Kako se strešniki pravilno izberejo?

Izbira strešne kritine je proces, ki ni kratek in za katerega si je treba vzeti nekaj časa, da se naredi smiselna in pravilna izbira. Nikakor to ni proces, ko gremo na primer v Merkur, poiščemo trgovca in ga prosimo za nasvet, kateri strešniki bi bili za vašo hišo najbolj primerni. Veliko bolje je, da za nasvet povprašate kar vsakega posameznega proizvajalca in direktno od njega dobite celotno ponudbo glede na to, kakšna kritina bi bila za vas primerna. Pri kakšnem starejšem poslopju bodite edino pozorni, saj ni smiselno, da se položijo glineni strešniki, ker so enostavno pretežki in lahko statiko hiše tudi precej zamajejo, če se ostrešje z vsemi tramovi ne zamenja v celoti, kar pa pomeni kar precejšen dodaten strošek. Vendar tudi če se ostrešje v celoti zamenja, še vedno za staro gradnjo takšni strešniki niso prava izbira.

Katere podatke morate podati pri izbiri kritine?

Zelo pomembno, če ne celo najbolj pomembno, je to, da sporočite starost vašega poslopja, prav tako pa morate opredeliti tudi lego poslopja, naklon strehe in lokacijo poslopja, za katerega potrebujete novo kritino. Že na ta način boste izločili res zelo veliko število različnih ponudnikov, tako da vam na koncu ostanejo le finese. Če vam je pomembno, da vaši strešniki ne povzročajo prevelikega hrupa, potem odpade tudi navadna pločevinasta kritina. Če živite na vetrovno zelo izpostavljenem predelu Slovenije, potem vam tudi valovita kritina odpade, ker jo veter povsem enostavno zajame in bo vaša kritina pristala na sosedovem vrtu.

Kakšne so razlike v ceni?

Če boste izbirali le najboljše strešniki, potem ste lahko prepričani, da ne boste izbrali česa slabega. Večinoma vsi strešniki, ki sodijo v višji cenovni rang, so kvalitetni in vam nudijo dobro zaščito v primeru malo večjih vremenskih ujm, a glede na to, kako se trenutno obračajo vremenske razmere in kaj vse nam napovedujejo, bodite zelo pozorni na to, kakšne sunke vetra strešniki prenesejo brez poškodb, kako debelo točo prenašajo in tudi kako debelo snežno odejo brez težav prenesejo.