Izdelava in montaža aluminijastih vhodnih vrat

Kitajska modrost pravi, da »nesreča vstopa samo skozi vrata, ki so jih zanjo pustili odprta.« Pri načrtovanju vhoda našega bivališča, pa naj bo to stanovanje ali hiša, tradicionalna ali moderna stavba, zato dobro premislimo, kakšna vhodna vrata ji bomo namenili. Ne le, da mora biti vhod estetsko dovršen in v skladu z zunanjo podobo našega doma, vhodna vrata naš dom tudi varujejo pred nepovabljenimi gosti, pred hrupom in vremenskimi neprilikami. Izbor vhodnih vrat naj ne bo naključna, temveč premišljena in pretehtana odločitev.

Vgradnjo vhodnih vrat prepustimo profesionalnim mojstrom z večletnimi izkušnjami, da se kitajski pregovor z začetka besedila zagotovo ne bo uresničil. Nikar se tega dela ne lotevajmo sami, saj zahteva vgradnja vhodnih vrat precej znanja, natančnosti in občutka za detajle. Proces vgradnje vhodnih vrat ima več faz in vsako izmed njih je treba izpeljati kakovostno in precizno, da se bodo vgrajena vhodna vrata odlično zapirala in odpirala, zaklepala in odklepala ter se v dolgih letih uporabe ne bodo povesila.

Montaža vhodnih vrat zajema šest poglavitnih korakov, ki je dobro, da jih poznamo, če smo se odločili v naše domovanje vgraditi nova vhodna vrata. Strokovna montaža vhodnih vrat se prične s

pripravo in izmero zidne odprtine pred montažo vhodnih vrat, strokovno usposobljeni mojstri v drugem koraku procesa montaže vstavijo vratni podboj v zidno odprtino in ga zagozdijo. Nato sledi sidranje podboja v zidno odprtino in zatesnitev vratne konstrukcije. Zadnji korak montaže vhodnih vrat so zaključna zidarska dela, ki pa nujno morajo biti izvedena profesionalno in natančno.

Vhodna vrata so običajno izpostavljena številnim zunanjim dejavnikom, od vremenskih vplivov in temperaturnih sprememb, do industrijskih plinov, prahu in umazanije, zato jih je treba redno vzdrževati. Od izbranega materiala vhodnih vrat je odvisno, kakšno je vzdrževanje in kolikokrat ga moramo izvesti. Aluminijasta vhodna vrata ne zahtevajo veliko nege in vzdrževanja, dovolj je temeljito čiščenje (z blagimi, pH-nevtralnimi ali alkalnimi čistili) dvakrat letno. Če je aluminij kombiniran s steklenimi površinami, steklo očistimo s čistilom za steklo, pri čemer pazimo, da aluminijaste površine ne pridejo v stik s čistilom.

Aluminijasta vhodna vrata

 

Vtis ustvarijo podrobnosti

Tudi pri mogočnih in impresivnih vhodih je tako. Pomislimo le na vhode svetovno znanih in pomembnih zgradb – vhodi knjižnic, muzejev, pomembnih izobraževalnih institucij, vladnih stavb – njihovi vhodi v obiskovalcu ustvarijo vtis mogočnosti in spoštljivosti. Na enak način lahko ista občutja vzbudijo tudi pri obiskovalcih vašega doma.

Aluminijasta vrata ponujajo nešteto možnosti oblikovanja designa. V aluminijasta vrata vključite steklene površine in pričarajte svetlobne odseve, s steklom ustvarite drobne detajle (na primer horizontalne črte vzdolž vrat) ali pa velik steklen središčni okras. Steklo je lahko kvadratne oblike, delno zaobljeno, okroglo ali ovalno, polkrožne oblike,… Odvisno seveda od sloga objekta, vaših želja in osebne estetike.

Uporaba stekla v aluminijastih vratih je praktična rešitev, ko prostor za vrati potrebuje veliko svetlobe. Steklo je torej nepogrešljiv detajl za tiste objekte, kjer je naravna osvetljenost predprostora slaba, odlično pa se poda tudi objektom, ki so že dobro osvetljeni, a želimo z uporabo obsvetlob v prostor pripeljati še več svetlobe. Če se vaše domovanje odpira neposredno v velik dnevni prostor, so steklene obsvetlobe odlična rešitev. Lahko so postavljene na eno ali obe strani vhodnih vrat in so različnih velikosti. Svetloba nas napolni z energijo in nam daje občutek svobode in odprtosti. Zakaj je ne bi spustili v svoj dom tudi skozi vhodna vrata?

Mogočnost vhoda pa dosežemo tudi z dvokrilnimi vhodnimi vrati po meri. Dvokrilna ali nadstandardno velika vhodna vrata so primerna tako za moderne domove kot tudi za klasične hiše, če izvedbo le dovoljuje velikost prostora. Dvokrilna vhodna vrata ali vrata nadstandardnih dimenzij imajo namreč poseben učinek – prostor optično povečajo, vanj vnesejo več svetlobe in ga odprejo. Prehod iz zunanjega v notranji prostor postane z dvokrilnimi vhodnimi vrati bolj organski in pretočen. Vhodna vrata nadpovprečnih dimenzij so primernejša za hiše z visokimi stropovi, saj tako okrog vrat in nad njimi ostane dovolj prostora, da vrata hiše optično ne pomanjšajo.

 

Edinstvenost vhoda

Ko se odločimo za vgradnjo vhodnih vrat po meri, domislimo tudi, kakšno kljuko, potezalo ali zapiralo vhodnih vrat si želimo. To je pogosto spregledana podrobnost, ki pa ni zanemarljiva. Vhod na nas naredi določen vtis, zapirala pa se lahko dotaknemo in to je še dodaten dražljaj, s katerim delujemo na obiskovalca. Kljuka ali zapiralo zaključujeta celostno podobo vaših vhodnih vrat in omogočata neskončno kreativnost pri oblikovanju – od oblike, do materiala, velikosti, barve, …

Potezalo samo lahko postane središčni okras naših aluminijastih vhodnih vrat. Najpogosteje se ljudje pri vhodnih vratih po meri, še vedno odločamo za kovinsko potezalo, ki vhodnim vratom vdahne posebno eleganco. Slovensko podjetje Delutech ima v svoji ponudbi različna potezala v vodoravni ali horizontalni ravnini, med katerimi boste sigurno našli prava za svoja vhodna vrata.