ALU vrata: prednosti aluminija in napotki za premišljen nakup

ALU vrata so običajno zunanja, notranja ALU izvedba pa pride v poštev predvsem pri javnih in poslovnih objektih. To je povezano predvsem z dejstvom, da so ALU vrata v povprečju najdražja možnost, a običajno tudi najkakovostnejša. To pomeni, da je smiselno, da se odločimo vsaj za vhodna vrata iz aluminija, saj prinašajo ALU materiali ogromno prednosti.  Kaj je tisto, zaradi česar mnogi prisegajo prav na aluminij, pogosto označen kar z okrajšavo ALU? V nadaljevanju boste izvedeli več o odlikah ALU materiala, informacije pa vam bodo nato zagotovo pomagale pri končni odločitvi.

Kdaj je smiselno izbrati vhodna vrata iz aluminija?

Kaj je torej glavna prednost, ki jo prinašajo moderna ALU vrata? To je nedvomno trdnost ALU materialov, ki zagotavlja izvrstno protivlomno zaščito. Če se osredotočimo le na ta vidik, je zagotovo težko najti material, ki bi se kosal z aluminijem. S trdnostjo aluminija je povezana nadpovprečno dolga življenjska doba, še posebej z upoštevanjem dejstva, da je aluminij izredno odporen na najrazličnejše vremenske okoliščine. Prav to je glavna odlika, ki jih imajo ALU vrata, če jih primerjamo s tistimi, ki so izdelana iz lesa. Posledično je vzdrževanje relativno nezahtevno. Če so opisane lastnosti nekaj, kar sami postavljate v ospredje, je aluminij vsekakor prava izbira za vas. K vsemu, kar smo že našteli, je treba dodati še dejstvo, da so ALU vrata tudi estetsko privlačna, hkrati pa dopuščajo ogromno variacij – odločiti se je mogoče za najrazličnejše barve, dekorativne elemente, stile (od najbolj modernih dizajnov do malce bolj klasičnih, tradicionalnih izvedb) itn. Tako so lahko ALU vrata zelo izstopajoča ali pa malce bolj diskretna, zlita z drugimi elementi, ki sestavljajo zunanjost vašega doma. Možnosti so praktično neomejene, a seveda le v primeru, da najdete proizvajalca, ki bo znal ugoditi vašim zahtevam.

Aluminij vhodna vrata

Dimenzije vhodnih vrat, barve, tip zaklepanja, dodatek oken itn.

Vsekakor je zelo pomembno, da so dimenzije vhodnih vrat (ALU in drugih) povsem ustrezne. To med drugim poskrbi za optimalno izolacijo, katere izredno pomemben del je prav stavbno pohištvo. Nujno je torej, da se še pred izdelavo opravi natančna izmera. Najbolje bo, da to delo prepustite strokovnjaku, saj bo s tem možnost za napake precej manjša, kot če bi se meritev lotili sami. To velja še posebej v primeru, ko gre za ne ravno klasične dimenzije. Pomembna odločitev, povezana z nakupom, je tudi barva. Načeloma je priporočljivo, da se ustvari vsaj rahel kontrast s fasado, saj je zaželeno, da obiskovalci hitro najdejo vhod v vaš dom. Mnogi se sicer odločijo za močnejše kontraste, a dovolj je lahko že malce intenzivnejši odtenek od tistega, ki je uporabljen pri fasadi. Izbira je na koncu vendarle prepuščena vam in vašemu okusu. Prav tako pa ste vi tisti, ki boste odločili, ali želite poudarek z okni, s čimer boste obenem v predprostor spustili več svetlobe, ali bo odklepanje potekalo z uporabo prstnega odtisa itn. Možnosti je danes res ogromno, zato si vzemite čas in poiščite kombinacijo, ki vam bo zares ustrezala.

Varnost in vhodna vrata: odpiranje navzven pri hišah?

Izpostaviti je treba še eno pogosto vprašanje: kaj se najbolj priporoča, ko gre za vhodna vrata, odpiranje navzven ali navznoter? Pri hišah je nedvomno najpogostejše odpiranje navznoter, zelo redko navzven, saj to med drugim pomeni večjo nevarnost za nepotrebne energetske izgube. Kadar govorimo o večjih objektih, kjer se hkrati zadržuje večje število ljudi, je odpiranje navzven smiselno predvsem zaradi požarne varnosti, vendar pa pri klasičnih domovih ni te potrebe.

Profesionalna vgradnja vhodnih vrat poveča njihovo funkcionalnost

Omenili smo že, kako pomembno je, da so dimenzije vhodnih vrat (iz aluminija in drugih materialov) izmerjene povsem natančno. Vendar pa ni nič manj pomembna kakovostna vgradnja vhodnih vrat. To je tista pika na i, ki zagotovi zares optimalno funkcionalnost, enostavno vzdrževanje in dolgo življenjsko dobo. Hkrati pa je od tega močno odvisna kvaliteta izolacije. Vedno se torej prepričajte, da ima tisti, ki mu je bila zaupana vgradnja, dovolj izkušenj in znanja, da bo kos tej nalogi.

Vhodna vrata alu

Kakovostno izdelana ALU vrata, povsem prilagojena vašim željam

Po vsem povedanem vas zdaj verjetno zanima, kje sploh kupiti kvalitetna vhodna vrata iz aluminija. Odgovor na to vprašanje je podjetje Pirnar, kjer vsakodnevno dokazujemo, da beseda nemogoče za nas ne obstaja. Svojim strankam, ki jih z inovativnimi pristopi navdušujemo že več desetletij, prilagodimo celoten proces izdelave. Naša lesena in ALU  vrata so združena v štirih različnih linijah. Prva je PURE, v kateri najdete tako lesene kot ALU izvedbe in ki prinaša izjemen občutek varnosti ter klasične elegance. Moč, živahnost in prestiž se prepleteta v liniji ULTIMUM, ki jo sestavljajo dvobarvna vrata iz aluminija, kombinirana s steklom/okni. Tu pa sta še liniji CLASSICO (ALU) in PREMIUM (ALU in les). Verjamemo, da boste med ponujenimi možnostmi našli model – iz aluminija, lesa ali kombinirano izvedbo – v katerega se boste zaljubili na prvi pogled!