Cvetlična korita so vsestransko uporabna

Ustrezna izbira cvetličnih korit je za bujno rast in cvetenje rastlin ključnega pomena. Medtem, ko sami ob nakupu bolj razmišljamo o njihovem videzu, pa je za rastline veliko bolj pomembna velikost in pa prostor kamor bomo cvetlična korita postavili.

Izbira cvetličnih korit je izjemno velika, saj se med seboj razlikujejo po barvi, materialu in namembnosti. Najpogosteje so korita pravokotnih oblik, zato jih največkrat vidimo na okenskih policah in balkonskih ograjah, posebna skupina pa so betonska korita, ki so namenjena zasaditvam na terasah ali parkih.

Plastična cvetlična korita za okenske police

Plastična cvetlična korita so ena izmed najbolj uporabnih in popularnih. V njih zasadimo rože in jih vsako leto po ledenih možeh postavimo na okenske police. Odlikuje jih majhna teža, zato jih lahko brez težav prenašamo, v izogib temu, da bi padla z okenskih polic, pa je priporočljiva ograja.

Pri nakupu cvetličnih korit moramo biti pozorni na velikost in širino okenske police, zato je najbolje, da jo pred odhodom v trgovino natančno izmerimo. Njihova slabost je, da s časom zbledijo, saj vsi proizvajalci ne uporabljajo materialov, ki so UV odporni. Kljub temu veljajo tovrstna korita za cenovno zelo dostopna.

Betonska cvetlična korita za bujne zasaditve na terasah in parkih

Cvetlična korita, ki so izdelana iz betona, so primerna za bujne zasaditve na terasah, zelo pogosto pa jih srečamo tudi v raznih parkih. Njihova vsestranska uporabnost je posledica tega, da so tovrstna korita zelo težka, zato jih veter ne more odpihniti, prav tako pa jih ni tako enostavno tudi odpeljati. Zato ni nič nenavadnega, da se betonska korita pogosto postavljajo tudi na meje.

Običajno so tovrstna korita zelo velika, zato so namenjena zasaditvi velikih rastlin, ki potrebujejo za svojo rast veliko prostora. vsekakor pa je potrebno pred zasaditvijo natančno razmisliti, kam jih bomo postavili, saj jih bomo kasneje težko premaknili.

Cvetlična korita iz lesa polepšajo videz terase

Les že dolgo velja za okolju prijazen material, v domu pa ustvari občutek domačnosti. Zato ni nič presenetljivega, da se ljudje vse pogosteje odločajo za okrasna cvetlična korita iz lesa. Če bomo postavili takšna korita na zunanjo teraso, se moramo zavedati, da niso odporna na vlago, zato jih je priporočljivo zaščititi z ustreznim premazom.

Slabost lesenih korit je, da hitro spremenijo barve in izgled, zato je najbolje, da jih postavimo na takšno mesto, kjer ne bodo izpostavljeni direktnim padavinam in pa sončnim žarkom. Ker človeška ustvarjalnost ne pozna meja, jih mnogi ljudje izdelajo kar sami.