Grelni gel lahko uporabljamo pred in po telesni vadbi

Številni testi so pokazali, da je grelni učinek gela za ogrevanje mišic šestkrat večji od učinka placebo izdelka, le-ta pa temelji na sestavinah kot sta na primer kafra in kapsicin, ki pospešujejo kapilarno cirkulacijo, dovajajo več kisika tkivom in celicam ter na ta način prispevajo k procesu zdravljenja.
Favn Turbo gel, ki ga najdemo v Tosamini spletni trgovini, je uporaben tako za masažo z ogrevalnim učinkom, ki se izvaja pred večjimi obremenitvami rekreativnih in profesionalnih športnikov (saj na tak način telo ogrejemo in mu izboljšamo gibljivost, kar posledično zmanjšuje možnost poškodb), kot masažno relaksacijo mišic in sklepov po intenzivni športni vadbi in večjih fizičnih obremenitvah, uporablja pa se tudi za preventivno masažo pred mišičnimi krči. Gre za masažni gel z izvlečkoma kajenske paprike in popra, ki mu dajeta grelni učinek ter naravnimi eteričnimi olji rožmarina, mete, bora, evkalipta in zelenke. Njegova uporaba je zelo enostavna. Z masažnimi gibi ga nanesemo na predele telesa, ki jih želimo ogreti, oziroma pripraviti na aktivnost. Gel za ogrevanje mišic lahko uporabimo tudi za sproščanje po aktivnosti, vendar le na nepoškodovanih predelih kože.
Counterpain hot Thermoline, ki je prav tako na voljo v Tosamini spletni trgovini, je krema za gretje mišic, ki vsebuje optimalno koncentracijo mentola, eugenola in methyl salicylata. Krema je namenjena starejšim, fizično aktivnim ljudem in športnikom. S svojim delovanjem omogoča boljšo prekrvavitev utrujenih mišic, zatrdelih mišicah v vratu, ramenih in hrbtenici ter olajša togost mišic ter sklepov. Za najboljše rezultate jo nanašamo 2-3 krat dnevno, ali po potrebi. Apliciramo jo direktno na prizadeta mesta in dobro vtremo, dokler se povsem ne vpije. Kreme ne smemo uporabiti v primeru ran in poškodovane kože, prav tako pa se moramo izogniti sluznicam.

Grelna krema za mišice

Grelna krema

Odlična konjska mast, oz. krema s toplotnim učinkom blagovne znamke Krauterhof, je eden najpopularnejših izdelkov za izboljšanje splošnega počutja in pomoč pri različnih vrstah bolečin, ki ga najdemo v Tosamini spletni trgovini. Izdelki omenjene blagovne znamke so zelo obstojni, izdelani po evropskih standardih, pri nemškem proizvajalcu z več kot 50-letnimi izkušnjami in tradicijo. Omenjena krema za ogrevanje mišic se odlikuje po svojih naravnih sestavinah, kot so izvleček rdečega vinskega listja, divjega kostanja, melise, kamilice, hmelja, baldirjana, rmana, omele, kafre in janeža. Rdeče vinsko listje dobrodejno vpliva na kožino vezivno tkivo, kamilica odpravlja njene probleme, plodovi divjega kostanja vsebujejo saponinski kompleks, ki izboljšuje njen obrambni mehanizem in krepi celične stene, melisa deluje antibakterijsko, hmelj pa pomirja ter ji daje zdrav in gladek videz. Vendar pa to še ni vse. Baldrijan sprošča ter pomirja psihične in fizične napetosti, med tem ko rman na kožo deluje blago antiseptično in zavira razmnoževanje mikrobov, čisti pore ter pomaga pri suhi koži. Janež ali navadni komarček ima prav kakor kafra več blagodejnih učinkov, vendar pa slednja poleg tega deluje tudi rahlo lokalno antiseptično in izboljšuje obrambni mehanizem. Ricinusovo olje, ki je bogato z maščobami trigliceridi, čisti kožo, preprečuje razvoj aken ter ohranja kožo zdravo.

Takšna zmes dragocenih zdravilnih izvlečkov, v kremi deluje podobno kakor hladilni konjski balzam, le da ima namesto hladilnega grelni učinek, kar jo naredi za še bolj učinkovito. Njen učinek toplote, je najmočnejši nekaj minut po nanosu, prijetna toplota in gretje pa trajata še eno do dve uri. Grelni konjski balzam osveži obremenjene mišice, poživlja in sprošča, pospešuje prekrvavitev, ter deluje pomirjujoče na celotni mišični sistem. Zelo blagodejna je za kožo, ki jo globinsko neguje, pomirja pa tudi utrujene noge in stopala. Grelni konjski gel je zelo koristen in priljubljen tudi pred ali po športni vadbi, saj s pospeševanjem prekrvavitve v koži celotnega telesa zmanjšuje verjetnost poškodb zaradi preobremenjenosti.

Konjski grelni balzam za mišice
Ob takšnem imenu bi marsikdo pomislil, da krema vsebuje kakšno »konjsko« sestavino, a temu seveda ni tako. Nam pa zato njeno poimenovanje lahko pove veliko o njeni zgodovini in nastanku. V preteklosti je bil konj za preživetje namreč zelo pomemben, zato so zanj skrbeli po svojih najboljših močeh, v veliko primerih celo z večjo vnemo kakor za ljudi. To dragoceno zeliščno mazilo se je izvirno uporabljalo za zdravljenje konj, da ljudje zaradi njihovih poškodb ali bolezni ne bi utrpeli prevelike škode. Uporabljali so ga za oskrbo poškodovanih konjskih mišic, natrganin, zvinov, pa tudi dihalnih obolenj in ga poimenovali konjska maža ali konjska krema. Ko je le-ta pričela sloveti po svoji učinkovitosti, se je postopoma vse bolj uveljavljala tudi pri ljudeh, ki so jo uporabljali za zdravljenje in spodbujanje svojih utrujenih udov in mišic, blažitev bolečin v križu, išiasu, zvinih, zlomih, revmatizmu, pa tudi ob glavobolih in prehladih. Ta starodavna krema se v zadnjih letih pogosto uporablja v masažnih salonih, kjer se z njeno pomočjo izvaja del protibolečinske masaže, njena priljubljenost pa narašča tudi pri športnikih.
Uporaba konjske grelne kreme je preprosta. Z rahlim, nekaj minutnim masiranjem jo 2-3 krat dnevno vtremo na kožo prizadetega predela, najbolje, da to storimo zjutraj in zvečer.