pretesno, povzročimo dodatno zastajanje krvi v spodnjih predelih, zato je veliko bolj priporočljiva uporaba posebnih nogavic in dokolenk. Kompresijske nogavice in dokolenke so praktične in na voljo v več velikostih in barvah, razlikujejo pa se tudi v tem, kako močno stisnejo nogo. Medicinske kompresijske nogavice oz. dokolenke predpiše zdravnik, preventivne pa je mogoče kupiti v lekarnah ali specializiranih prodajalnah, saj gre za medicinski pripomoček. V preteklosti so bili to precej okorni izdelki, ki so bili povsem podrejeni svoji namembnosti, danes pa so na voljo Tosamine preventivne kompresijske nogavice in dokolenke modnega videza, ki se na videz ne razlikujejo od navadnih nogavic.

Ali delujejo kreme za krčne žile blagodejno tudi za utrujene noge?

Za preventivo in lajšanje simptomov krčnih žil ljudje velikokrat uporabljajo kreme in gele, ki jih je moč nanesti neposredno na boleče mesto. Na voljo je veliko izdelkov, zato se je treba zavedati, kaj bi radi z določeno kremo dosegli.

Če imamo utrujene noge ali stopala zaradi prevelike obremenitve, na primer dolgotrajnega stanja (ki predstavlja tveganje za nastanek krčnih žil na nogah) ali povečane športne aktivnosti, je primerno uporabiti kremo, ki bo pospešila prekrvavitev in pomirila boleče mišice. Ena takih je na primer Krauterhofov konjski grelni balzam, ki na noge učinkuje masažno, zaradi grelnih sestavin pa učinkovito sprošča utrujene mišice in pripomore k njihovi prekrvavitvi. Vsebuje izvlečke naravnih zelišč, med drugim izvlečke rdečega vinskega listja in divjega kostanja, ki blažita simptome krčnih žil, divji kostanj pa pomaga še pri oteklih nogah in nožnih krčih.

Če pa imamo opravka z bolj izrazitimi simptomi krčnih žil na nogah, je bolje uporabiti hladilno kremo, ki bo pripomogla pri krčenju ven in s tem preprečevanju zastajanja krvi v nogah. Taka krema ima pomirjajoče učinke tudi na samo kožo, ki je včasih zaradi povečanega pritiska stanjšana in občutljiva na dotik. Primer dobre in preverjene hladilne kreme oziroma gela je Venagel (proizvajalec je A. Vogel). Vsebuje izvlečke divjega kostanja, ki blažijo občutek težkih in utrujenih nog. Gel nanašamo predvsem na področje gležnjev in tako spodbudimo krčenje ven. Njegovo učinkovitost lahko še povečamo tako, da sočasno jemljemo zdravilo Venaforce.