Kakovostna zaščitna oblačila so obvezna oprema varilcev

Ne glede na industrijsko panogo, zaposleni pri svojem delu potrebujejo zaščitno oblačilo, ki se jim dobro prilega in je udobno, jih varuje, hkrati pa je njihov videz urejen. Čistoča in funkcionalnost zaščitnega delovnega oblačila vplivata na dobro počutje delavca, zaradi česar je bolj produktiven pri svojem delu, navzven pa daje tudi vtis, da podjetje, za katerega dela, odlično funkcionira.

Kolekcije zaščitnih oblačil, ne glede na panogo, vključujejo dobro prilegajoče se srajce, bluze, hlače, jopiče in kombinezone, seveda so sestavni del delovne uniforme tudi obutev in pokrivala. Material, iz katerega so izdelana zaščitna oblačila, je zelo pomemben, saj so tu poleg udobja, pomembne tudi higienske zahteve ter dodatki na zaščitni delovni obleki – žepi, našitki, predpasniki, ščitniki. Delovno oblačilo mora zaposlenemu predvsem zagotavljati učinkovitost in varnost pri njegovih delavnih nalogah.

Zaščitna obleka

 

Na kakšen način ščitijo oblačila?

Prva in najpomembnejša naloga zaščitnih delovnih oblačil je, da nas varujejo pred nastankom poškodb na delovnem mestu. Zaščitna oblačila in njihovi deli so pri nekaterih delovnih procesih in posebnih okoliščinah ključni del osebne varovalne opreme. Zaposlenega ščitijo pred kemičnimi (kemična, gumarska, farmacevtska industrija, laboratoriji, čiščenje cistern, prevoz nevarnih snovi) ali biološkimi tveganji (nevarni virusi, krvni patogeni). Nudijo zaščito pred kemikalijami v trdem, tekočem ali plinskem agregatnem stanju ter na različne načine zmanjšujejo tveganje za nastanek različnih poškodb. Kakovostni in trpežni materiali, iz katerih so izdelana zaščitna oblačila, preprečujejo ureznine in opraskanine, ublažijo določene udarce ali pritisk na izpostavljene dele telesa. Zaščitna oblačila imajo ojačane tiste dele, ki so med opravljanjem delovnih nalog, najbolj izpostavljeni, material nekaterih zaščitnih delovnih oblek so celo kevlarska vlakna, ki na primer gozdarja ščitijo pred nenadnim zdrsom motorne žage in urezninami, ki bi jih lahko ob tem dobil. Zaščitna delovna oblačila morajo biti izdelana v skladu z določbami odredbe za varovalno opremo (direktive 89/686/EGS) in usklajena z evropskim in slovenskim standardom, ki veljata pri izdelavi zaščitnih delovnih oblačil.

Posebni standardi veljajo tudi za zaščitno obutev. Oznake pri zaščitnih čevljih pojasnjujejo lastnosti čevljev. Zaščitni čevlji, ki so označeni s standardom EN ISO 20345, imajo zaščitno kapico, standard EN ISO 20347 pa označuje obutev brez zaščitne kapice, zato jih imenujemo delovni čevlji. Oba standarda označujeta tudi, da je zaščitna obutev antistatična, odporna na olja in goriva in da blaži pritisk stopala v petnem delu. Prav poseben standard SIST EN 15090 velja za zaščitno obutev gasilcev, tu se zaščitni čevlji delijo v tri skupine. Tip 1 je obutev, primerna za splošno uporabo pri reševanju, za zadušitev ognja. Tip 2 zaščitne obutve je primeren za reševanje v primeru požara, za zadušitev ognja in varovanje v zgradbah in zaprtih prostorih. Obutev tipa 3 pa nudi zaščito pred nevarnimi snovmi. Primerni so tudi za reševanje v letalih, stavbah, zaprtih prostorih, vozilih, plovilih oz. na podobnih področjih, vpletenih v požar, ali v nevarnih situacijah.

delovna oblačila

 

Zaščitna obleka za varilce

Zaščitna oblačila za varilce morajo biti predvsem odporna na ogenj in vročino. Delovne hlače, majice, jakne, celo nogavice, spodnje perilo in obutev, so izdelani iz antistatičnih, negorljivih materialov, ki morajo ustrezati predpisanim standardom in zakonskim predpisom za delovna oblačila varilcev. Zaradi specifičnih delovnih pogojev morajo biti delovna oblačila za varilce lahka in vzdržljiva hkrati. Običajno so opremljena tudi z dodatnimi praktičnimi žepi in nastavljivimi manšetami s patentnimi gumbi.

K zaščitni opremi za varjenje sodijo tudi varilne maske, ki varilcu zaščitijo obraz in oči, zaščitne rokavice in varilne čelade. Posebna zaščitna očala in maske so namenjene zaščiti glave in obraza pred vročino, sojem isker in UV-žarki, ki nastanejo pri varjenju. Pri varjenju je delavec izpostavljen tako infrardečemu (IR) kot ultravijoličnemu (UV) sevanju, ki brez ustrezne zaščite lahko povzročita trajne poškodbe oči. Zelo močno UV sevanje tudi dokazano zvišuje tveganje za nastanek kožnega raka. Uporaba kakovostne varilne maske pri delu varilca je torej nujna zaščita.

Zaščitna delovna obleka varilca so v celoti prekrivajoča oblačila ter usnjeni čevlji. Priporočljiv je tudi usnjen predpasnik, ki še dodatno ščiti predel trupa. Varilec lahko uporablja poseben ščit za roko, ki je sicer cenovno ugodnejši kot varilska čelada, pri kateri je ščit pritrjen na čelado, vendar je potrebno ročni ščit ves čas držati v rokah. Varilna čelada z zaščitnim vizirjem (zaščitna stopnja DIN 9) pa varilcu pri delu v vsaki situaciji omogoča proste roke.

 

Najem zaščitnih oblačil je okolju prijazna praksa

Ker morajo biti zaščitne delovne obleke preizkušene in narejene iz trpežnih materialov, hkrati pa morajo ustrezati določeni industrijski panogi, najem delovnih oblačil zelo poenostavi marsikateri vidik delovnega procesa in ga tudi zelo poceni. Podjetja poleg najema delovnih oblačil nudijo tudi njihovo oblikovanje, vzdrževanje, popravila in celo skladiščenje delovnih oblačil, če so morda vezana na letni čas. Tako lahko število zaščitnih oblačil, njihove kombinacije in ravnanje z njimi, ustrezno prilagodimo zahtevam in željam lastnega podjetja. Zelo praktična pri najemu je storitev dostave čistih, ustreznih in varnih delovnih oblačil ter odvoz umazanih in poškodovanih oblačil v dogovorjenih terminih in na dogovorjene lokacije.

Na takšen način podjetju prihranimo kar zajetno vsoto denarja in smo hkrati prijaznejši do okolja. Raziskave so namreč pokazale, da je povprečen ogljični odtis, ki ga storitev delovnih oblačil ustvari, 46 kilogramov letno. Pranje in sušenje delovnih oblek doma pa ima povprečen ogljični odtis kar 210 kilogramov letno (vir: ETSA). Podjetja za najem delovnih oblačil obrabljene in iztrošene delovne uniforme reciklirajo tako, da iz njih naredijo nov izdelek ali pa neuporabna delovna oblačila odgovorno zavržejo.