Kaj je o Dominikanski Republiki potrebno vedeti pred potovanjem?

Dominikanska Republika je čudovit karibski otoček, ki se lahko pohvali z edinstveno kulturo, čudovitimi plažami in sinje modrim morjem. Dominikanska Republika zavzema dve tretjini otoka Hispaniola, ki leži v Karibskem morju. Na zahodu meji na Haiti, na severu na Atlantik, na vzhodu in jugu pa na Karibsko morje. Podnebje je tropsko, ob obalah pa je zelo vlažno. Od julija do novembra lahko prihaja do tropskih orkanov, zato se velja oktobra potovanja v Dominikansko Republiko izogibati. Povprečna temperatura v Santiagu Domingu je januarja 24°C, septembra pa 27°C. Letno zapade na severovzhodu države 1.500 mm padavin, v gorah od 1.200 do 2.500 mm, na severozahodu pa pod 500 mm. V kolikor v Dominikansko Republiko potujemo za časovno obdobje krajše od 30 dni, vize ne potrebujemo. Kljub temu pa bomo ob vztopu potrebovali turistično kartico, ki stane približno 10 dolarjev.

Potovanje v Dominikansko republiko

 

Dominikanska Republika ponuja rajske peščene plaže in toplo morje

Ko pripotujemo v Dominikansko Republiko navadno pristanemo na letališču v Punta Cani, že takoj po prihodu v to deželo pa lahko opazimo rajske peščene plaže, na katerih rastejo visoke palme, vzdušje pa je že takoj po prihodu na otok prav karibsko. Na vsaki plaži v Dominikanski Republiki se najde tudi kakšna restavracija, kjer ti na žaru spečejo sveže ribe, gambere ali hobotnico ter postrežejo pina colado v svežem ananasu. Tudi cuba libre lahko naročimo pravzaprav kjerkoli. Najlepše plaže bomo našli na polotoku Semana in na otočku Saona, ki leži nedaleč od popotniške vasice Bayahibe. Skoraj vsepovsod si lahko ogledamo tudi čudovite koralne grebene.

Glavno mesto Dominikanske Republike je Santiago Domingo, kjer se moramo ob potovanju po Dominikanski Republiki nujno ustaviti, saj mesto ponuja številne kulturne in zgodovinske znamenitosti, ki si jih je vsekakor vredno ogledati. Mesto se lahko namreč pohvali s številnimi muzeji in drugimi turističnimi znamenitostmi. Vsekakor pa se splača le sprehoditi po ulicah Santiaga Dominga in začutiti čaroben utrip tega mesta. Prestolnica Santiago Domingo je v starem delu takšna, kot je bila v času bivanja Kolumbov. Tu se med drugim nahajata tudi palača Kolumbovega sina Diega in prva katedrala v Ameriki. Otok je bil nasploh najljubši Kolumbov otok in v Santiago Domingu je tudi njegova velikanska grobnica z žaro in stalno stražo. Blizu meje s Haitijem se nahaja veliko jezero sredi katerega leži otok, na otoku pa se nahaja največja kolonija aligatorjev na Karibih. Poleg krokodilov je mogoče videti še zanimive kuščarje iguane, razne ptiče in zares veliko najrazličnejših kaktusov. Jezero leži v kotanji kar 40 metrov pod morsko gladino.

 

Tudi deževni pragozd ponuja številne zanimivosti, vredne ogleda

V kolikor smo navdušeni nad hojo, se lahko odpravimo v deževni pragozd, ki je znan tudi po tem, da v njem ne bomo našli raznih strupenih kač, ki so sicer značilne za ta podnebni pas, posledično pa se lahko po gozdu breskrbno sprehajamo. V notranjosti se je mogoče povzpeti tudi na najvišji vrh Karibov – Pico Duarte, ki je visok preko 3000 metrov. Klima v hribih je ugodna, med hojo pa bomo naleteli na veliko rek in slapov, ki so relativno topli in se bomo v njih tako lahko tudi okopali.

Vsekakor je vredno poskrbeti tudi za ogled plantaž tropskega sadja in sladkornega trsa, nikakor pa ne smemo pozabiti na ogled pridelave ruma in izdelave cigar. Vse to da tem karibskim otokom poseben čar in naredi naše potovanje zares nepozabno.

Sprehod po tropskem gozdu

 

Med letovanjem v Dominikanski Republiki se moramo udeležiti vsaj ene »fieste«

Med obiskom Dominikasnke Republike se je potrebno udeležiti vsaj ene lokalne zabave oz. »fieste«, ki jo navadno spremlja glasba imenovana marengua, ki daje celotni zabavi poseben karibski pridih. Domači plesalci so sicer neprekosljivi, lahko pa se v latino ritmih preiskusimo tudi sami. Tudi, če nam ni do plesa, je že sam ogled zabave je pravo doživetje ob katerem bomo lahko uživali dolgo v noč.

 

Kakšno prehrano nam ponuja Dominikanska Republika?

Veliko ljudi je pred potovanjem v Dominikansko republiko zaskrbljenih nad prehrano. V kolikor smo nastanjeni v hotelu, bo verjetno dobro poskrbljeno tudi za prehrano. Še posebej pametno se je pri potovanju v Dominikansko Republiko odločiti za all inclusive ponudbo, ki jo ponujajo skoraj vsi turistični resorti, saj nam tako ne bo potrebno venomer skrbeti, kaj in kje bomo jedli, posledično pa bomo lahko v miru uživali v vseh lepotah, ki nam jih ponuja Dominikanska Republika. V kolikor bomo po otoku nekaj časa potovali, se je morda manj smiselno odločiti za all inclusive ponudbo, vendar so   cene prehrane tudi izven hotelskih resortov relativno dostopne in z iskanjem kosila ali večerje ne bi smeli imeti večjih preglavic. Najemo se lahko tudi za dva alo tri dolarje, v nekoliko kvalitetnejših restavracijah pa cene hrane segajo do 10 dolerjev. Po vsem otoku so številne domače restavracije imenovane Comedores, v katerih lahko relativno poceni jemo lokalno hrano. V večjih mestih bomo naleteli tudi na McDonalds in druge verige restavracij, še več pa je raznih domačinskih restavracij, kjer je mogoče dobiti marsikaj, vključno s pisano izbiro tropskega sadja.