Kako poskrbeti za svoje noge, da bodo lepe in zdrave

Stopala in noge vsak dan nosijo vso našo težo, kot tudi težo vsega, kar imamo oblečeno oziroma prenašamo s seboj. Prav je, da jim namenimo nekaj pozornosti tudi pozimi. Poleti imamo noge bolj razgaljene in nosimo zračnejšo obutev, zato je težko spregledati kakšno nevšečnost ali težavo, ki jo imamo z nogami. Pozimi pa moramo svojim nogam zavestno nameniti več pozornosti, če želimo, da bomo pričakali poletne dni brez zadreg. To še posebej velja za glivična obolenja in otiščance, ki se mnogokrat pojavljajo zaradi nepravilne obutve, kot tudi za težave s krčnimi žilami, za katere je bolje poskrbeti v hladnejših mesecih.

Glivična obolenja nog so najpogostejša težava

Z glivičnimi okužbami na nogah se vsaj enkrat v življenju sooča vsaj tretjina ljudi. Gre za okužbo z glivicami, ki se razrastejo po koži, lahko pa se razširijo še na nohte. Največkrat pride do okužbe zaradi povišane vlage in temperature, kar predstavlja najboljše razmere za razrast glivic. Ni torej čudno, da se veliko ljudi z glivicami okuži prav na stopalih, kjer take razmere nastanejo zaradi obutve, ki ne diha. Prvi simptomi okužbe so popokana koža na prstih med nogah, srbečica, neprijeten vonj, pozneje pa še poškodovani nohti. Glivice izsušijo kožo, kar pomeni, da oslabijo njeno varovalno nalogo. To lahko oslabi imunski sistem in izzove alergijske reakcije. Najbolje zato je, da se zdravljenja glivic lotimo pravočasno. Poskrbeti je potrebno za higieno nog, jih redno umivati in osuševati, nogavice in čevlje pa menjavati večkrat na dan. Pomagamo si lahko s kremami, ki vsebujejo antimikotik in ki jih dobimo v lekarni, nekateri pa prisegajo na uporabo domačih pripravkov. Največkrat gre za nanašanje pecilnega praška in namakanje nog v bazičnih kopelih, na primer iz sivke, ki glivicam ne ustrezajo.

Otiščance lahko preprečimo z udobno obutvijo

Otiščanci ali kurja očesa, kot jim rečemo pogovorno, nastanejo takrat, ko začne koža na podplatih in med prsti zaradi pritiska na določeno točko trdeti. Največkrat gre za nenehno pritiskanje na določeno stopalno kost zaradi ponavljajočih gibov ali pretesne obutve. Koža, ki tako poroženi, se širi v globlje plasti stopala, in če začne pritiskati na živce, postanejo otiščanci prava trdovratna in zelo boleča nadlega. Pri otiščancih si sami še najbolj pomagamo tako, da izbiramo zelo udobno obutev, ki ne stiska stopala. Če pa so se otiščanci na naših nogah že pojavili, je potrebno kožo s toplimi kopelmi zmehčati ter jo previdno in postopoma odluščiti. Pomagamo si tudi z nanašanjem posebnih tinktur, ki luščenje otrdele kože še spodbujajo. Obstaja še cela vrsta domačih zdravil, ki mehčajo kožo otiščancev, najbolj pogosto se omenja aplikacija netreska, limone, čebule, česna ali kisa.

Krčne žile na nogah so boleče in nadležne

krčne žile

Krčne žile na nogah so pogost pojav, ki je estetsko moteč, obenem pa predstavlja tudi resno zdravstveno težavo. Krčne žile nastanejo, ko začnejo popuščati žilne zaklopke v venah na nogah. Zaklopke skrbijo, da se kri nemoteno vrača k srcu, če pa začnejo popuščati, se kri začne zadrževati v venah in s tem se poveča pritisk v žilah. To privede do razširjanja žil, ki postanejo vijugaste in modrikaste od presežka krvi, hkrati pa privede do zatekanja nog in občutka utrujenosti in težkosti. Velikokrat je za nastanek krčnih žil odgovorna dedna nagnjenost, med dejavnike tveganja pa sodijo še debelost, neaktiven življenjski slog, kot tudi hormonske spremembe med nosečnostjo. Vsakodnevne tegobe, ki jih povzročajo krčne žile na nogah, lahko učinkovito lajšamo sami: kompresijske nogavice za krčne žile namreč učinkovito omili občutek težkosti in utrujenosti v nogah. Tudi večkratni počitki z dvignjenimi nogami čez dan in hladno prhanje od gležnjev proti telesu lajša zateklost in druge simptome krčnih žil. Še najbolj pa lahko vplivamo na lepoto in zdravje svojih nog tako, da korenito spremenimo svoj življenjski slog, se začnemo rekreirati in z bolj zdravo prehrano poskrbimo za zmanjšanje prekomerne telesne teže.

Skrb za sklepe: gležnji, kolena in kolki

Sklepi na nogah so za neobremenjeno gibanje najbolj pomembni, saj ga omogočajo z zagotavljanjem stabilnosti telesa ob velikih prenosih energije. Pri prekomerni fizični aktivnosti so zato prav ti sklepi najbolj obremenjeni, saj nanje pritiska teža celega telesa, ki se ob poskokih ali teku poveča za večkrat. Ob ponavljajočih gibih tako zlahka pride do bolečin v teh sklepih, če pa se aktivnost kljub temu nadaljuje, to privede do vnetij ali celo obrabe. Če se torej v sklepih pojavljajo bolečine ob podaljšani telesni aktivnosti, je najbolje, da zmanjšamo intenzivnost vadbe in s tem razbremenimo sklepe. Pomaga tudi kakovostna obutev, ki nudi stopalu dovolj opore. Pri težavah s sklepi na nogah je dobro vedeti, da so vsi trije med seboj povezani in da če se pojavi nepravilni gib v enem sklepu, je mogoče, da drug sklep to nepravilnost kompenzira. Na primer, neporavnanost v kolkih se lahko izrazi v preobremenjenem gležnju, kar lahko privede do zvina. Da bi povečali funkcionalno stabilnost nožnih sklepov, je priporočeno redno izvajanje vaj za njihovo krepitev, kar bo tudi estetsko oblikovalo noge.