Kako izbrati najboljša delovna medicinska oblačila?

Medicinska oblačila imajo vsaka zase svoje stroge zahteve. Zakaj vsaka zase? Zato, ker v zdravstvu obstaja mnogo različnih služb. Poznamo medicinske sestre, zdravnike, reševalce, zdravstvene oskrbovalce in še in še bi lahko naštevali. Prav zaradi tega pa vsaka služba iz zdravstvenega področja zahteva svoja medicinska oblačila.

Uniforme za zdravstvo naj imajo poseben “dizajn”

Ko govorimo o “dizajnu” si največkrat predstavljamo manekenke na modni pisti, vendar to ni edini “pomemben “dizajn”. Za medicinska oblačila je “dizajn” še kako pomemben. Uniforme za zdravstvo morajo izgledati prijetno, pomirjujoče in samozavestno.

Še kako pomembno je, da imajo dobra medicinska oblačila veliko žepov. V žepe zdravstveni delavci lahko dajo svoje pisalo ali kakršnekoli stekleničke za jemanje vzorcev. Te stekleničke zdravstveni delavci čez dan nosijo ves čas pri sebi, zato morajo biti medicinska oblačila zasnovana z velikimi, prostornimi žepi. Medicinska oblačila so tako naj udobna in zračna, kar pomeni, da mora biti tkanina iz zelo kakovostnih materialov. Medicinska oblačila so po navadi krojena po meri, da imajo pod pazduho veliko prostora in so v pasu oprijemljiva, vendar ne preveč stiskajoča. Glede dolžine hlač pa obstaja profesionalno pravilo za vsa delovna oblačila, ki pravi, da je naj dolžina teh točno taka, da pokrije gležnje. Barva uniforme za zdravstvo tipično ni preveč vpadajoča, kar pomeni minimalna kontrastna lastnost barva obleke.

Oblačila za medicinske sestre in njihova udobnost

Dolge izmene po zdravstvenih ustanovah so zelo utrujajoče za delavce, zato naj so medicinska oblačila za medicinske sestre in brate, narejene udobno, saj si mi želimo obleči v uniformo in nanjo pozabiti. Kakor že zgoraj omenjeno je izogib neudobni tkanini in prasketajoči uniformi na prvem mestu. Takoj zatem pa so uniforme za zdravstvo naj udobne s tem, da niso pretesne ali preveč ohlapne. Tkanina mora dihati in se idealno raztezati. Če si sami predstavljamo kakšna so medicinska oblačila, v katerih se dobro počutimo, potem vedno pomislimo na bombažno tkanino, ki je mehka na dotik.

zaštitna odjeća u zdravstvu

Kako naj sami izberemo delovna oblačila za zdravstvene delavce?

Imamo štiri super nasvete, ki nam bodo pomagali pri izbiri uniforme za zdravstvo. Najverjetneje to berete, ker sami preživite več časa v službeni uniformi kot v pižami. Mar ne bi bilo lepo, da bi se v uniformi počutili prav enako dobro, če ne še boljše kakor v pižami. Omenili smo že udobnost in “dizajn” kaj pa, ko, izbiramo medicinska oblačila popolnoma zase in svoje uslužbence? Velika verjetnost je, da želimo poleg dobrega počutja v uniformi tudi dobro izgledati, zato si izberimo:

  • uniformo, ki je prave velikosti
  • uniformo v barvi
  • pravi material
  • dobro oskrbo za lase, ličenje in dodatke

Uniforme za zdravstvo, ki so nam prave velikosti za točno “samo svojo” obliko telesa, nam še bolj omogočajo dobro počutje in odličen videz. Morda nismo ravno telesno v območju velikosti “povprečne” populacije in smo zato višji/nižji, pa nam vsake hlače ne morejo biti prav. Veliko uniform je možno dobiti že v XXS ali velikosti XXL. Boljše je, da so nam medicinska oblačila prav, kakor pa, da so videti na nas nekako “krivo”.

Včasih so bile vse uniforme za zdravstvo v beli in modri barvi, vendar so se stvari v zadnjih nekaj letih močno spremenile. Vsaka barva prav res ni primerna za vsako situacijo. So pa svetle barve tiste, ki nam pomagajo izraziti lastno individualnost in nam celo polepšajo polt. Če imamo možnost izbrati svojo barvo uniforme za zdravstvo ali pa smo sami odgovorni za izbiro barv za medicinska oblačila, potem razširimo svojo barvno paleto in tega na ne sme biti prav nič strah.

Pri izbiri tkanine vemo, da je najboljše izbrati takšno, ki ima velik odstotek bombaža. Ne pozabimo, da na svetu ni veliko ljudi, ki radi likajo, zato pomislimo na takšno tkanino, ki ne bo ob vsakem pranju naredila ogromno gubic. Najbolj hvaležni bomo sami sebi, ko bomo uniformo potegnili iz pralnega stroja in jo bo možno takoj po sušenju obleči, brez kakršnegakoli likanja.

Morda ta nasvet, ki bo sledil, ni najbolj primeren za moški del uslužbencev v zdravstvu. Je pa vsekakor dober nasvet za ženske v tej stroki. Ženske smo rade urejene in poskrbimo za svoj videz. Večina delovnih mest ima določena pravila in smernice glede ličil in nakita. Npr. težka ličila, svetel lak za nohte in težki nakit odvzamejo pozornost od nas samih in naših besed ter so velika distrakcija za pozornost. Zato vse, kar nosimo na takšnem delovnem položaju, je naj zanimiva ura, majhni uhani ter kakšen simpatičen dodatek za lase. Ti so dobri pridih našega osebnega sloga. Če že nosimo šminko, je ta naj zelo nevtralna in prilagojena tonu naše kože. Vse barve za oči in ustnice so lepše v nežnih barvah. Če potrebujemo navdih za pričesko, pa ima Pinterest spletna stran več kot dovolj slik, ki nam bodo pomagale pri urejanju le te.

Pravilna nega in oskrba delovne obleke za medicinske sestre

Medicinska oblačila za zdravstvene uslužbence morajo biti zelo trpežna in morajo preživeti veliko “uporabnega” časa, predno se ponovno zamenjajo. Vsaka uniforma ima predpisana navodila za uporabo, za to se je teh zelo dobro držati, saj bomo s tem omogočili njihovo trajnost. Najboljše je, da se delovna obleka umije ločeno od ostalega perila. Če je možno, jo stresemo in posušimo na zraku, brez uporabe sušilca. S sušenjem na zraku se bomo izognili pretiranemu likanju in ga nadomestili z minimalnim (lahkotnim) likanjem. Obleka bo po takšni preprosti oskrbi videti sveža in profesionalna.