Podrobnosti o toplotni črpalki

Toplotne črpalke za ogrevanje zrak voda služijo kot alternativni način ogrevanja vašega doma in bi lahko bile idealna rešitev, če želite ustvariti topel dom in potencialno prihraniti denar na računih za energijo. Toplotne črpalke za ogrevanje zrak voda lahko prihranijo več, kot če bi uporabljali plin, elektriko, olje, utekočinjen naftni plin ali celo premog. Toda zapomnite si, da je bistveno, da imate dobro izoliran dom – saj boste le tako res prihranili pri ogrevanju.

Toplotna črpalka zrak voda je običajno sestavljena iz dveh delov, notranje in zunanje enote. Slednja zraku odvzame toploto in jo stisne na višjo temperaturo. Toplotna črpalka zrak voda res da potrebuje električno energijo, vendar je porabi manj, da proizvede več toplote, kot drugi ogrevalni sistemi.

Toplotne črpalke za ogrevanje zrak voda odvzamejo toploto iz zunanjega zraka in jo dovajajo v sistem centralnega ogrevanja.

Za vgradnjo toplotne črpalke za ogrevanje zrak voda za centralno ogrevanje prostorov je mogoče pridobiti nepovratna sredstva Eko sklada, in sicer od 20 % do 50 % vrednosti naložbe, toda največ do 1.000 EUR do 3.200 EUR za samostojne naložbe centralnega ogrevanja in 25 % priznanih stroškov naložbe za skupne naložbe v večstanovanjskih stavbah pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo. Višina pridobljenega zneska je odvisna od vrste toplotne črpalke, od celotne ali delne menjave ostalih ogrevalnih sistemov ter od Občinskega odloka o načrtu za kakovost zraka.

Toplotne črpalke Eko sklad