Jedilnice niso le prostori kjer obedujemo

Dandanes so jedilnice večinoma del odprtega in povezanega kuhinjsko-dnevnega prostora, priljubljena pa je tudi le kuhinja z jedilnico. Sodobna jedilnica je postala večnamenski prostor. Poleg obedovanja ob jedilni mizi potekajo tudi druge aktivnosti, kot so pisanje domačih nalog, druženje z družino in prijatelji, kar jo naredi za enega najpomembnejših prostorov v hiši ali stanovanju.

Pri opremljanju moramo biti pozorni na njeno prostorsko razporeditev, saj si v njej želimo dovolj prostora tudi takrat, kadar bomo imeli goste. Pohištvo za jedilnico je enako pomembno ali celo pomembnejše od opreme ostalih bivalnih prostorov. Glavno vlogo v njej seveda igrajo jedilna miza in stoli, mednjo pa lahko štejemo tudi različne klopi in komode za shranjevanje krožnikov, kozarcev, kristala ali porcelana.

Trenutno najbolj priljubljene jedilne mize so v celoti izdelane iz masivnega lesa, čigar barva variira, odvisno od vrste, lahko pa je kombiniran tudi z drugimi materiali, kot sta kovina ali steklo. Najdemo tako pravokotne, kvadratne, kakor okrogle in ovalne, kar nam omogoča, da njihovo obliko prilagodimo prostoru. V manjšem prostoru se bo obnesla tudi raztegljiva jedilna miza, ki jo v primeru gostov enostavno raztegnemo, po uporabi pa zopet zložimo.

Ko mizo umeščamo v prostor, moramo računati na to, da za udobno sedenje in vstajanje potrebujemo vsaj 80 centimetrov razdalje do stene ali kakšne druge ovire. Če je za njo prehod, mora biti širok vsaj 100 do 120 centimetrov. Ko že sedimo, za mizo potrebujemo od 60 – 80 centimetrov prostora.