Elektroinštalacije za moderen pametni dom

Elektroinštalacije, s katerimi vzpostavimo t. i. pametni dom, so postale v zadnjih letih izjemno priljubljene. Vse več ljudi se namreč odloča za njih, ker se zavedajo, da lahko še izboljšajo kakovost bivanja. Seveda pa morajo biti za resnično funkcionalen pametni dom napeljave narejene profesionalno, še pred tem pa je potreben premišljen načrt …

Elektroinštalacije za pametni dom omogočajo izredno udobno in varčno bivanje

Ena od glavnih prednosti, ki jih prinaša pametna inštalacija, je možnost enostavnega nadzora naprave/sistema. To zagotavlja več udobja, saj je možen nadzor na daljavo prek telefona ali tabličnega računalnika. Obenem pa je omogočeno glasovno upravljanje. Po želji je možna nastavitev protokolov, npr. za ugašanje in prižiganje luči ali za prezračevanje. Še preprostejša rešitev pa je avtomatizacija s pomočjo senzorjev. Ogrevanje v vašem stanovanju se lahko na primer samodejno prilagaja vremenu oziroma zunanjim temperaturam. Poleg udobja si s tem zagotovite prihranke, saj bo možna optimizirana poraba energije.

pametni-dom

Elektroinštalacije za pametni dom hkrati poskrbijo za varnejše bivanje. Pri tem imamo v mislih tako elemente za protivlomno zaščito (alarm, kamere za videonadzor itn.) kot elemente, kot so senzorji ogljikovega dioksida in senzorji izlitja vode. Čeprav za uporabo omenjenih sistemov ni nujna pametna inštalacija, vam ta vendarle bistveno poenostavi življenje, saj omogoča hitro obveščanje in samodejno odzivanje na nevarnosti. Če na primer senzor zazna, da je količina ogljikovega dioksida presegla mejne vrednosti, se vklopi samodejno prezračevanje.

 

Pametna inštalacija po meri: izberite idealno kombinacijo za svoj dom

Odločitev, katere elektroinštalacije bodo tvorile vaš pametni dom, je v celoti odvisna od vas oziroma od vaših potreb. Odločite se lahko samo za posamezne pakete ali za kompleksnejše inteligentne inštalacije, ki zajemajo najrazličnejše vidike bivanja.

Pametna inštalacija pride med drugim v poštev pri ogrevanju, prezračevanju, hlajenju prostorov s klimatsko napravo, pri senčilih, namakalnih sistemih, bazenih, televizorjih, beli tehniki in malih gospodinjskih aparatih, varnostnih sistemih ter pri razsvetljavi. Prvi korak je tako načrtovanje oz. idejna zasnova.

Inteligentne elektroinštalacije je mogoče vgraditi v različnih fazah gradnje. V poštev pridejo v bivanjskih objektih in v poslovnih zgradbah. Možnosti prilagoditev pri posameznih sistemih so praktično neomejene. Če se denimo odločite za inteligenten nadzor osvetljave, bo možno prilagajanje barve in intenzivnosti svetlobe, izbira programa za samodejno prilagajanje svetlobe cirkadianemu ritmu, samodejno vklapljanje in izklapljanje luči na podlagi zaznav senzorjev prisotnosti itn.

pametna-instalacija

Kot omenjeno, je mogoče z inteligentnim sistemi optimizirati stroške bivanja, obenem pa omogočajo popoln nadzor nad porabo. Možno bo natančno spremljanje porabe energije, posledično pa boste lažje odkrili, katere so tiste naprave, ki spadajo med največje porabnike. Ugotovili boste torej kje prihaja do nepotrebnih izgub energije oz. kateri aparati ne delujejo optimalno, zato bo možno dodatno znižanje stroškov. Pozitivne posledice pa se ne bodo odrazile samo v vaši denarnici, ampak tudi v obliki razbremenitve okolja oz. zmanjšanja ogljičnega odtisa. Inteligentni dom je zato okolju prijazna oblika bivanja.

 

Elektro omarice – mesto, kjer se srečajo vse elektroinštalacije

Eden od najpomembnejših elementov, ki mora biti izdelan iz kakovostnih materialov, so nedvomno elektro omarice. Prav to je namreč tisto mesto, ki združuje najrazličnejše elektroinštalacije, klasične in inteligentne. Potrebna je torej kakovostna elektro omarica – zunanja ali notranja.

Še bolj kot sama kakovost elektro omarice pa je pomembna profesionalna vezava. To pomeni, da gre za nalogo, ki vsekakor zahteva pomoč izkušenega strokovnjaka, ne glede na to, kje bo nameščena elektro omarica (zunanja namestitev ali notranja) in za kako kompleksno vezavo bo šlo. Tako pri namestitvi elektro omarice in vezavi kot pri drugih korakih, ki so potrebni za vzpostavitev celotne izvedbe, je treba slediti varnostnemu protokolu in poskrbeti za različne zaščitne ukrepe.

Če želite, da bo delo opravljeno resnično profesionalno, je podjetje Elektro Pečaver prava izbira – ne glede na to, ali vas zanimajo izključno standardne/splošne ali tudi inteligentne elektroinštalacije.

elektro omarice