Kaj je kastracija psa, kako poteka in na kaj moramo biti pozorni?

Ko se odločimo za štirinožnega prijatelja navadno z roko v roki pride tudi odločitev o kastraciji ali sterilizaciji psa. V obeh primerih gre za posega, ki sta ključna pri reševanju problematike brezdomnih in zapuščenih živali. Dejstvo je, da za vse živali ni dovolj domov, oskrbo za vsa legla živali, ki jih ljudje zapustijo pa plačujemo državljani. Poleg tega je potrebno vedeti, da zapuščene živali velikokrat čaka zelo neprijetna usoda – velik del svojega življenja lahko preživijo v zavetiščih ali pa so žrtve različnih nesreč. Poleg tega lahko izpostavimo tudi, da sta tako kastracija kot tudi sterilizacija posega bistveno cenejša posega, kot stroški, ki nastanejo ob morebitnem novem leglu. Poleg zmanjševanja števila zavrženih živali imata oba posega številne pozitivne vplive na zdravje in obnašanje vašega kosmatinca. Že v zakonodaji Republike Slovenije je navedeno, da mora lastnik živali poskrbeti za to, da do nezaželenih rojstev psa ali muce ne pride, s pomočjo kastracije ali sterilizacije psa pa boste za to kvalitetno in živali prijazno poskrbeli.

Kastracija psa – zakaj se zanjo odločiti in kaj pričakovati po posegu?

Glavni namen kastracije psa je zamejitev nezaželenega razmnoževanja živali. Žal je dan danes v Sloveniji veliko nezaželenih živali, veliko od teh pa čaka zelo žalostna usoda. Prav zato smo kot lastniki živali dolžni preprečiti nezaželeno razmnoževanje, v kolikor se ne želimo ukvarjati z vzrejo živali. Poleg tega pa za kastracijo psa obstaja tudi nekaj praktičnih razlogov, ki sicer niso povezani neposredno z neželenim razmnoževanjem živali.

Psi imajo, predvsem v obdobju pubertete, zelo močan nagon, ki vodi v neposlušnost psa, nekateri psi pa zaradi njega postanejo tudi agresivni. Poleg tega je večina psov v času, ko se samice gonijo, pod vplivom spolnih hormonov, kar se izraža v neješčosti, tuljenju in zavijanju, pa tudi v potepanjih. Predvsem zaradi slednjih se žal nemalokrat zgodi, da kuža postane žrtev prometnih nesreč in žrtev pretepa z ostalimi samci, kar lahko na njem pusti tudi dolgotrajne posledice. S kastracijo bomo večino neželenih vedenjskih znakov odstranili, poleg tega pa se s kastracijo psa zmanjša možnost za nastanek raka na modih, obolenj na prostati ali ob anusu.

sterilizacija psice

Kastracijo psa izvajamo tudi v veterinarski ambulanti za male živali v Mariboru

Na naši veterini v Mariboru kastracija psa poteka kar se le da živali prijazno. Gre za kirurški poseg, ki ga izvedemo v splošni narkozi. Pred posegom mora biti kuža 12 ur tešč, saj lahko v nasprotnem primeru anestezija sproži slabost, kuža pa lahko posledično bruha. Pred posegom bomo izvedli klinični pregled in ugotovili, ali je s kužkom vse v redu. V kolikor bi se izkazalo, da kuža ni pripravljen na operacijo, bomo le to prestavili in poskrbeli za njegovo zdravje.

Pri kastraciji kirurg pred mošnjo prereže kožo, odstrani modi, podveže žilni splet ter zašije podkožje in kožo. Psu namestimo zaščitni ovratnik, ki ga mora nositi do odstranitve šivov. Praviloma bomo šive odstranili 8. dan po operaciji. Šivov ni potrebno odstraniti v primeru, ko namestimo samo podkožne šive.

Psa bomo po operaciji namestili v bolniško kletko, kjer bomo spremljali potek prebujanja in življenjske funkcije, žival pa bomo tudi ogrevali in ji dali sredstva proti bolečinam. Ko se kuža do konca prebudi, lahko odide v domačo oskrbo. Praviloma se to zgodi še isti dan. Po tem, ko kužka pripeljete domov, morate biti pozorni na to, da nekaj dni ni pretirano fizično aktiven. Zgodi se lahko tudi, da prvih nekaj ur kuža ne bo preveč ješč, deluje pa lahko tudi nekoliko zaspano.

Nemalokrat nas lastniki psov na naši veterinarski ambulanti za male živali sprašujejo, kako se bo njihov kuža obnašal, ko bo kastracija končana. Velikih sprememb v obnašanju lastniki ne opažajo razen tega, da ni več spolnih hormonov in z njimi povezanega vedenja kot je že razloženo zgoraj. Lastniki morate biti bolj pazljivi pri količini obrokov, še posebej, če pes nima dovolj fizične aktivnosti ali je nagnjen k debelosti. Res pa je, da se lahko pri nekaterih pasmah po kastraciji pojavi izrazitejša rast dlake. K temu so nagnjeni predvsem španjeli, setri in zlati prinašalci.

V veterini za male živali v Mariboru bomo poskrbeli tudi za sterilizacijo psa

Na veterini v Mariboru pa izvajamo tudi sterilizacijo psov, ki je prav tako namenjena preprečitvi neželenega razploda živali. Sterilizacija psa je relativno enostaven poseg, ki prinese številne pozitivne vplive, negativnih pa je le malo. Tudi v primeru sterilizacije bomo pred posegom izvedli kliničen pregled in ugotovili ali je žival zdrava in tako primerna za operacijo. Operacijo, tako kot kastracijo psa, izvajamo v splošni narkozi, žival pa lahko domov odide že isti dan. Pomembno je, da smo pozorni, da žival doma ni izpostavljena pretirani aktivnosti vsaj nekaj dni, pozorni pa moramo biti tudi na to, da si psica šivov ne bo lizala ali trgala.