5 nasvetov kako izbrati pravo opremo za vaš dom

Opremljanje doma je za marsikoga stresno opravilo in velikokrat zavzame precej časa. Če želite prihraniti čas in nekaj živcev, si preberite spodnjih 5 nasvetov, ki bodo izbiro pohištva in opremljanje stanovanja prelevili v prijetno izkušnjo.

1 Barvne kombinacije in slog

Pri barvnih kombinacijah se vprašajte kaj želite s svojim pohištvom v domu sporočati. Ali ste drzni? Potem izberite pohištvo vpadljivih barv in nenavadnih oblik. Lahko se lotite tudi bolj ekstravagantnega opremljanja v slogu Parižanov. Če prisegate na umirjeno in nevtralno klasiko, potem se nagibajte k skandinavskim trendom in svetlim tonom. Poskrbite, da bo se bo slog iz sobe v sobo dopolnjeval in da bo vaš dom videti skladen.

Pohištvo za dom

2 Upoštevajte velikost stanovanja

Seveda je pomembno tudi kako velik dom opremljate. Če so sobe manjše, jih nikakor cele ne zapolnite s pohištvom. Sledite načelu »več je manj«, saj odprt in nenasičen prostor deluje večji. Pri opremljanju manjšega doma razmislite tudi kako lahko pohištvo uporabite čimbolj vsestransko, npr. jedilno mizo lahko uporabite tudi kot delovni prostor, stole iz kuhinje kot dodatne sedeže v dnevni sobi, itd.

3 Razporeditev pohištva

Razmislite kaj v določenih prostorih vašega doma počnete in sledite opremljanju ne le glede na dizajn in želje, temveč tudi glede na potrebe. Če uporabljate določen prostor za več aktivnosti, premislite katera je v ospredju in poskušajte z izpostavitvijo določenega pohištva pričarati idejo tega prostora. V vsaki sobi vašega doma najdite ključen kos pohištva, ki ga boste izpostavili in izbrali kot »opis« prostora. V dnevni sobi je to običajno sedežna garnitura, ki jo lahko izpostavite že s samo izbiro barve ali pa nenavadno postavitvijo, na primer na sredino sobe.

4 Materiali

Že pri izbiri sloga je dobro imeti v mislih tudi kakšne materiale si želite v svojem domu. Dom, v katerem je pohištvo izdelano iz lesa in prevladujejo naravne barve, bo deloval bolj domače in toplo; medtem ko lahko dom, kjer rdečo nit predstavljajo kovine in plastika, deluje bolj hladno in moderno. Les je naravni material, ki je v vsakem domu zelo dobrodošel, predvsem takrat, ko je potrebno izdelati pohištvo po meri zaradi izven standardnih mer ali želj posameznika.

Izbira opreme za dom

5 Udobje

Vsekakor pa pri izbiri opreme za dom ne smete pozabiti na lastno udobje. Izberite opremo, ki vas bo navduševala vsak dan, ko boste stopili skozi vrata vašega doma. Pri udobju se ne osredotočajte le na mehkobo stolov, sedežne garniture, postelje in počivalnika. Udobje predstavlja celoten koncept prostora, ki ga lahko pričarate z ustrezno kombinacijo pohištva, dekoracije in majhnih detajlov, ki iz hiše ali stanovanja naredijo dom.