Hidravlika ponuja številne prednosti

Hidravlika je mehanska funkcija, ki deluje s pomočjo pritiska tekočine. V sistemih, ki temeljijo na hidravliki, se mehansko gibanje proizvaja s pomočjo črpane tekočine, navadno skozi valje, ki se premikajo z bati. Hidravlika je sestavna mehatronika, ki združuje strojni, elektronski in programski inženiring pri načrtovanju in izdelavi izdelkov in procesov.

V funkciji je hidravlika podobna pnevmatskim sistemom. Oba sistema uporabljata tekočine, vendar za razliko od pnevmatike, hidravlika uporablja tekočine namesto plinov. Hidravlični sistemi so sposobni večjih pritiskov. Ta tlak nastane zaradi nestisljivosti tekočin, kar omogoča večji prenos moči s povečanim izkoristkom, saj se energija ne izgubi, razen v primeru, ko zrak pride v hidravlične cevovode. Tekočine, ki se uporabljajo v hidravliki, lahko mažejo, hladijo in prenašajo moč.

Preprosti hidravlični sistemi vključujejo akvadukte in namakalne sisteme, ki dovajajo vodo, s pomočjo gravitacije ustvarjajo vodni tlak. Bolj zapletena hidravlika uporablja črpalko za tlačenje tekočin (običajno olja), premikanje bata skozi valj in ventile za nadzor pretoka olja.

Omejena tekočina zgolj prenaša silo, ki jo ustvarja napajanje; pretok prispeva k drugi komponenti dela, to je premik. Količina opravljenega dela je odvisna od celotne sile in razdalje, na katero se uporabi. Napajalnik je lahko elektromotor, bencinski motor ali ročni pogon. Čeprav mora tekočina teči, da povzroči gibanje, je njena hitrost običajno dovolj nizka, da ima le majhno komponento kinetične energije glede na celotno opravljeno delo (zaradi česar je hidrodinamična komponenta nepomembna). Nekateri običajni sistemi, kjer se hidravlika uporablja, so ročni hidravlični dvižniki in stiskalnice, servo krmiljenje in zavore na številnih vozilih, ročice ter zaklepi kmetijskih traktorjev in podobno.

Hidravlika nudi številne prednosti, vključno z visoko stopnjo fleksibilnosti zaradi svoje kompaktne velikosti na dano stopnjo moči, uporabe majhnih sil za nadzor velikih sil, njihove sorazmerno preproste in varčne oblike in delovanja ter samomazalnih komponent. Energija se s pomočjo tekočine pod pritiskom namesto okornih sistemov zobnikov, verig ali jermenic in jermenov, zlahka prenaša. Običajno so vibracije v hidravličnih sistemih minimalne.

Varno delovanje hidravličnih sistemov je pomembno, saj je vpleten visok tlak potencialno nevaren. Napaka sistema, kot je naključno sproščanje olja v sistemu, lahko privede do katastrofe. Prav zaradi slednjega so pomembne kakovostne komponente hidravlike.

Hidravlični ventili

Hidravlični ventili pravilno usmerjajo pretok tekočega medija, običajno olja, skozi hidravlični sistem. Smer toka olja je določena s položajem tuljave. Hidravlični sistem lahko deluje – v skladu z zahtevami – samo z uporabo ventilov. Tako morate vedno iskati pravilno vrsto hidravličnega ventila, ki bo ustrezal vašemu namenu. Potrebna velikost je določena z največjim pretokom hidravličnega sistema skozi ventil in največjim tlakom sistema. V naši ponudbi so na voljo vrhunski hidravlični ventili znamke HYDAC.

 

Hidravlične cevi

Pri S3C v sodelovanju z družbo Landefeld, ki je vodilna v Evropski uniji na področju industrijske opreme, nudimo visoko kakovostne industrijske in hidravlične cevi, primerne za različne vrste naprav oziroma strojev. Oglejte si ponudbo različnih hidravličnih cevi za vaše potrebe.

 

Manometer za hidravliko

Manometer je merilna naprava, ki se uporablja za merjenje tlaka plinov in tekočin. Prikaže samo razliko med tlakom merjenega medija in atmosferskim tlakom. Ločimo hidravlične in mehanske manometre. V prvih merimo tlak s pomočjo tekočine, ki je v manometru, pri drugih pa merimo tlak s pomočjo membrane. Pritisk se pri mehanskih manometrih torej meri glede na deformacijo membrane, ki je izpostavljena pritisku.

Manometer za hidravliko deluje na principu spojenih posod. Manometer za hidravliko je običajno v obliki črke U in je delno napolnjen s tekočino. En konec cevi je odprt in tako izpostavljen atmosferskemu tlaku, druga stran cevi pa je spojena z izvorom merjenja tlaka.

Hitre spojke za hidravliko

Montaža, kot tudi vzdrževanje industrijskih obratov, strojev in naprav zahteva različne dele, med njimi tudi hitre spojke za hidravliko. Spojke so namenjene hitrem povezovanju in ločevanju napeljav. Hitre spojke za hidravliko iz našega kvalitetnega asortimana omogočajo optimalno možnost povezave. V naši spletni trgovini najdete bogato izbiro najrazličnejših spojk, glede na velikost pa tudi namembnost.

Za kaj se uporablja hidravlični sistem?

Hidravlični sistem je pogonska tehnologija, pri kateri se tekočina uporablja za premikanje energije iz na primer elektromotorja do pogona, kot je hidravlični valj. Tekočine teoretično ni mogoče stisniti, tako je pot tekočine lahko prilagodljiva na enak način kot pot elektrike po električnem kablu.

Hidravlični sistemi se večinoma uporabljajo tam, kjer je potrebna velika gostota moči ali hitra obremenitev. To še posebej velja za vse vrste mobilne opreme, kot so bagri, in v industrijskih sistemih, kot so stiskalnice.

V vetrnih turbinah, denimo, se hidravlika uporablja za nadzor naklona in zavor. V nekaterih primerih se s pomočjo hidravličnih sistemov napajajo tudi različni pomožni sistemi, kot so lopute in žerjavi.

Glavni razlog za uporabo hidravlike je velika gostota moči, nato pa preprostost, ki izhaja iz uporabe nekaj komponent za uresničitev zapletenih in hitro premikajočih se strojev z visoko stopnjo varnosti.

Pri podjetju S3C vam zagotavljamo najkrajši možen čas dobave široke palete kakovostnih izdelkov ne le iz področja hidravlike, temveč tudi pnevmatike in industrijske armature.