Klimatske naprave z montažo – katerega ponudnika izbrati?

Klimatske naprave so se v zadnjih letih razširile v praktično vse domove, seveda pa so prav tako nepogrešljive v poslovnih prostorih, na javnih mestih ipd. Običajno se povezujejo s hlajenjem zraka v poletnem času, vendar pa nam pridejo obenem mnogokrat zelo prav pozimi ali vsaj v prehodnem obdobju, ko želimo nekoliko višjo temperaturo v stanovanju. Prodaja klimatskih naprav je danes zaradi povečanega povpraševanja izjemno razširjena, vendar pa se pri tem potrošniki pogosto znajdejo pred dilemo, saj niso povsem prepričani, katerega ponudnika oz. proizvajalca/znamko izbrati. So cene klimatskih naprav neposreden odraz njihove kvalitete oziroma je dražje nujno boljše? Je možna montaža klimatske naprave brez zunanje enote? Berite dalje za več informacij …

Premišljeno izbrana klimatska naprava z montažo poveča kakovost bivanja

Verjetno se večina strinja, da klimatska naprava – z montažo ali pa prenosna različica – prispeva k bistveno izboljšani kvaliteti bivanja. Neznosna vročina tako ne bo več preprečevala optimalne zbranosti med delom ali uživanja v prostočasnih dejavnostih, pozimi pa bo mogoče izjemno hitro ogreti izbrani prostor ali celo več prostorov. Poleg tega prodaja klimatskih naprav danes pogosto vključuje modele, ki poleg zagotavljanja želene temperature poskrbijo še za filtracijo zraka oziroma za odstranjevanje neprijetnih vonjav, virusov, bakterij ipd., s čimer postane okolje mnogo prijetnejše za tiste z različnimi alergijami. Za optimalno delovanje je sicer pomembno redno in pravilno čiščenje filtrov, pri čemer je vedno najbolje slediti navodilom proizvajalca. Seveda pa je od vaših specifičnih okoliščin odvisno, kateri tip in model je najbolj smiselno izbrati. Večino zanima klasična klimatska naprava z montažo, ki se večinoma namesti na steno, včasih pa na strop ali na tla. Nedvomno pa je lahko mnogokrat izjemno uporabna prenosna izvedba, ki je praktična predvsem tam, kjer niso možni posegi na fasado, na primer v najemniškem stanovanju v večstanovanjski stavbi. Nekakšna »vmesna rešitev« pa so klimatske naprave brez zunanje enote, o katerih bomo malce podrobneje spregovorili v nadaljevanju.

klimatske naprave

Ne glejte zgolj cene klimatskih naprav, ampak predvsem na njihovo porabo

Vsekakor vam odsvetujemo, da se pri primerjanju različnih možnosti osredotočate izključno na cene klimatskih naprav. Kar je ugodnejše ob samem nakupu, še ni nujno najugodnejša opcija na dolgi rok. Tisto, kar bi vas moralo zato zanimati precej bolj kot konkretne cene klimatskih naprav, je zato to, kako varčne so. Posledično bo za zagotavljanje ustrezne temperature zraka potrebne  manj električne energije, kar bo imelo pozitiven vpliv na vaš mesečni proračun. Posebno varčnost običajno zagotavlja t. i. invertreska tehnologija, zato se vam vsekakor splača razmisliti o tej možnosti. Pri primerjanju energetske učinkovitosti bodite pozorni predvsem na energetski razred, saj ta razkrije ogromno o tem, kolikšno porabo pričakovati.

Prodaja klimatskih naprav bi morala vključevati strokovno svetovanje

Za tiste, ki ste se začeli šele pred kratkim zanimati za nakup klimatske naprave, z montažo ali mobilne, je priporočljivo, da pred končno odločitvijo pridobite mnenje strokovnjaka. Ta vam bo na podlagi vaših zahtev pomagal pri izbiri najustreznejšega modela. Pomemben dejavniki  so med drugim zagotovo:

  • ali vas zanima zgolj hlajenje ali tudi ogrevanje,
  • koliko prostora imate na voljo za montažo,
  • morebitne omejitve glede dovoljenih posegov na fasado,
  • kako napredno filtracijo zraka želite,
  • kako veliki so prostori, ki jih želite ogrevati/ohlajati s pomočjo klimatske naprave,
  • kako tiho mora biti delovanje,
  • kako pomembna je možnost nadzora na daljavo (na primer s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu) ipd.

Odgovori na vsa omenjena vprašanja vam bodo pomagali priti do modela, ki združuje vse pričakovane lastnostni, kar pa bo precej lažje, če vam bo pri tem iskanju pomagal nekdo, ki ima veliko izkušenj s sistemi za učinkovito in varčno ogrevanje ter hlajenje. Izkoristite torej možnost brezplačnega strokovnega svetovanja, ki ga pogosto vključuje prodaja klimatskih naprav.

Vas morda zanimajo klimatske naprave brez zunanje enote?

klimatske naprave Mitsubishi

Precej pogostejše so sicer t. i. split izvedbe, vendar se je mogoče odločiti tudi za montažo klimatske naprave brez zunanje enote. Princip delovanja je podoben kot pri prenosnih modelih, le da je tu vključen še montaža. Zelo pomemben del montaže je, da v steno zvrtamo dve luknji. Njun premer je običajno med 16 in 20 centimetri. Skozi odprtini se bo nato izmenjeval zrak. Včasih pa je nujna še ena manjša odprtina, ki je namenjena odvajanju kondenza. V podjetju Svet klime vam ponujamo izbiro med vsemj naštetimi možnostmi. V naši ponudbi boste našli proizvode priznanih znamk Mitsubishi, Daikin, Toshiba in Gree, ki se ponašajo z izredno varčnostjo in sposobnostjo delovanja celo v zelo neugodnih okoliščinah, na primer ogrevanje, ko se zimske temperature spustijo izredno nizko. Z veseljem vam predstavimo prednosti posameznih možnosti in vam pomagamo ugotoviti, katera rešitev bi bila najprimernejša za vas. Nato pa poskrbimo še za profesionalno montažo, ki bo zagotovila resnično optimalno delovanje in dolgo življenjsko dobo. Kasneje pa vam zagotavljamo redni letni servis. Pohvalimo se lahko z bogatimi izkušnjami z montažo, in to tako v Sloveniji kot v tujini.